luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 septembrie, 2018

Augustin Lazăr a confirmat vineri că sunt derulate verificări la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, unde adjunct al procurorului-șef este Adina Florea, cea propusă pentru a prelua șefia DNA.

Ancheta vizează dosarul penal deschis după ce Darius Vâlcov, consilier al premierului Vicorica Dăncilă, a publicat pe Facebook facsimilului protocolului secret încheiat între Parchetul General și SRI în decembrie 2016.

Potrivit G4Media, respectivul document ar proveni din seiful procurorului – șef al Curții de Apel Constanța. Augustin Lazăr a refuzat să confirme informația, însă a declarat:


A apărut o informaţie potrivit căreia protocolul publicat de Darius Vâlcov pe pagina de Facebook şi care a dus la deschiderea unui dosar penal ar fi plecat din seiful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa…

Vă pot confirma doar că există o verificare în curs la PCA Constanţa.

Dosarul penal a fost constituit pentru încălcarea articolului 305 din Codul Penal, care prevede că reprezintă infracțiune:

Neglijenţa în păstrarea informaţiilor


(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă.

De neglijență sau chiar divulgarea unui document secret de stat ar putea fi acuzat procurorul-șef Gigi-Valentin Ștefan, despre care Rise Project spune că „s-a îmbogățit cu două terenuri retrocedate ilegal de gruparea fugarului Radu Mazăre”.

Darius Vîlcov s-ar putea încadra la alineatul 2 de la art. 303:

Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

sau alineatul 2 de la art. 304:

Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Acest protocol secret de stat publicat de Darius Vâlcov a fost  declanșatorul evaluării procurorului general de către ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Augustin Lazăr declara în acel moment că tema protocoalelor este una falsă, miza din spatele acesteia fiind blocarea câtorva dosare importante, printre care și cel al violențelor jandarmilor împotriva manifestanților prezenți la Protestul Diasporei, în 10 august.

(Citiți și: Ultima redută: Sângerosul război dintre ministrul Justiției și procurori se apropie de apogeu. Mizele)

Reamintim că la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, care pare a fi sursa protocolului ajuns la Darius Vâlcov, procur-șef adjunct este Adina Florea, nominalizată joi de ministrul Tudorel Toader ca înlocuitoare a Laurei Codruța Kovesi.

În proiectul de management depus la dosarul candidaturii, aceasta a citat de două ori din lucrări ale ministrului și a criticat dur activitatea Direcției sub mandatul lui Kovesi, susținând că unele dintre lucrurile imputabile DNA sunt chiar încălcări ale principiilor statului de drept.

De asemenea, Adina Florea le-a declarat jurnaliștilor că susține fără rezerve modificările propuse de Tudorel Toader pentru codurile penale. Amendamentele cu care este de acord procuroarea au fost însă criticate argumentat de mai mulți specialiști din domeniu, inclusiv de experți ai Comisiei de la Veneția, care va publica luna viitoare un raporte de evaluare a acestor modificări.

De asemenea, Amabasada SUA la București a explicat de mai multe ori că intrarea în vigoare a acestor modificări va face imposibilă pe viitor colaborarea cu România în domeniul judiciar.

Tatăl Adinei Florea, Dumitru Florea, este consilier judeţean PSD de Constanța, la al şaselea mandat.

Întrebat în direct la B1 TV că dacă are încredere că fiica sa va rezolva problemele din DNA, acesta a răspuns: „Eu cred că va pune mâna și va încerca să le rezolve. Nu știu dacă le va rezolva așa de repede. Sunt diferite probleme. Problemele sunt ale lui Kovesi, ale lui Iohannis și alții ca ei”.

El a sugerat că șeful statului ar putea avea probleme cu DNA în viitor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: