Protocolul nr. 16 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului a intrat în vigoare la 1 august. În virtutea acestuia, statele care au ratificat documentul pot solicita Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) un aviz consultativ, înainte de a se pronunța într-o cauză.
România nu poate face acest lucru, întrucât a semnat Protocolul, dar nu l-a ratificat. În aceași situație se află Andorra, Bosnia și Herzegovina, Grecia, Italia, Republica Moldova, Olanda, Norvegia, Slovacia și Turcia.
Guido Raimondi, președintele CEDO, a declarat cu ocaiza intrării în vigoare a Protocolului că acesta va întări dialogul dintre cele două părți – instanțele naționale și CEDO.
“Este un pas fundamental în istoria Convenției Europene pentru Drepturile Omului și o evoluție majoră în protejarea drepturilor omului în Europa. Aceasta reprezintă, de asemenea, o nouă provocare pentru CEDO,” a declarat Guido Raimondi.
Aceste cereri trebuie să vizeze cauzele aflate pe rolul instanțelor naționale, iar avizele emise de Curte vor fi motivate, însă nu sunt obligatorii.
Textul „va putea avea un efect preventiv, deoarece poate evita ca afacerile să ajungă la Strasbourg”, a afirmat o sursă din cadrul Consiliului Europei.
”Justițiabilii vor avea în continuare posibilitatea să sesizeze Curtea, deoarece avizul pe care îl va da va fi consultativ”.