joi

28 martie, 2024

7 februarie, 2022

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean (foto), a declarat că nu va demara audierile în Comisiile de specialitate a 12 ambasadori propuşi, până când nu va exista „o discuţie directă” cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale şi Ministerului Afacerilor Externe.

Corlățean spune că, de acum înainte, trebuie să fie respectate regulile „cooperării loiale” între instituţii, iar parlamentarii să nu mai afle din presă despre revocarea şi desemnarea unor ambasadori.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de rechemare în ţară a zece ambasadori, printre care Ion Jinga, reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York.


Tot vineri, mai multe propuneri de ambasadori ai României au fost înaintate de Ministerul Afacerilor Externe, printre care pentru Republica Moldova, Ucraina, ONU.

„Am fost într-o misiune externă cu mandat european şi, în timpul misiunii, am aflat, oarecum întâmplător, din presa română, despre decretele semnate de preşedinte pentru rechemarea a zece ambasadori şi despre decretele de desemnare a altor 12 noi ambasadori la propunerea MAE. (…)

Nu am fost informat, aşa cum ar trebui să impună o anumită practică instituţională bazată pe curtoazie instituţională şi pe cooperarea loială a instituţiilor, nu am primit o notificare scrisă, o informare din partea Ministerului de Externe, în prealabil informaţiilor ajunse în presă.

Nu apreciez această modalitate neinspirată care decurge din modul de gestiune de la nivelul Cabinetului sau Oficiului preşedintelui României care gestionează aceste aspecte şi conexat cu competenţele Ministerului de Externe.


Nu cred că aceasta este modalitatea instituţională de cooperare ca membrii Comisiilor parlamentare să afle întâmplător din presă”, a precizat, duminică, Titus Corlăţean, pentru Agerpres.

Respect pentru Parlament

Potrivit senatorului PSD, „Parlamentul trebuie respectat” în acord cu „competenţele sale” şi e necesară „închiderea acestui tip de funcţionare neinspirată din punct de vedere instituţional”.

„Acesta este motivul pentru care voi solicita conducerii Ministerului de Externe să vină, la Senat, şi să avem o discuţie pe modul de gestiune instituţională în astfel de situaţii.

Nu voi convoca audierea acestor ambasadori până când această discuţie instituţională nu are loc, până nu clarificăm din nou, pentru că au mai fost astfel de episoade, în anii anteriori, pe care am crezut că le-am depăşit printr-un alt tip de cooperare care a funcţionat corect până când, iată, ne lovim din nou de această chestiune prost gestionată şi e necesar să clarificăm şi să închidem acest tip de funcţionare neinspirată din punct de vedere instituţional.

După ce vom clarifica aceste aspecte şi stabilim necesitatea respectării regulilor corecte, atunci da, împreună cu doamna Biro Rozalia, preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, vom recurge la paşii procedurali corespunzători, fireşti în astfel de situaţii, vom convoca comisiile pentru audierea candidaţilor de ambasadori”, a explicat Corlăţean.

Corlățean: Parlamentul nu e cutie poștală

Titus Corlăţean îşi doreşte ca Parlamentul să fie informat, în prealabil, oficial, instituţional, pentru că nu poate să accepte ca Legislativul „să fie tratat ca o simplă cutie poştală”.

„Până nu clarificăm acest lucru, nu voi face această convocare, cu atât mai mult cu cât nu am primit până la această oră adresele oficiale de la Ministerul Afacerilor Externe de desemnare a noilor ambasadori.

Noi nu putem fi puşi, precum o cutie poştală, în faţa unei situaţii în care aflăm din presă, parlamentarii din structurile specializate pentru audierea ambasadorilor află din presă despre desemnarea de noi ambasadori.

Deci nu va exista niciun fel de audiere înainte de clarificarea printr-o discuţie foarte directă cu reprezentanţii celor două instituţii în sensul ca de acum înainte, în practică, să fie respectate regulile cooperării loiale între instituţii”, a adăugat Corlăţean.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Chiar daca am serioase semne de intrebare asupra moralitatii si capacitatii intelectuale a parlamentarului roman chestiunea semnalata este reala.
    Cutia postala ar functiona dupa cum se inteleg Presedintia cu MAE.
    Si oricum la MAE de la Corneliu Manescu incoace nu a mai fost Ministru de Externe!
    Poate Stefan Andrei!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Chiar daca am serioase semne de intrebare asupra moralitatii si capacitatii intelectuale a parlamentarului roman chestiunea semnalata este reala.
    Cutia postala ar functiona dupa cum se inteleg Presedintia cu MAE.
    Si oricum la MAE de la Corneliu Manescu incoace nu a mai fost Ministru de Externe!
    Poate Stefan Andrei!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: