vineri

24 mai, 2024

20 iunie, 2017

Un cuplu în dificultate

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat marți, după o reuniune a grupurilor parlamentare ale Uniunii, că reprezentanții formațiunii sale nu vor fi prezenți în sala plenului când se va vota moțiunea de cenzură.

PSD și UDMR au negociat, duminică și luni, susținere, cu voturile parlamentarilor UDMR, pentru moțiunea de cenzură depusă împotriva guvernului Grindeanu.

În primă fază, Liviu Dragnea părea că și-a asigurat voturile UDMR, în baza cărora nu mai avea emoții legate de soarta moțiunii de cenzură.


Ulterior, în fața reacțiilor negative – atât din clasa politică ,ai ales din Ardeal, cât și din presă – stârnite de detaliile înțelegerii cu UDMR, PSD a retras de pe ordinea de zi a Senatului câteva proiecte solictate de membrii Uniunii.

”Au fost discuții extrem de sincere, nimeni nu s-a certat, nimeni nu s-a retras. Noi am spus constant că reprezentăm interesele minorității maghiare în primul rând, apoi interesele generale. Noi nu ne poziționăm în nicio tabără, noi nu am negociat cu nimeni, am avut discuții principiale- este o diferență uriașă. În principiu, nu ne amestecăm în treburile niciunui partid” a spus marți Kelemen Hunor după ședința grupurilor parlamentare.

Liderul UDMR s-a arătat nemulțumit că PSD nu ține cont de solicitările minorității maghiare referitoare la ”scoaterea din sertar” a unor proiecte legislative vechi de 12 ani, în principal referindu-se la legea minorităților, proiect discutat inițial în 2005.

În schimbul susținerii UDMR, PSD s-a angajat să urgenteze adoptarea unor ”priorități” ale Uniunii: printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la Legea educaţiei.


Marți dimineață, pe fondul unor puternice reacții adverse, PSD a retras de pe ordinea de zi proiectele analizate luni în comisii.

Coaliția majoritară a cedat în fața valului de acuzații publice că ”vinde Ardealul”, după ce inclusiv 2 parlamentari PSD- Florin Buicu și, ulterior, Doina Pană, au anunțat că nu vor vota nicio lege care ”face rău” României.

PSD și ALDE au teoretic în Parlament voturile necesare pentru ca moțiunea de cenzură să fie aprobată. Problema lui Liviu Dragnea este că nu știe exact care sunt ”acoperiții” lui Sorin Grindeanu și ai lui Victor Ponta, recent cooptat în echipa Palatului Victoria, care ar putea defecta la votul pe moțiune.

Moțiunea de cenzură este planificată miercuri. PSD și-a convocat toți parlamentarii și toți șefii de filiale la Hotelul Rin, unde marți la ora 18.00 vor încerca să găsească o cale de a-l scoate pe Sorin Grindeanu din Palatul Victoria.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: