joi

25 aprilie, 2024

23 august, 2018

Bucureştiul devansează de puţin Budapesta dar se plasează după Sofia, Varşovia, Praga şi Berlin în ceea ce priveşte puterea de cumpărare a localnicilor, potrivit datelor furnizate de site-ul american specializat numbeo.com.

La nivelul ţării noastre, dintre oraşele mai mari, Capitala este depăşită doar de Braşov, dar se situează ceva mai bine decât Cluj, Iaşi, Timişoara sau Constanţa.

De reţinut, datele prezentate nu țin de ”farmacia” statistică riguroasă a INS, ci sunt agregări de bun-simț făcute pe baza contribuțiilor venite benevol din partea a sute sau mii de respondenți din orașele și țările acoperite de site-ul numbeo.com.

(Citiți și: ”PIB-ul regional / Vestea bună: cu peste 40.000 de euro/locuitor, Bucureștiul devansează Madridul, Berlinul și Roma. Vestea rea: e rezultatul dezechilibrelor interne”)


Totuși, trebuie reținut că această abordare este mai apropiată de percepția publică decât datele statistice publicate oficial dar care nu prea se regăsesc în situații concrete.

Restaurantele bucureştene, mai scumpe decât cele din Budapesta sau Praga

Oarecum surprinzător pentru cei care se plâng de nivelul ridicat al preţurilor din capitala României, preţurile la consumator nu le depăşesc pe cele din alte oraşe europene ci dimpotrivă, sunt egale cu cele din Sofia şi ceva mai mici faţă de Budapesta sau Varşovia. Oraşe faţă de care şi chiriile sunt semnificativ mai mici.

Ce ne penalizează în mod neaşteptat sunt costurile întâlnite în restaurante, care le depăşesc binişor pe cele din Sofia şi Budapesta, sunt similare cu cele din Varşovia dar mai mari decât la Praga.


Una peste alta, puterea de cumpărare a bucureştenilor este aproape egală cu cea din Budapesta, cu şase procente sub cea din Sofia, cam cu circa 25% sub cele din Varşovia şi Praga şi aproape la jumătate faţă de Berlin.

Comparația la nivel local

Dar hai să vedem ce spun aceleași evaluări despre situația prețurilor și a puterii de cumpărare în orașele mari din România. Fapt de reținut, pe primul loc nu figurează Bucureștiul ci Braşovul, care are prețuri semnificativ mai reduse pe toată linia la venituri ceva mai mici.

După Capitală, urmează Clujul, penalizat de costul mai mare al chiriilor.

Cam cu cinci procente sub Bucureşti ca putere de cumpărare se situează Iaşi-ul şi Timişoara, unde şi preţurile dar şi veniturile sunt mai mici iar pe ultimul loc între cele şase oraşe analizate se plasează Constanţa.

Acolo, deşi chiriile sunt la mai puţin de jumătate faţă de cele din Bucureşti, costurile sunt ceva mai mari în restaurante iar diferenţa în preţurile la consumator este doar ceva mai mare de două procente.

Cine este numbeo.com

Site-ul american numbeo.com și-a propus să centralizeze și să compare nivelul prețurilor la cele mai importante produse, veniturile bănești și puterea de cumpărare din cele mai mari orașe ale țărilor lumii. Acestea sunt evaluate pe baza datelor furnizate de un număr relativ mare de contributori care să raporteze evoluția prețurilor și a veniturilor.

Numbeo.com a fost menţionat sau utilizat ca sursă de informaţii de mai multe publicaţii internaţionale de prestigiu, printre care BBC, Time, The Week, Forbes, The Economist, Business Insider, San Francisco Chronicle, New York Times, The Telegraph, The Age, The Sydney Morning Herald, China Daily, The Washington Post şi USA Today.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: