La obiect

UE – Green Deal: Până să salveze planeta, lupta cu încălzirea globală va salva mai întâi economia Rusiei

Ambiția Comisiei Ursula von der Leyen de a transforma Europa, până în 2050,  în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon… Mai mult

15.01.2020

La obiect

România – a doua cea mai mare scădere a producției industriale din UE. Semnele îngrijorătoare şi cauzele

România a înregistrat a doua ce mai mare scădere a producţiei industriale din Uniunea Europeană în noiembrie 2019, faţă de noiembrie 2018, potrivit datelor Oficiului… Mai mult

15.01.2020

Chestiunea

Din nou -7,7% (!) la producția industrială: A 6-a lună consecutivă pe minus

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în noiembrie 2019 o nouă scădere alarmantă a producției industriale lunare la cota negativă record de -7,7%,… Mai mult

15.01.2020

La obiect

Decembrie 2019 – inflaţia a depășit conjunctural pragul de patru procente

Creşterea preţurilor de consum în decembrie 2019 a fost de 0,42%, semnificativ mai mare față de valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (0,16%), ceea… Mai mult

14.01.2020

Cronicile

Proteste peste tot – aparent, din motive diferite

de Iulian Soare , 8.11.2019

În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere aparent masivă a protestelor la nivel global – valuri uriașe de oameni au ieșit în stradă la Hong Kong, La Paz, Port-au-Prince, Quito, Barcelona, ​​Beirut și Santiago, pentru a-și exercita dreptul de a protesta și pentru a le cere celor aflați la putere schimbări.

Aceste manifestații de proporții au motive declanșatoare diferite, dar există unele teme comune care le leagă, nota BBC săptămâna trecută.

The Washington Post face o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu nouă ani, când a izbucnit Primăvara Arabă, fenomenul ce a răvășit  Orientul Mijlociu.

La prima vedere, mișcările de atunci și cele de acum (remarcabil mai multe și de pe continente diferite) nu au nimic în comun. Însă, scrie WP, ambele valuri au apărut pe un fundal îngrijorător: prăbușirea creșterii economice.

În ultimul an, Fondul Monetar Internațional și-a redus brusc estimarea pentru 2019, avertizând că „economia globală se află într-o încetinire sincronizată” și crește în cel mai lent ritm de după criza financiară globală.

Protestele, legate de prăbușirea așteptărilor clasei mijlocii…

Când creșterea economică se prăbușește, anxietățile cresc, mai ales în rândul clasei de mijloc, care se înfurie din cauza corupției și a inegalităților și care are capacitatea de a-și exprima furia.

“Cred că multe dintre proteste sunt legate de critica austerității și a neoliberalismului,” a explicat, pentru Global News, Roberta Lexier, de la Universitatea Mount Royal.

S-a ajuns într-un punct în care oamenii simt efectele în număr masiv și în moduri semnificative, ceea ce duce la izbucnirea protestelor în diferite puncte de pe glob.

Protestele politice sunt generate de o combinație ciudată de factori: așteptări spulberate, inegalitate în creștere, corupție persistentă și un sentiment profund de frustrare, consideră Fareed Zakaria, în WP.

În opinia acesteia, precum și a celor de la The Guardian și The Washington Post motivele declarate sunt doar de suprafață, pretexte – prețul ridicat al cepei (în India), majorarea tarifelor la metrou (în Chile), taxa Watsapp (în Liban), nu pot fi motive pentru proteste cum nu s-au mai văzut de decenii.

Contextul economic și social arată adevărata cauză – nu cu mult timp în urmă, Chile era economia stelară a Americii Latine, crescând cu 6% în anii 90 și cu 4% în anii 2000. În ultimii cinci ani, creșterea a înregistrat o medie de 2%, iar FMI și-a redus estimarea, pentru America Latină în ansamblu, de la 2% la 0,2%, în ultimul an.

… și, în special, ale tinerilor

În toate epocile, tinerii sunt predispuși să zguduie ordinea stabilită, însă dezechilibrele demografice, sociale și politice extreme intensifică presiunile actuale.

Sunt mai mulți tineri ca niciodată. Aproximativ 41% din populația globală de 7,7 miliarde are cel mult 24 de ani. În Africa, 41% din populație are vârste sub 15 ani.

În țările dezvoltate, dezechilibrele sunt în sens invers – în timp ce 16% dintre europeni au sub 15 ani, aproximativ 18%, dublu față de media mondială, au peste 65 de ani.

Recesiunea, stagnarea și scăderea nivelului de trai viață sunt parte consistentă a existenței acestor tineri.

Acest fenomen global de aspirații neîmplinite produce adevărate bombe cu ceas, atrage atenția The Guardian. În Orientul Mijlociu și Africa de Nord, aproximativ 27 de milioane de tineri vor intra pe piața muncii în următorii cinci ani. Orice guvern care nu reușește să ofere locuri de muncă, salarii și locuințe decente se confruntă cu mari probleme.

Tinerii au așteptări mari, sunt mai educați decât părinții lor, sunt mai puțin legați de convențiile sociale și sunt gata să răspundă atunci când li se refuză dreptul la liberă exprimare sau la un trai decent.

Protestele

În CHILE, după 10 zile de proteste violente, soldate cu moartea a 20 de persoane și rănirea altor 1.132, manifestațiile continuă, iar faptul că preşedintele Sebastián Piñera a înlocuit opt miniştri cheie ai Cabinetului nu pare să calmeze situația.

Mai multe magazine şi sedii de firme au fost jefuite şi incendiate, iar staţiile de metrou au fost închise după ce protestatarii le-au blocat, le-au vandalizat și le-au dat foc.

Protestele au fost declanșate de scumpirea călătoriilor cu metroul (cu 4%, echivalentul a 0,04 dolari americani). Nemulțumirile sunt legate însă de inegalitatea economică endemică din ţară, costurile ridicate de trai şi creşterea datoriilor.

Când protestele au luat amploare, a apărut o fotografie a președintelui cinând într-un luxos restaurant, ceea ce le-a confirmat protestatarilor că elitele politice sunt rupte de realitate.

În LIBAN, premierul Saad Hariri a demisionat marți, în contextul protestelor masive ce se desfășoară de două săptămâni, după anunţul privind impunerea unei noi taxe asupra apelurilor efectuate prin aplicaţii de mesagerie pe internet de tipul WhatsApp.

Măsura a fost anulată rapid, dar mişcarea de contestare publică a continuat să crească și s-a transformat într-o mișcare politică și anticorupție, mobilizarea atingând sute de mii de manifestanţi ce au ieşit în stradă în întreaga ţară.

Furia libanezilor a fost amplificată după ce în spațiul public a apărut o listă conform căreia primii 10 politicieni ai țării ar deține, împreună, în jur de 70 de miliarde de dolari, adică aproape la fel de mult cât datoria externă a țării.

Protestatarii au acuzat că, în timp ce ei au de suferit din cauza crizei economice, liderii politici se folosesc de funcțiile deținute pentru a se îmbogăți și mai mult.

În IRAK, protestele au fost reluate, demonstranţii adunându-se în Piaţa Tahrir din  Bagdad, unde au avut loc ciocniri dure cu forţele de securitate, în timp ce încercau să ajungă în zona unde se află guvernul şi mai multe ambasade.

În sudul Irakului, protestatarii au atacat şi incendiat sediile mai multor partide politice şi miliţiile aliate cu Iranul, susţinute de guvern.

Într-o ţară care este al doilea cel mai mare producător de petrol din OPEC, locuitorii sărăciţi se plâng că puternicele miliţii şiite legate de Iran au construit imperii economice, preluând controlul proiectelor de reconstrucţie a statului şi implicându-se în activităţi ilicite.

În HONG KONG, protestul început în aprilie, față de un proiect controversat al guvernului chinez de a facilita extrădările către China, s-a transformat într-o mișcare ce revendică mai multe libertăți politice pentru acest teritoriu.

Proiectul de lege a fost retras, dar manifestanții continuă să iasă în stradă. La cele mai recente demonstrații, ei au cerut demisia premierului susținut de Beijing, Carrie Lem.

Tinerii din Hong Kong se confruntă cu probleme familiare din cauza deficitului de locuri de muncă rare și a chiriilor mari.

Campania lor a obținut o remarcabilă imagine la nivel internațional, motiv de îngrijorare pentru președintele Chinei, Xi Jinping.

Multe dintre tacticile ale tinerilor din Hong Kong au fost preluate de către susținătorii autonomiei CATALONIEI, care au blocat principalul aeroport al orașului.

Protestele au fost inițiate după ce nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid.

Protestatarii au instalat baricade în centrul turistic al Barcelonei, pe bulevardul La Rambla. Au dat foc meselor din cafenele, scaunelor şi coşurilor de gunoi şi au aruncat cu sticle incendiare în forţele de ordine, care la rândul lor au tras cu gloanţe de cauciuc.

Proteste au mai avut loc anul acesta, sau se desfășoară încă, în Sudan, Eccuador și ALgeria, dar și în Europa.

Franța a avut protestele violente ale Vestelor Galbene, declanșate de impunerea unei taxe pe combustibilii fosili (la care s-a rneunțat). Pe parcurs, revendicările au atins mai multe nemulțumiri de ordin economic, social sau politic.

În state din Europa Centrală și de Est au avut loc proteste față de regimurile autoritare și presiunile exercitate asupra magistraților, iar la Berlin locuitorii au demonstrat împotriva creșterii chiriilor la prețuri prohibitive (și s-a obținut plafonarea chiriilor).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.11.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Florin Cîțu: S-au cheltuit 44 milioane euro în numele informatizării ANAF, serverele stau de 3 ani pe holuri

Razvan Diaconu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus luni seara, la Digi 24, că informatizarea Fiscului nu s-a realizat, dar asta nu înseamnă că nu s-au cheltuit… Mai mult

Stiri

Piaţa ambalajelor din România – 890 milioane euro, mai puţin de 15% sunt biodegradabile

Vladimir Ionescu

Piaţa ambalajelor din România este de aproximativ 890 milioane euro, dar numai 15% sunt realizate din materiale biodegradabile, scrie Agerpres. “Analizată global, piaţa ambalajelor este… Mai mult

Stiri

OMS rectifică evaluarea noului coronavirus: De la amenințare globală “moderată”, la “ridicată”

Iulian Soare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a corectat luni evaluarea ameninţării legate de coronavirusul din China care trece de la “moderată”, cum era calificată până în… Mai mult

Stiri

Noul coronavirus / Protecția Consumatorilor cere ajutorul unor instituții pentru a bloca intrarea pe piață a unor produse din China

Vladimir Ionescu

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a solicitat luni sprijinul Direcției de Sănătate Publică Constanţa pentru „împiedicarea punerii pe piaţă, în vederea comercializării, a produselor… Mai mult

Europa

Bruxelles / Summit special pe tema bugetului multianual organizat pe 20 februarie

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a invitat pe liderii UE la un summit special pe tema bugetului UE 2021-2027. ”A venit vremea să ajungem la… Mai mult

Stiri

Statistici BNR: Creditul neguvernamental a scăzut în decembrie. Administraţia publică s-a împrumutat mai mult

Adrian N Ionescu

Soldul creditelor acordate Guvernului şi administraţiilor locale a crescut cu 3,3%, în decembrie 2019, faţă de noiembrie, până la mai mult de 116,21 miliarde de… Mai mult

Stiri

Dragoș Tănăsoiu (PNL Sector 5) a fost numit șef al Corpului de control al premierului

Vladimir Ionescu

Daniel Dragoş Tănăsoiu (foto), fost secretar general al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), este noul şef al Corpului de control al prim-ministrului.… Mai mult