marți

30 aprilie, 2024

9 august, 2023

Organizațiile de știri din Canada au cerut marţi autorităţii naționale antitrust să investigheze decizia Meta Platforms de a bloca ştirile de pe platformele sale din această ţară. Ele acuză gigantul american că abuzează de poziţia sa dominantă.

Meta a început săptămâna trecută să blocheze ştirile de pe platformele sale Facebook şi Instagram pentru toţi utilizatorii din Canada, ca răspuns la o lege care impune giganţilor internetului să plătească pentru articole de ştiri, scrie News.ro, citând Reuters.

Legea va intra în vigoare la sfârșitul anului.


Legea privind ştirile online din Canada, parte a unei tendinţe globale de a face firmele de tehnologie să plătească pentru ştiri, a fost promulgată în iunie, dar nu a intrat încă în vigoare. Guvernul lucrează încă la regulile prin care impune platformelor să împartă unele venituri din publicitate.

Legea va intra în vigoare abia la sfârșitul acestui an, dar Meta a blocat deja știrile

”Prin decizia sa de a bloca conţinutul de ştiri de pe platformele sale digitale, Meta încearcă să afecteze capacitatea organizaţiilor de ştiri canadiene de a concura eficient pe pieţele de publicare de ştiri şi de publicitate online”, au declarat grupurile din industria de ştiri într-o cerere depusă la Biroul de Concurenţă din Canada.

Cererea a fost depusă de organismele din industrie News Media Canada şi Asociaţia Canadiană a Radiodifuzorilor, împreună cu radiodifuzorul public CBC/Radio-Canada şi solicită Biroului Concurenţei să investigheze Meta şi să o împiedice să blocheze ştirile.

”Comportamentul anticoncurenţial al Meta, care a atras atenţia autorităţilor de reglementare din întreaga lume, îi va consolida poziţia deja dominantă în publicitate şi distribuţia pe reţelele sociale şi va afecta jurnalismul canadian”, menționează reclamanţii, într-un comunicat.


Un purtător de cuvânt al Meta a făcut referire la o declaraţie emisă săptămâna trecută, în care compania spunea că legea canadiană se bazează pe ”premisa incorectă că Meta beneficiază în mod nedrept de conţinutul de ştiri distribuit pe platformele noastre”.

Meta a spus că utilizatorii nu vin pe platforma sa pentru ştiri şi că forţarea companiei să plătească pentru conţinutul partajat pe platformele sale este nesustenabilă pentru afacerea sa.

Ottawa a spus că, în acest moment, compania nu are nicio obligaţie în temeiul legii şi a acuzat Meta că refuză să ia parte la discuţii în timp ce regulile finale sunt în curs de elaborare.

Industria media din Canada a cerut o reglementare mai strictă a giganţilor internetului pentru a permite companiilor de ştiri să recupereze pierderile financiare suferite în anii în care Facebook şi Google, deţinută de Alphabet, au câştigat o cotă mai mare pe piaţa de publicitate online.

Google a mai spus că va bloca ştirile din Canada până la intrarea în vigoare a regulilor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: