vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 august, 2018

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a convocat la malul mării conducerea centrală a partidului, preşedinţii organizaţiilor judeţene, membrii Executivului și ai grupurilor parlamentare. Oficial demnitarii PSD vor face o analiză privind activitatea Guvernului Viorica Dăncilă la şapte luni de la preluarea mandatului și vor trasa sarcini privind agenda legislativă și guvernamentală de toamnă.

Ziua de vineri este rezervată, în principal, discuţiilor informale între liderii PSD, deciziile politice vor fi luate în cursul zilei de sâmbătă, ziua de duminică fiind dedicată discuțiilor cu grupurile parlamentare.

Presa a speculat că tema remanierii guvernamentale este una principală pe agendă, avansând chiar liste cu miniștrii ”care au atras cele mai multe critici în interiorul PSD”.


Remanierea este însă ultimul lucru care îl preocupă pe Liviu Dragnea, acesta fiind interesat de lucruri mai presante: gestionarea relației cu ALDE și gestionarea relației cu grupul Gabriela Firea.

Ambele subiecte sunt vitale pentru viitorul lui Liviu Dragnea în PSD, chiar în politică.

Relația cu ALDE e complicată din perspectiva ciclului electoral- în mai 2019 sunt alegeri europarlamentare, la care PSD și ALDE vor participa separat, foarte probabil urmând să cadă de acord asupra unei strategii comune de campanie, dar cu obiective separate. În funcție de scorul pe care îl vor obține, relațiile de putere în interiorul coaliției se pot schimba.

Problema cea mai mare o reprezintă însă alegerile prezidențiale din 2019, miza lui Liviu Dragnea fiind să păstreze și după 2019 frâiele partidului- o ecuație cu mult prea multe necunoscute în acest moment.


Aici ajungem la a doua problemă de gestionat, pentru că în acest moment pare că Liviu Dragnea este în pericol să cadă în groapa pe care singur a săpat-o: modul în care a fost gestionat, din perspectiva puterii, mitingul din 10 august. În plină anchetă a procurorilor legată de abuzurile și erorile comise de Jandarmerie, Liviu Dragnea trebuie să sacrifice unul sau doi pioni, pentru că Gabriela Firea n-o lasă pe Speranța Cliseru să joace rolul acarului Păun.

Neapărat, lista ”durerilor de cap” mai trebuie completată cu un punct, dar  nu e o chestiune pe care Liviu Dragnea s-o discute în reuniuni lărgite de partid. Președintele PSD redeschis un front mai vechi în relația cu George Maior, pe care acum l-ar dori retras din diplomație din cauză că fostul șef SRI a intervenit decisiv și a desumflat gogoașa aruncată la București de Rudolph Giuliani.

Asta e o confruntare de urmărit.

La reuniunea de la Neptun, președintele PSD ”ar putea fi forțat” de colegii din partid să pună în dezbatere statutul Ecaterinei Andronescu, care a cerut recent, prin intermediul unei scrisori deschise, retragerea lui Dragnea de la șefia PSD. Oficial, Liviu Dragnea spunea la Antena 3 că subiectul nu îl interesează.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: