Chestiunea

Ups! Economia UE încetineşte, iar asta ne va afecta implacabil

Economia Uniunii Europene a consemnat în al doilea trimestru din 2019 cele mai slabe performanţe din ultimii cinci ani, cu o creştere trimestrială redusă (… Mai mult

06.08.2019

Analiză

Rectificare cu ce? România are cel mai mic raport venituri bugetare/PIB. Hiba majoră a deficitului de 3%

România a fost anul trecut ţara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat (cu excepţia Irlandei,… Mai mult

05.08.2019

La obiect

Producția agricolă – creştere pe sectorul vegetal, scădere îngrijorătoare pe zootehnie

Valoarea producției agricole a crescut în 2018 cu 7,2% față de anul precedent, potrivit datelor comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal a trecut pragul de… Mai mult

05.08.2019

Analiză

Precizări și observații importante pe deficitul bugetar

Recentul comunicat al Eurostat referitor la soldul execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2019 (-4,5% din PIB zice organismul de statistică al Uniunii, -0,5% din… Mai mult

05.08.2019

Cronicile

Amploarea protestelor magistraților față de noua Ordonanță pe Justiție

de Mariana Bechir , 28.2.2019

Protestele magistraților, de o amploare fără precedent, au intrat miercuri în a doua săptămână, cu o revendicare principală ce nu este negociabilă – abrogarea OUG 7, care introduce noi prevederi ce afectează independența Justiției.

Un număr de peste 80 de instanțe și parchete se afiliaseră mișcării, până joi seara, iar peste 50 dintre acestea au optat pentru forma maximală – sistarea activității timp de câteva zile, cele mai multe, până pe 8 martie.

Protestele se extind și sunt tot mai coordonate – vineri, la ora 12.00, toți judecătorii și procurorii alăturați acestei mișcări vor protesta în fața instituțiilor unde lucrează.

Au intrat în altă fază și revendicările:  magistrații, nemulțumiți de OUG 7, care introduce noi prevederi ce afectează Justiția, nu se mai limitează la abrogarea acestora, ci au solicitări cu miză mai mare.

Cea mai radicală este cea legată de existența Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Inițial, magistrații au cerut suspendarea activității acesteia până când Curtea de Justiție a UE va pronunța concluziile sale privind această structură.

De menționat că au început să se solidarizeze cu aceste proteste și marile facultăți de Drept – miercuri s-au alăturat cei de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș – Bolyiai, iar joi, ce de la Universitatea București. Un stat de drept se bazează pe normele și valorile europene, care includ și independența Justiției, spun ele.

Instituțiile centrale care s-au alăturat protestului sunt: 

Parchetul General, DIICOT, DNA și Înalta Curte de Casație și Justiție.

DIICOT își întrerupe activitatea, timp de patru ore pe zi, până pe 8 martie, iar DNA a afișat pe site-ul său mesajul:

OUG 7 a introdus câteva prevederi prin care aceasta era scoasă de sub autoritatea procurorului general, procurorul-şef al SIIJ devenind ultim „procuror ierarhic superior”.

Ultimul comunicat al asociațiilor reprezentative ale magistraților precizează însă că acum se pune problema existenței acestei secției, și nu doar a eliminării articolelor ce îi acordau autonomie totală:

Nemulțumirile corpului profesional al magistraţilor vizează însăşi existența Secției speciale pentru Investigrarea Infracţiunilor din Justiţie, nu doar reglarea gravitării sale în afara orbitei sistemului judiciar tradițional, care a presupus competente partajate și respectarea principiului limitărilor și al echilibrelor („checks and balances”).

Lista instanțelor și parchetelor care au adoptat diferite forme de protest

Activitate suspendată înseamnă suspendarea întregii activități, în afară de urgențe.

Situația exactă care s eînregistra joi dimineața:

Instanțe cu activitate suspendată: Tribunalul Cluj, Tribunalul Maramureș (+ purtare de banderole), Judecătoriile Dej, Sectorului 2, Cluj, Târgoviște, Gherla, Iași ( 2 ore+banderole), Slatina, Timișoara, Sibiu, Miercurea Ciuc, Curtea de Apel Constanța, Tribunalul Ialomița, Judecătoria Slobozia, Judecătoria Sectorului 4, Judecătoria Ploiești, Judecătoria Sectorului 6 (2 ore), Judecătoria Sector 1, Judecătoria Oradea (11.00:12.00), Tribunalul București (amânarea cauzelor neurgente pentru o săptămană).

Alte forme de protest: Curtea de Apel Pitești – suspendarea activității cu publicul, Tribunalul Special Mureș – bandelore și proteste în fața instanței timp de 5 zile, Curtea de Apel Brașov – declanșarea procedurii de revocare a Liei Savonea, președintele CSM, Tribunalul Olt – comunicat de susținere, Judecătoria Slatina – protest în fața instanței, Judecătoria Arad – comunicat și afișare a deciziei la avizier, Judecătoria Râmnicu Vâlcea – comunicat și amânare pronunțare hotărâri.

Parchete cu activitate suspendată: Parchetul Judecătoriei Constanța, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Brașov, Parchetul Judecătoriei Timișoara, Parchetul Judecătoriei Pitești, Parchetul Tribunalului Argeș, Parchetul Tribunalului Mureș, Parchetele judecătoriilor sectoarelor 1, 2, 3, 4, 5, 6, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Bacău, Parchetul Judecătoriei Cluj, Parchetul Judecătoriei Turda, DIICOT, Parchetul Judecătoriei Tarnăveni, Parchetul Judecătoriei Corabia, Parchetul Tribunalului Constanța, Parchetul Judecătoriei Moinești, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Satu Mare, Parchetul Judecătoriei Carei, Parchetul Judecătoriei Negrești Oaș, Parchetul Tribunalului București (2 ore pe zi) .

