La obiect

Creşterea salariului mediu real revine (nesustenabil) peste pragul de 10%. Evoluția pe domenii

Câștigul salarial mediu brut din luna aprilie 2018 a fost de 5.105 lei, cu 1,1% mai mare faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate de… Mai mult

10.06.2019

Analiză

Deficitul guvernamental, în afara practicii europene: Cum stau ceilalți

România a înregistrat în 2018 cel mai mare deficit guvernamental dintre statele UE, potrivit datelor publicate de Eurostat, cu excepţia puţin relevantă a Ciprului (-4,8%… Mai mult

09.06.2019

La obiect

Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa

Textul de mai jos e compus din fragmente ale analizei apărute în numărul 98 al publicației exclusiv print CRONICILE Curs de Guvernare.  Un moment de… Mai mult

07.06.2019

Analiză

Mda..: Creșterea economică de 5%, integral pe consum. Industria nu mai e locomotiva – contribuţia ei la PIB e la jumătate faţă de cea contabilizată de sectorul bugetar

Institutul Național de Statistică a confirmat estimarea-semnal de la mijlocul lunii trecute și a anunțat o creștere a Produsului Intern Brut pe primul trimestru din… Mai mult

06.06.2019

Cronicile

Amploarea protestelor magistraților față de noua Ordonanță pe Justiție

de Mariana Bechir , 28.2.2019

Protestele magistraților, de o amploare fără precedent, au intrat miercuri în a doua săptămână, cu o revendicare principală ce nu este negociabilă – abrogarea OUG 7, care introduce noi prevederi ce afectează independența Justiției.

Un număr de peste 80 de instanțe și parchete se afiliaseră mișcării, până joi seara, iar peste 50 dintre acestea au optat pentru forma maximală – sistarea activității timp de câteva zile, cele mai multe, până pe 8 martie.

Protestele se extind și sunt tot mai coordonate – vineri, la ora 12.00, toți judecătorii și procurorii alăturați acestei mișcări vor protesta în fața instituțiilor unde lucrează.

Au intrat în altă fază și revendicările:  magistrații, nemulțumiți de OUG 7, care introduce noi prevederi ce afectează Justiția, nu se mai limitează la abrogarea acestora, ci au solicitări cu miză mai mare.

Cea mai radicală este cea legată de existența Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Inițial, magistrații au cerut suspendarea activității acesteia până când Curtea de Justiție a UE va pronunța concluziile sale privind această structură.

De menționat că au început să se solidarizeze cu aceste proteste și marile facultăți de Drept – miercuri s-au alăturat cei de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș – Bolyiai, iar joi, ce de la Universitatea București. Un stat de drept se bazează pe normele și valorile europene, care includ și independența Justiției, spun ele.

Instituțiile centrale care s-au alăturat protestului sunt: 

Parchetul General, DIICOT, DNA și Înalta Curte de Casație și Justiție.

DIICOT își întrerupe activitatea, timp de patru ore pe zi, până pe 8 martie, iar DNA a afișat pe site-ul său mesajul:

OUG 7 a introdus câteva prevederi prin care aceasta era scoasă de sub autoritatea procurorului general, procurorul-şef al SIIJ devenind ultim „procuror ierarhic superior”.

Ultimul comunicat al asociațiilor reprezentative ale magistraților precizează însă că acum se pune problema existenței acestei secției, și nu doar a eliminării articolelor ce îi acordau autonomie totală:

Nemulțumirile corpului profesional al magistraţilor vizează însăşi existența Secției speciale pentru Investigrarea Infracţiunilor din Justiţie, nu doar reglarea gravitării sale în afara orbitei sistemului judiciar tradițional, care a presupus competente partajate și respectarea principiului limitărilor și al echilibrelor („checks and balances”).

Lista instanțelor și parchetelor care au adoptat diferite forme de protest

Activitate suspendată înseamnă suspendarea întregii activități, în afară de urgențe.

Situația exactă care s eînregistra joi dimineața:

Instanțe cu activitate suspendată: Tribunalul Cluj, Tribunalul Maramureș (+ purtare de banderole), Judecătoriile Dej, Sectorului 2, Cluj, Târgoviște, Gherla, Iași ( 2 ore+banderole), Slatina, Timișoara, Sibiu, Miercurea Ciuc, Curtea de Apel Constanța, Tribunalul Ialomița, Judecătoria Slobozia, Judecătoria Sectorului 4, Judecătoria Ploiești, Judecătoria Sectorului 6 (2 ore), Judecătoria Sector 1, Judecătoria Oradea (11.00:12.00), Tribunalul București (amânarea cauzelor neurgente pentru o săptămană).

Alte forme de protest: Curtea de Apel Pitești – suspendarea activității cu publicul, Tribunalul Special Mureș – bandelore și proteste în fața instanței timp de 5 zile, Curtea de Apel Brașov – declanșarea procedurii de revocare a Liei Savonea, președintele CSM, Tribunalul Olt – comunicat de susținere, Judecătoria Slatina – protest în fața instanței, Judecătoria Arad – comunicat și afișare a deciziei la avizier, Judecătoria Râmnicu Vâlcea – comunicat și amânare pronunțare hotărâri.

Parchete cu activitate suspendată: Parchetul Judecătoriei Constanța, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Brașov, Parchetul Judecătoriei Timișoara, Parchetul Judecătoriei Pitești, Parchetul Tribunalului Argeș, Parchetul Tribunalului Mureș, Parchetele judecătoriilor sectoarelor 1, 2, 3, 4, 5, 6, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Bacău, Parchetul Judecătoriei Cluj, Parchetul Judecătoriei Turda, DIICOT, Parchetul Judecătoriei Tarnăveni, Parchetul Judecătoriei Corabia, Parchetul Tribunalului Constanța, Parchetul Judecătoriei Moinești, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Satu Mare, Parchetul Judecătoriei Carei, Parchetul Judecătoriei Negrești Oaș, Parchetul Tribunalului București (2 ore pe zi) .

Parchete cu activitatea judiciară suspendată: Parchetul Tribunalului Harghita, Parchetul Judecătoriilor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița. Activitatea judiciară suspendată înseamnă că procurorii nu participă la ședințele de judecată. Parchete în care a fost suspendată activitatea cu publicul: Parchetele judecătoriilor Buzău, Român, Târgu Mureș, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Iași, Parchetul Tribunalului București, Parchetul Judecătoriei Botoșani, Parchetul Tribunalului Covasna, Parchetul Tribunalului Brăila, Parchetul Judecătoriei Însurătei, Parchetul Judecătoriei Baia Mare, Parchetul Judecătoriei Ploiești (banderole), Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Timiș (+ banderole), Parchetul Judecătoriei Onești, Parchetul Tribunalului Vâlcea, Parchetul Judecătoriei Avrig, Parchetul Tribunalului București, Parchetul Tribunalului Neamț (+ banderole).

Poziția față de reglementările în domeniu, turnesolul pentru asociațiile magistraților

Cei care protestează acum acuză nu doar puterea, ci și asociațiile care au oferit un alibi Guvernului și i-au oferit ministurlui Tudorel Toader să spună nu numai că se consultă cu organizațiile magistrațiilor, ci și că unele propuneri controversate au plecat de la acestea.

Este vorba despre trei asociații de magistrați ce pot fi considerate foarte puțin critice la adresa coaliției de guvernare:

  • Uniunea Judecătorilor din România
  • Asociația Magistraților din România
  • Asociația Procurorilor din România.

Cele trei au fost, de altfel, cele invitate luni, la Palatul Victoria, la negocierile privind OUG 7, negocieri în urma cărora Tudorel Toader a ieșit și a spus că s-a convenit modificarea unor articole, dar ordonanța nu se abrogă.

Marți, 710 procurori semnaseră deja pentru delimitarea  de asociaţiile profesionale prezente la Palatul Victoria pentru a legitima deciziile ministurlui Justiției – Asociația Procurorilor din România și de Asociația Magistraților.

În România există aproximativ 2.500 de procurori și 4.500 de judecători.

Cele trei organizații cu vechime refuză să comunice numărul actual de membri și sunt foarte contestate.

În ultimii doi ani, pe parcursul puternicelor controverse referitoare la modificarea legilor Justiției și a codurilor penale, peste 2.000 de magistrați s-au delimitat de ele individual, considerând că poziţiile exprimate de acestea nu sunt și ale lor.

De asemenea, unele filiale ale acestora s-au autodizolvat, iar foarte mulți membri au demisionat din aceste asociații, din aceleași motive, după cum preciza un comunicat al celorlalte trei asociații, cele care susțin aceste proteste.

În locul celor de mai sus, magistrații s-au îndreptat spre:

  • Forumul Judecătorilor din România
  • Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”
  • Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”

Sunt cele mai active organizații și au inițiat sesizări la Comisia de la Veneția și Curtea de Justiție a UE pe mai multe chestiuni reglementate în ultimii ani de către coaliția PSD – ALDE.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.2.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Facebook anunță moneda virtuală Libra – valoarea acesteia va fi legată de mai multe valute

Iulian Soare

Facebook a dezvăluit, marţi, planurile de a lansa o monedă virtuală numită Libra, în încercarea de a se extinde dincolo de reţelele sociale şi de… Mai mult

Stiri

Schimbare la conducerea Pentagonului – Patrick Shanahan pleacă, după acuzațiile de violență domestică

Iulian Soare

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi înlocuirea lui Patrick Shanahan la conducerea Pentagonului. Shanahan a renunțat la post în urma unor acuzaţii de violenţă… Mai mult

Europa

UE a amânat pentru octombrie decizia privind negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania

Iulian Soare

Uniunea Europeană a decis marţi să amâne până în luna octombrie decizia sa cu privire la angajarea de negocieri pentru aderare cu Macedonia de Nord… Mai mult

Stiri

Video Live / CONFERINȚĂ: Cum aducem (și) administrația publică în era digitală?

 Conferința „Cum aducem administrația publică în era digitală?” va reuni cele mai relevante voci din mediul public și privat care vor aborda principalele probleme ale… Mai mult

Europa

Investițiile străine directe în România: La jumătatea mediei anilor de dinainte de criză – Raport UNCTAD

Adrian N Ionescu

Stocul investițiilor străine directe (ISD) din România (94 mld. dolari) pe 2018, a scăzut substanțial ca pondere în PIB de la 43% în 2017 până… Mai mult

Stiri

Eximbank ar fi încheiat negocierile pentru preluarea Băncii Românești, după ce a rămas singură în cursă

Adrian N Ionescu

EximBank a încheiat negocierile cu National Bank of Greece (NBG) pentru a prelua filiala acesteia din România, Banca Românească, potrivit unor informații confirmate de ministrul… Mai mult

Stiri

DNA îl contrazice pe procurorul Stan: nu și-a dat acordul pentru retragerea apelurilor în dosarele Hrebenciuc și Sebastian Ghiță

Mariana Bechir

Gheorghe Stan, fostul şef al controversatei Secții pentru anchetarea magistraţilor (SIIJ), a declarat într-un interviu publicat marți că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc… Mai mult