fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

România, cu cele mai ieftine produse alimentare din UE și penultima ca nivel general al prețurilor

România a ocupat în anul 2019 primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai ieftine produse alimentare și băuturi non-alcoolice, cu un nivel de… Mai mult

22.06.2020

Analiză

Relansarea economică post-Covid cu mai multe viteze: Ritmuri diferite pentru economii diferite şi criteriul rapidităţii de reacție

Chiar și în cea mai rapidă versiune a relansării („în V”), „nici la sfârşitul anului 2022 economia globală nu se va fi întors pe calea… Mai mult

21.06.2020

Chestiunea

Lumea viitorului: Hărțile activelor europene blocate de implementarea Green Deal

La momentul prezentării acestuia în Parlamentul European, președintele Comisiei Europene a catalogat Pactul Ecologic ca fiind ”acțiunea europeană echivalentă momentului în care primul om a… Mai mult

21.06.2020

Analiză

T1 2020 – pensia medie reală în creștere cu 12% faţă de același trimestru din anul anterior

În primul trimestru din 2020, pensia medie pentru limită de vârstă a fost de 1.596 lei (333 euro la cursul mediu, adică +14% față de… Mai mult

20.06.2020

Amploarea protestelor magistraților față de noua Ordonanță pe Justiție

de Mariana Bechir , 28.2.2019

Protestele magistraților, de o amploare fără precedent, au intrat miercuri în a doua săptămână, cu o revendicare principală ce nu este negociabilă – abrogarea OUG 7, care introduce noi prevederi ce afectează independența Justiției.

Un număr de peste 80 de instanțe și parchete se afiliaseră mișcării, până joi seara, iar peste 50 dintre acestea au optat pentru forma maximală – sistarea activității timp de câteva zile, cele mai multe, până pe 8 martie.

Protestele se extind și sunt tot mai coordonate – vineri, la ora 12.00, toți judecătorii și procurorii alăturați acestei mișcări vor protesta în fața instituțiilor unde lucrează.

Au intrat în altă fază și revendicările:  magistrații, nemulțumiți de OUG 7, care introduce noi prevederi ce afectează Justiția, nu se mai limitează la abrogarea acestora, ci au solicitări cu miză mai mare.

Cea mai radicală este cea legată de existența Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Inițial, magistrații au cerut suspendarea activității acesteia până când Curtea de Justiție a UE va pronunța concluziile sale privind această structură.

De menționat că au început să se solidarizeze cu aceste proteste și marile facultăți de Drept – miercuri s-au alăturat cei de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș – Bolyiai, iar joi, ce de la Universitatea București. Un stat de drept se bazează pe normele și valorile europene, care includ și independența Justiției, spun ele.

Instituțiile centrale care s-au alăturat protestului sunt: 

Parchetul General, DIICOT, DNA și Înalta Curte de Casație și Justiție.

DIICOT își întrerupe activitatea, timp de patru ore pe zi, până pe 8 martie, iar DNA a afișat pe site-ul său mesajul:

OUG 7 a introdus câteva prevederi prin care aceasta era scoasă de sub autoritatea procurorului general, procurorul-şef al SIIJ devenind ultim „procuror ierarhic superior”.

Ultimul comunicat al asociațiilor reprezentative ale magistraților precizează însă că acum se pune problema existenței acestei secției, și nu doar a eliminării articolelor ce îi acordau autonomie totală:

Nemulțumirile corpului profesional al magistraţilor vizează însăşi existența Secției speciale pentru Investigrarea Infracţiunilor din Justiţie, nu doar reglarea gravitării sale în afara orbitei sistemului judiciar tradițional, care a presupus competente partajate și respectarea principiului limitărilor și al echilibrelor („checks and balances”).

Lista instanțelor și parchetelor care au adoptat diferite forme de protest

Activitate suspendată înseamnă suspendarea întregii activități, în afară de urgențe.

Situația exactă care s eînregistra joi dimineața:

Instanțe cu activitate suspendată: Tribunalul Cluj, Tribunalul Maramureș (+ purtare de banderole), Judecătoriile Dej, Sectorului 2, Cluj, Târgoviște, Gherla, Iași ( 2 ore+banderole), Slatina, Timișoara, Sibiu, Miercurea Ciuc, Curtea de Apel Constanța, Tribunalul Ialomița, Judecătoria Slobozia, Judecătoria Sectorului 4, Judecătoria Ploiești, Judecătoria Sectorului 6 (2 ore), Judecătoria Sector 1, Judecătoria Oradea (11.00:12.00), Tribunalul București (amânarea cauzelor neurgente pentru o săptămană).

Alte forme de protest: Curtea de Apel Pitești – suspendarea activității cu publicul, Tribunalul Special Mureș – bandelore și proteste în fața instanței timp de 5 zile, Curtea de Apel Brașov – declanșarea procedurii de revocare a Liei Savonea, președintele CSM, Tribunalul Olt – comunicat de susținere, Judecătoria Slatina – protest în fața instanței, Judecătoria Arad – comunicat și afișare a deciziei la avizier, Judecătoria Râmnicu Vâlcea – comunicat și amânare pronunțare hotărâri.

Parchete cu activitate suspendată: Parchetul Judecătoriei Constanța, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Brașov, Parchetul Judecătoriei Timișoara, Parchetul Judecătoriei Pitești, Parchetul Tribunalului Argeș, Parchetul Tribunalului Mureș, Parchetele judecătoriilor sectoarelor 1, 2, 3, 4, 5, 6, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Bacău, Parchetul Judecătoriei Cluj, Parchetul Judecătoriei Turda, DIICOT, Parchetul Judecătoriei Tarnăveni, Parchetul Judecătoriei Corabia, Parchetul Tribunalului Constanța, Parchetul Judecătoriei Moinești, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Satu Mare, Parchetul Judecătoriei Carei, Parchetul Judecătoriei Negrești Oaș, Parchetul Tribunalului București (2 ore pe zi) .

Parchete cu activitatea judiciară suspendată: Parchetul Tribunalului Harghita, Parchetul Judecătoriilor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița. Activitatea judiciară suspendată înseamnă că procurorii nu participă la ședințele de judecată. Parchete în care a fost suspendată activitatea cu publicul: Parchetele judecătoriilor Buzău, Român, Târgu Mureș, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Iași, Parchetul Tribunalului București, Parchetul Judecătoriei Botoșani, Parchetul Tribunalului Covasna, Parchetul Tribunalului Brăila, Parchetul Judecătoriei Însurătei, Parchetul Judecătoriei Baia Mare, Parchetul Judecătoriei Ploiești (banderole), Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Timiș (+ banderole), Parchetul Judecătoriei Onești, Parchetul Tribunalului Vâlcea, Parchetul Judecătoriei Avrig, Parchetul Tribunalului București, Parchetul Tribunalului Neamț (+ banderole).

Poziția față de reglementările în domeniu, turnesolul pentru asociațiile magistraților

Cei care protestează acum acuză nu doar puterea, ci și asociațiile care au oferit un alibi Guvernului și i-au oferit ministurlui Tudorel Toader să spună nu numai că se consultă cu organizațiile magistrațiilor, ci și că unele propuneri controversate au plecat de la acestea.

Este vorba despre trei asociații de magistrați ce pot fi considerate foarte puțin critice la adresa coaliției de guvernare:

  • Uniunea Judecătorilor din România
  • Asociația Magistraților din România
  • Asociația Procurorilor din România.

Cele trei au fost, de altfel, cele invitate luni, la Palatul Victoria, la negocierile privind OUG 7, negocieri în urma cărora Tudorel Toader a ieșit și a spus că s-a convenit modificarea unor articole, dar ordonanța nu se abrogă.

Marți, 710 procurori semnaseră deja pentru delimitarea  de asociaţiile profesionale prezente la Palatul Victoria pentru a legitima deciziile ministurlui Justiției – Asociația Procurorilor din România și de Asociația Magistraților.

În România există aproximativ 2.500 de procurori și 4.500 de judecători.

Cele trei organizații cu vechime refuză să comunice numărul actual de membri și sunt foarte contestate.

În ultimii doi ani, pe parcursul puternicelor controverse referitoare la modificarea legilor Justiției și a codurilor penale, peste 2.000 de magistrați s-au delimitat de ele individual, considerând că poziţiile exprimate de acestea nu sunt și ale lor.

De asemenea, unele filiale ale acestora s-au autodizolvat, iar foarte mulți membri au demisionat din aceste asociații, din aceleași motive, după cum preciza un comunicat al celorlalte trei asociații, cele care susțin aceste proteste.

În locul celor de mai sus, magistrații s-au îndreptat spre:

  • Forumul Judecătorilor din România
  • Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”
  • Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”

Sunt cele mai active organizații și au inițiat sesizări la Comisia de la Veneția și Curtea de Justiție a UE pe mai multe chestiuni reglementate în ultimii ani de către coaliția PSD – ALDE.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.2.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Ludovic Orban anunţă că România poate deconta de la Uniunea Europeană cheltuieli de 650 de milioane de euro pentru măsurile luate în lupta anti-Covid

Razvan Diaconu

Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, că România poate deconta de la Uniunea Europeană cheltuieli de 350 de milioane de euro pentru măsurile luate în… Mai mult

Stiri

Parlamentul împarte funcții: Niculae Bădălău și Ilie Sârbu, vicepreședinți la Curtea de Conturi, BOR nu a prins loc în CNCD

Razvan Diaconu

Parlamentul a numit, marți, membri la Curtea de Conturi și în Consiliul Național pentru Combatere a Discriminării. La Curtea de Conturi merg Niculae Bădălău (foto)… Mai mult

Stiri

Numeroase ONG pro-democrație din Hong Kong și-au suspendat activitatea – efect al noii legi a securității naționale, adoptată de China

Iulian Soare

Un număr important de organizații pro-democrație și de activiști din Hong Kong au anunțat că își sistează activitatea, după ce  parlamentul chinez a aprobat controversata… Mai mult

Stiri

Comisie parlamentară privind achizițiile publice făcute în epidemia coronavirus

Vladimir Ionescu

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, marţi, înfiinţarea unei comisii de anchetă privind achiziţiile publice din timpul epidemiei şi gestionarea stării de… Mai mult

Stiri

Împușcături în ”zona autonomă” Seattle” – un adolescent ucis, altul în stare gravă: al patrulea incident armat în 10 zile

Vladimir Ionescu

Un adolescent a fost ucis și un altul a fost rănit grav după ce au fost împușcați în centrul orașului Seattle, ocupat de protestatarii Black… Mai mult

Stiri

Pozițiile de negociere ale României pe Bugetul multianual UE și Fondul de relansare

Razvan Diaconu

Administrația Prezidențială a anunțat marți că președintele Klaus Iohannis a avut o consultare bilaterală în format de videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în… Mai mult

Europa

Regele Belgiei și-a cerut scuze pentru genocidul din Congo din perioada colonială

Iulian Soare

Regele Philippe al Belgiei (foto) a prezentat marţi, pentru prima dată în istoria ţării, „regretele sale cele mai profunde pentru rănile” provocate în perioada colonială… Mai mult