Parchete cu activitatea judiciară suspendată: Parchetul Tribunalului Harghita, Parchetul Judecătoriilor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița. Activitatea judiciară suspendată înseamnă că procurorii nu participă la ședințele de judecată. Parchete în care a fost suspendată activitatea cu publicul: Parchetele judecătoriilor Buzău, Român, Târgu Mureș, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Iași, Parchetul Tribunalului București, Parchetul Judecătoriei Botoșani, Parchetul Tribunalului Covasna, Parchetul Tribunalului Brăila, Parchetul Judecătoriei Însurătei, Parchetul Judecătoriei Baia Mare, Parchetul Judecătoriei Ploiești (banderole), Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Timiș (+ banderole), Parchetul Judecătoriei Onești, Parchetul Tribunalului Vâlcea, Parchetul Judecătoriei Avrig, Parchetul Tribunalului București, Parchetul Tribunalului Neamț (+ banderole).

Poziția față de reglementările în domeniu, turnesolul pentru asociațiile magistraților

Cei care protestează acum acuză nu doar puterea, ci și asociațiile care au oferit un alibi Guvernului și i-au oferit ministurlui Tudorel Toader să spună nu numai că se consultă cu organizațiile magistrațiilor, ci și că unele propuneri controversate au plecat de la acestea.

Este vorba despre trei asociații de magistrați ce pot fi considerate foarte puțin critice la adresa coaliției de guvernare:

  • Uniunea Judecătorilor din România
  • Asociația Magistraților din România
  • Asociația Procurorilor din România.

Cele trei au fost, de altfel, cele invitate luni, la Palatul Victoria, la negocierile privind OUG 7, negocieri în urma cărora Tudorel Toader a ieșit și a spus că s-a convenit modificarea unor articole, dar ordonanța nu se abrogă.

Marți, 710 procurori semnaseră deja pentru delimitarea  de asociaţiile profesionale prezente la Palatul Victoria pentru a legitima deciziile ministurlui Justiției – Asociația Procurorilor din România și de Asociația Magistraților.

În România există aproximativ 2.500 de procurori și 4.500 de judecători.

Cele trei organizații cu vechime refuză să comunice numărul actual de membri și sunt foarte contestate.

În ultimii doi ani, pe parcursul puternicelor controverse referitoare la modificarea legilor Justiției și a codurilor penale, peste 2.000 de magistrați s-au delimitat de ele individual, considerând că poziţiile exprimate de acestea nu sunt și ale lor.

De asemenea, unele filiale ale acestora s-au autodizolvat, iar foarte mulți membri au demisionat din aceste asociații, din aceleași motive, după cum preciza un comunicat al celorlalte trei asociații, cele care susțin aceste proteste.

În locul celor de mai sus, magistrații s-au îndreptat spre:

  • Forumul Judecătorilor din România
  • Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”
  • Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”

Sunt cele mai active organizații și au inițiat sesizări la Comisia de la Veneția și Curtea de Justiție a UE pe mai multe chestiuni reglementate în ultimii ani de către coaliția PSD – ALDE.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.2.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Oficial: ”80% din managerii de spital nu au ce căuta în sistem”

Mariana Bechir

Aproximativ 80% dintre managerii de spitale “nu au ce căuta în sistemul de sănătate”, a declarat luni ministrul Sorina Pintea, într-o conferință de presă organizată… Mai mult

Stiri

Servicii de lobby în SUA, beneficiar Călin Popescu Tăriceanu: 50.000 dolari și 170.000 euro

Razvan Diaconu

Călin Popescu Tăriceanu a plătit servicii de lobby și consultanță anul acesta în America în valoare de 50 de mii de dolari și 170 de… Mai mult

Stiri

Bundesbank avertizează că economia germană ar putea intra în recesiune în T3

Adrian N Ionescu

Cea mai mare economie a Europei ar putea să-și continue peste vară contracția din trimestrul doi, potrivit unui raport al băncii centrale a Germaniei, Bundesbank,… Mai mult

Stiri

Babeș-Bolyai și Universitatea București, singurele din România în Top 1.000 Shanghai Ranking

Mariana Bechir

Doar două din cele 93 de universități de stat și particulare din România apar în Clasamentul Shanghai 2019 (Academic Ranking of World Universities), care cuprinde… Mai mult

Stiri

Romgaz anunță asocieri cu ”companii petroliere gigant” pentru noi concesiuni în Marea Neagră

Razvan Diaconu

Producătorul naţional de gaze, Romgaz, se află în discuţii cu companii-gigant la nivel mondial din sectorul petrolier, alături de care analizează participarea la runda a… Mai mult

Stiri

Romgaz analizează o investiție în terminalul de gaze naturale lichefiate din Alexandropolis, Grecia

Adrian N Ionescu

Producătorul naţional de gaze, Romgaz (SNG), analizează posibilitatea de a intra în acţionariatul companiei care realizează terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) de la Alexadropolis,… Mai mult

Stiri

Document / Primăria Capitalei impune vinietă de acces în oraș inclusiv autoturismelor electrice înmatriculate în țară

Razvan Diaconu

Primăria Capitalei a publicat proiectul de hotărâre în baza căruia ar urma să se decidă că, începând cu data de 1 ianuarie 2020, autovehicolele poluante… Mai mult