7 mai, 2024

Gaza s-a aflat în centrul decernării trofeelor Pulitzer, acestui subiect fiindu-i alocată o menţiune specială pentru jurnaliştii care acoperă războiul. Anul acesta, acordarea premiilor are loc în contextul manifestațiilor studențești pro-palestiniene ce au loc la Universitatea Columbia, de care aparține Comitetul Pulitzer.

The New York Times a primit un premiu Pulitzer pentru jurnalism internaţional „pentru acoperirea amplă şi revelatoare a atacului letal al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie”, precum şi pentru acoperirea „răspunsului masiv şi mortal al forţelor armate israeliene”.

The Washington Post a fost la egalitate cu Times, cu trei victorii la categoriile Comentarii, Redactare editorială şi Reportaj naţional. Pe ultima a împărţit-o cu echipa de la Reuters, care a câştigat şi un Pulitzer pentru fotografia de breaking news, pentru „fotografiile crude şi urgente care documentează atacul mortal din 7 octombrie în Israel comis de Hamas şi primele săptămâni ale atacului devastator al Israelului asupra Gaza”.

Mențiune specială pentru jurnaliștii care au acoperit războiul din gaza


Şi „jurnaliştii şi personalul media care au acoperit războiul din Gaza” au fost recompensaţi cu o menţiune specială.

„Acest conflict a costat şi vieţile poeţilor şi scriitorilor”, a explicat comitetul Pulitzer, o ramură a Universităţii Columbia.

Universitatea Columbia, acuzată de reprimarea activității jurnalistice a studenților

Prestigioasa universitate newyorkeză, care a devenit epicentrul manifestaţiilor pro-palestiniene din campusurile americane, se află acum în mijlocul unei polemici.

Conducerea Universităţii Columbia a chemat poliţia la sfârşitul lunii aprilie pentru a-i alunga pe studenţii care instalaseră o tabără, iar câteva zile mai târziu pentru a-i îndepărta pe demonstranţii care se baricadaseră într-o clădire.


Poliţia a restricţionat drastic accesul presei la aceste operaţiuni şi a ameninţat cu arestarea studenţilor jurnalişti care doreau să acopere evenimentul.

Într-un articol publicat la sfârşitul săptămânii, doi oficiali ai ziarului studenţesc din Columbia au acuzat conducerea universităţii de „reprimarea” activităţii jurnalistice a studenţilor, în special prin faptul că le-au cerut acestora să predea anumite înregistrări video şi fotografii ale evenimentelor.

Disidentul Vladimir Kara-Mourza, colaborator al Washington Post, aflat în arest în Rusia, printre premiați

Premiile Pulitzer din acest an l-au onorat, de asemenea, pe opozantul rus Vladimir Kara-Mourza, încarcerat „pentru articolele sale pasionale scrise cu riscul vieţii sale din celula sa de închisoare”, subliniind riscurile pe care şi le asumă „disidenţa în Rusia lui Vladimir Putin” şi „pledând pentru un viitor democratic pentru ţara sa”.

Colaborator al Washington Post, Vladimir Kara-Mourza ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, fiind condamnat în aprilie 2023, în special pentru „trădare” şi răspândire de „informaţii false”, în plină represiune a vocilor critice la adresa Kremlinului.

Premiile Pulitzer 2024 au onorat, de asemenea, jurnalişti americani care au investigat munca copiilor migranţi, disparităţile rasiale din sistemul judiciar american şi violenţa armată.

Scriitoarea Jayne Anne Philipps a câştigat premiul pentru cel mai bun roman de ficţiune pentru romanul său „Night Watch”, despre o mamă şi o fiică în perioada de după Războiul Civil. Premiul pentru cea mai bună carte de non-ficţiune i-a revenit lui Nathan Thrall pentru „A Day in the Life of Abed Salama. Anatomy of a Jerusalem Tragedy”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: