Protocolul nr. 16 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului a intrat în vigoare la 1 august. În virtutea acestuia, statele care au ratificat documentul pot solicita Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) un aviz consultativ, înainte de a se pronunța într-o cauză.
România nu poate face acest lucru, întrucât a semnat Protocolul, dar nu l-a ratificat. În aceași situație se află Andorra, Bosnia și Herzegovina, Grecia, Italia, Republica Moldova, Olanda, Norvegia, Slovacia și Turcia.
Guido Raimondi, președintele CEDO, a declarat cu ocaiza intrării în vigoare a Protocolului că acesta va întări dialogul dintre cele două părți – instanțele naționale și CEDO.
“Este un pas fundamental în istoria Convenției Europene pentru Drepturile Omului și o evoluție majoră în protejarea drepturilor omului în Europa. Aceasta reprezintă, de asemenea, o nouă provocare pentru CEDO,” a declarat Guido Raimondi.
Aceste cereri trebuie să vizeze cauzele aflate pe rolul instanțelor naționale, iar avizele emise de Curte vor fi motivate, însă nu sunt obligatorii.
Abonează-te la newsletter aici.
Textul „va putea avea un efect preventiv, deoarece poate evita ca afacerile să ajungă la Strasbourg”, a afirmat o sursă din cadrul Consiliului Europei.
”Justițiabilii vor avea în continuare posibilitatea să sesizeze Curtea, deoarece avizul pe care îl va da va fi consultativ”.