vineri

29 martie, 2024

24 ianuarie, 2014

FOTO: Kyiv Post

 UPDATE:  Preşedintele Ianukovici a declarat, într-o întâlnire cu şefii cultelor religioase, că va face „orice, pentru a opri conflictul, a stopa violenţa şi a readuce stabilitatea”, potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale.

„Dacă vom putea să-i oprim amiabil pe radicali, o vom face amiabil. Dacă nu, vom folosi toate metodele oferite de legile Ucrainei. Este pentru binele oamenilor. Nu există altă variantă”, a mai spus Viktor Ianukovici.

Preşedintele Ucrainei a mai spus vineri că în Ucraina, la Kiev şi alte regiuni din ţară, acţionează nu doar extremişti locali, ci şi infractori străini, unii dintre ei figurând pe listele de căutare internaţionale. de altfel, a mai adăugat el, mulţi au fost deja opriţi la aeroport, interzicându-li-se intrarea în Ucraina. 


UPDATE: „În prezent, cel mai important lucru este să colaborăm în aceeaşi măsură cu autorităţile ucrainene şi cu opoziţia pentru evitarea unui scenariu sumbru, unui scenariu real, cel al destrămării Ucrainei”, a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP.

„În prezent, nu există un plan la nivelul UE pentru evitarea unui astfel de scenariu. Trebuie să lucrăm intens la un un plan pe termen lung”, a explicat Donald Tusk, referindu-se la situația din Ucraina, unde mai multe orașe din centrul și vestul țării se confruntă cu proteste după modelul celui de la Kiev.

Oficialii UE au refuzat până acum să discute eventuale sancțiuni aplicate Ucrainei, limitându-se să ceară încetarea violențelor și începerea dialogului real între administrația de la Kiev și opoziție și societatea civilă.

UPDATE: Pe fondul unei noi scindări între Vest și Est, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a promis remanierea Guvernului, amnistierea persoanelor arestate în timpul protestelor, și amendarea legislației care limitează dreptul la liberă exprimare și la asociere.


Toate acestea ar urma să fie făcute săptămâna viitoare, când este programată și ședința specială a Parlamentului (marți, 28 ianuarie).

Nu se știe însă dacă opoziția se va mulumi cu aceste concesii, cât timp printre revendicările lor figurează și demisia președintelui și organizarea alegerilor anticipate și redeschiderea negocierilor pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE.

UPDATE: Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, propune organizarea unei conferințe internaționale pentru rezolvarea situației din Ucraina, scrie publicația germană Bild, care va publica sâmbătă un interviu cu demnitarul UE. Martin Schultz consideră că situația din Ucraina este foarte critică și există riscula ca acolo să se ajungă la un ”haos complet”.

Pe de altă parte, Parlamentul Crimeei cere președintelui Viktor Ianukovici să declare urgent starea de urgență.

La Davos, prim-ministrul ucrainean, Mykola Azarov, a declarat că Ucraina nu va respinge asistența OSCE în rezolvarea conflictului ci, dimpotrivă, pentru că ea ar putea fi ”extrem de importantă”.

Protestele proeuropene declanșate după ce președintele Viktor Ianukovici a refuzat în noiembrie 2013 semnarea Acordului de Asociere cu UE, se extind în vestul și centrul Ucrainei, începând să ia forma unei revoluții, relatează presa străină.

Vineri, manifestanții dețineau controlul asupra mai multor clădiri guvernamentale din cinci regiuni situate în vestul și centrul țării, câțiva ofițeri de poliție și-au dat demisia refuzând să participe la repesaliile impotriva populației, mai mulți oficiali din provincie au fugit de teama furiei poporului, iar la Kiev a fost ocupat și sediul Ministerului Agriculturii.

Ultima clădire cucerită de protestatari este sediul Administraţiei Regionale din Cernăuţi. Preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mihail Găiniceru, este internat în spital după ce a fost lovit în cap de unul dintre demonstranți.

La Liov, cel mai mare oraș din vestul Ucrainei (aproximativ 730.000 de locuitori), lucrurile au devenit și mai tensionate încă de miercuri, după ce activistul Yuriy Verbytsky, născut în această localitate, a fost descoperit decedat, pe o stradă dintr-o suburbie a Kievului. Yuriy Verbytsky era unul dintre liderii Euromaidan și a fost răpit pe 21 ianuarie, din fața cabinetului medical unde se dusese pentru examinarea unei răni dobândite în timpul ciocnirilor cu poliția.

Joi seara, după eșuarea negocierilor purtate cu șideri ai protestelor din Piața Independenței, președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici a cerut Parlamentului organizarea unei ședințe extraordinare pentru discutarea situației din Euromaidan. Ea va avea loc abia marți, 28 ianuarie.

În centrul Kievului, mai multe clădiri guvernamentale au fost ocupate de protestatari, încă din decembrie 2013, de exemplu Casa Sindicatelor, unde manifestanții și-au stabilit cartierul general.

Ultima clădire cucerită de manifestanți este Ministerul Agriculturii, unde organizația Spilna Sprava (Cauza comună) a reușit să intre încă de joi.

Manifestațiile proeuropene au început pe 25 noiembrie 2013, după ce președintele Viktor Ianukovici a refuzat, la presiunea Rusiei, să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În confurntările cu poliția și-au pierdut viața cinci demonstranți și alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite. De asemenea, câteva zeci de jurnaliști au fost răniți în timpul ciocnirilor din ultimele zile, la Kiev.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: