sâmbătă

20 aprilie, 2024

25 februarie, 2019

Guvernul nu va abroga OUG 7, dar va pregăti un proiect de ordonanță pentru modificarea unora dintre cele mai controversate prevederi. Printre acestea se numără și posibilitatea numirii la conducerea parchetelor a judecătorilor care au activat cândva și ca procurori. Articolul se abrogă, a anunțat luni seara ministrul Justiției, după încheierea întâlnirii pe care au avut-o, la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă și Tudorel Toader, pe de o parte, și reprezentanți ai magistraților.

Este vorba despre controversatul art 54 din OUG 7, ce i-ar fi putut aduce pe judecători preferați de ministrul Toader la conducerea unor parchete cu miză mare.

Politicul este dispus să renunțe și la articolul ce preciza că avizul pentru procurorii cu rang înalt va fi acordat de plenul CSM, nu de Secția pentru procurori din cadrul Consiliului.


De asemenea, s-a mai convenit elaborarea unui mecanism de dialog între Executiv și CSM, care să conțină și regula că orice proiect în domeniu va fi trimis la Consiliu cu cel puțin cinci zile înainte, pentru a exista timpul necesar analizării și avizării lui.

Proiectul OUG anunțate de Tudorel Toader, care va trebui să modifice OUG 7, va fi elaborat zilele următoare, discutat cu CSM și va fi adoptat în ședința de săptămâna viitoare a Guvernului.

Rămâne de văzut dacă plenul CSM și magistrații care protestează vor accepta această ofertă, mai ales că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat luni o hotărâre în care solicita abrogarea OUG 7.

De asemenea, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu puterile sporite acordate Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, deoarece Tudorel Toader nu a enumerat și abrogarea articolelor care scoate SIIJ de sub autoritatea procurorului general.


Nu a fost retrasă nici prevederea ce interzice delegarea procurorilor în funcții de conducere pentru care legea prevede numirea prin decret prezidențial.

Reamintim că OUG 7 a generat cel mai amplu protest al magistraților, numeroase instanțe și parchete hotărând în adunările generale să supende activitatea sau să protesteze tăcut în fața instituțiilor unde lucrează. În premieră, procurorii DIICOT au decis să întrerupă activitatea timp de patru ore pe zi, până pe 8 martie, dacă orodnanța nu va fi retrasă.

Cine sunt reprezentanții magistraților care au participat la întâlnire

S-au prezentat la Palatul Victoria președintele CSM, Lia Savonea, considerată o apropiată de a PSD, și reprezentanții a trei asociații de magistrați foarte puțin critice la adresa coaliției de guvernare: Uniunea Judecătorilor din România, Asociația Magistraților din România și Asociația Procurorilor din Români. Sunt trei organizații cu vechime, dar cu tot mai puțini membri și a căror repreznetativitate a fost adesea contestată de noile asociații ale magistraților.

De asemenea, au mai fost prezenți și Lucian Netejoru (șeful Inspecției Judiciare, a cărui extindere de mandat la IJ, prin delegare, a necesitat o OUG), și Gheorghe Stan – șeful Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, invenția PSD – ALDE contestată de Comisia d ela Veneția.

Au refuzat să meargă la întâlnire trei asociații – “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” – care au declarat că dialogul trebuia purtat înainte de emiterea OUG 7.

Reamintim că proiectul a fost trimis la CSM în partea a doua a zilei de luni, 18 februarie, și a fost adoptat de guvern a doua zi, la mai puțin de 24 de ore.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, după ședința Biroului Politic al PSD, care a avut loc la Parlament, că Executivul nu va abroga OUG 7/2019 prin care au fost modificate legile Justiției. Ea a explicat că ordonanța ar putea fi, însă, modificată, dacă o vor convinge argumentele magistraților.

“În primul rând, am vrut această întâlnire pentru a asculta care sunt nemulţumirile. Astăzi (luni n.r.) sper ca cei care au nemulţumiri, care au ieşit în spaţiul public şi au exprimat aceste nemulţumiri, să vină la întâlnire la Palatul Victoria, să vedem cum justifică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: