joi

18 aprilie, 2024

15 decembrie, 2016

curs-euroAnaliștii a două mari bănci care operează în România pun pe influența factorilor externi asupra evoluției monedei naționale pe parcursul anului 2017 un mai mare accent decât pe cea a factorilor interni.

Erste Group Research (respectiv BCR) și Banca Transilvania au însă estimări diferite privind media raportului EUR / RON.

Erste Group Research vede media cursului euro pe 2017 la 4,51 lei, cu variații între 4,4 și 4,6 lei/euro, în vreme ce Banca Transilvania are o estimare mai optimistă a puterii monedei naționale, mizând pe o medie de 4,43 lei/euro.


Cele două bănci se pun de acord însă cu privire la principalii factori externi care pot influența cotațiile leului sunt:

  • eventualele noi majorări ale ratei de dobândă de referință pe dolar, pe care Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA) le-ar putea opera anul viitor;
  • rezultatele alegerilor din Germania și Franța, ca și eventualele alegeri anticipate din Italia;
  • o eventuală accelerare a agendei Brexit

Deja creșterea ratei dobânzii de referință a FED a pus presiune pe leu. Cotațiile euro pe piața interbancară au revenit peste 4,52 lei / euro, ca urmare a deciziei de miercuri a băncii centrale a SUA de scumpire a dolarului. FED a mai putea repeta de alte trei ori în 2017 creșteri similare, potrivit indiciilor lansate miercuri.

curs-euro-erste

Factorii interni, precum creșterea deficitului bugetar sau investițiile, fie ele străine sau din resurse autohtone, inclusiv cele ale statului, îi îngrijorează mai puțin pe analiștii celor două bănci.


Astfel că factorii interni par să fie deja incluși în cotațiile actuale, dacă nu survin derapaje semnificative.

Conform scenariului macro-econometric central al Băncii Transilvania (BT) investițiile productive ar putea crește cu ritmuri an/an de 6,7% în 2017 și de 5,4% în 2018. Pentru 2018 media EUR / RON ar putea fi de 4,38 lei/euro.

Acest scenariu „este susținut de procesul de relansare economică europeană și de perspectiva eliminării taxei pe construcții speciale și a accizei suplimentare la carburanți”, se spune într-un raport BT.

În schimb, Erste Group Research (EGR) crede că investițiile ar putea susține creșterea economică mai puțin decât consumul intern, deși acesta se va reduce. „Leul va oscila în interiorul domeniului dintre 4,4 și 4,6, dar nu excludem extreme de volatilitate suplimentare”, se spune într-un raport EGR.

Diferenţele estimărilor celor două bănci pot fi puse şi pe seama structurii clientelei lor. Erste are o abordare care include şi activitea companiilor străine în România, în vreme ce Banca Transilvania este mai preocupată de întreprinderile mici şi mijlocii, care sunt avantajate de un leu mai puternic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: