La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Proteste peste tot – aparent, din motive diferite

de Iulian Soare , 8.11.2019

În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere aparent masivă a protestelor la nivel global – valuri uriașe de oameni au ieșit în stradă la Hong Kong, La Paz, Port-au-Prince, Quito, Barcelona, ​​Beirut și Santiago, pentru a-și exercita dreptul de a protesta și pentru a le cere celor aflați la putere schimbări.

Aceste manifestații de proporții au motive declanșatoare diferite, dar există unele teme comune care le leagă, nota BBC săptămâna trecută.

The Washington Post face o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu nouă ani, când a izbucnit Primăvara Arabă, fenomenul ce a răvășit  Orientul Mijlociu.

La prima vedere, mișcările de atunci și cele de acum (remarcabil mai multe și de pe continente diferite) nu au nimic în comun. Însă, scrie WP, ambele valuri au apărut pe un fundal îngrijorător: prăbușirea creșterii economice.

În ultimul an, Fondul Monetar Internațional și-a redus brusc estimarea pentru 2019, avertizând că „economia globală se află într-o încetinire sincronizată” și crește în cel mai lent ritm de după criza financiară globală.

Protestele, legate de prăbușirea așteptărilor clasei mijlocii…

Când creșterea economică se prăbușește, anxietățile cresc, mai ales în rândul clasei de mijloc, care se înfurie din cauza corupției și a inegalităților și care are capacitatea de a-și exprima furia.

“Cred că multe dintre proteste sunt legate de critica austerității și a neoliberalismului,” a explicat, pentru Global News, Roberta Lexier, de la Universitatea Mount Royal.

S-a ajuns într-un punct în care oamenii simt efectele în număr masiv și în moduri semnificative, ceea ce duce la izbucnirea protestelor în diferite puncte de pe glob.

Protestele politice sunt generate de o combinație ciudată de factori: așteptări spulberate, inegalitate în creștere, corupție persistentă și un sentiment profund de frustrare, consideră Fareed Zakaria, în WP.

În opinia acesteia, precum și a celor de la The Guardian și The Washington Post motivele declarate sunt doar de suprafață, pretexte – prețul ridicat al cepei (în India), majorarea tarifelor la metrou (în Chile), taxa Watsapp (în Liban), nu pot fi motive pentru proteste cum nu s-au mai văzut de decenii.

Contextul economic și social arată adevărata cauză – nu cu mult timp în urmă, Chile era economia stelară a Americii Latine, crescând cu 6% în anii 90 și cu 4% în anii 2000. În ultimii cinci ani, creșterea a înregistrat o medie de 2%, iar FMI și-a redus estimarea, pentru America Latină în ansamblu, de la 2% la 0,2%, în ultimul an.

… și, în special, ale tinerilor

În toate epocile, tinerii sunt predispuși să zguduie ordinea stabilită, însă dezechilibrele demografice, sociale și politice extreme intensifică presiunile actuale.

Sunt mai mulți tineri ca niciodată. Aproximativ 41% din populația globală de 7,7 miliarde are cel mult 24 de ani. În Africa, 41% din populație are vârste sub 15 ani.

În țările dezvoltate, dezechilibrele sunt în sens invers – în timp ce 16% dintre europeni au sub 15 ani, aproximativ 18%, dublu față de media mondială, au peste 65 de ani.

Recesiunea, stagnarea și scăderea nivelului de trai viață sunt parte consistentă a existenței acestor tineri.

Acest fenomen global de aspirații neîmplinite produce adevărate bombe cu ceas, atrage atenția The Guardian. În Orientul Mijlociu și Africa de Nord, aproximativ 27 de milioane de tineri vor intra pe piața muncii în următorii cinci ani. Orice guvern care nu reușește să ofere locuri de muncă, salarii și locuințe decente se confruntă cu mari probleme.

Tinerii au așteptări mari, sunt mai educați decât părinții lor, sunt mai puțin legați de convențiile sociale și sunt gata să răspundă atunci când li se refuză dreptul la liberă exprimare sau la un trai decent.

Protestele

În CHILE, după 10 zile de proteste violente, soldate cu moartea a 20 de persoane și rănirea altor 1.132, manifestațiile continuă, iar faptul că preşedintele Sebastián Piñera a înlocuit opt miniştri cheie ai Cabinetului nu pare să calmeze situația.

Mai multe magazine şi sedii de firme au fost jefuite şi incendiate, iar staţiile de metrou au fost închise după ce protestatarii le-au blocat, le-au vandalizat și le-au dat foc.

Protestele au fost declanșate de scumpirea călătoriilor cu metroul (cu 4%, echivalentul a 0,04 dolari americani). Nemulțumirile sunt legate însă de inegalitatea economică endemică din ţară, costurile ridicate de trai şi creşterea datoriilor.

Când protestele au luat amploare, a apărut o fotografie a președintelui cinând într-un luxos restaurant, ceea ce le-a confirmat protestatarilor că elitele politice sunt rupte de realitate.

În LIBAN, premierul Saad Hariri a demisionat marți, în contextul protestelor masive ce se desfășoară de două săptămâni, după anunţul privind impunerea unei noi taxe asupra apelurilor efectuate prin aplicaţii de mesagerie pe internet de tipul WhatsApp.

Măsura a fost anulată rapid, dar mişcarea de contestare publică a continuat să crească și s-a transformat într-o mișcare politică și anticorupție, mobilizarea atingând sute de mii de manifestanţi ce au ieşit în stradă în întreaga ţară.

Furia libanezilor a fost amplificată după ce în spațiul public a apărut o listă conform căreia primii 10 politicieni ai țării ar deține, împreună, în jur de 70 de miliarde de dolari, adică aproape la fel de mult cât datoria externă a țării.

Protestatarii au acuzat că, în timp ce ei au de suferit din cauza crizei economice, liderii politici se folosesc de funcțiile deținute pentru a se îmbogăți și mai mult.

În IRAK, protestele au fost reluate, demonstranţii adunându-se în Piaţa Tahrir din  Bagdad, unde au avut loc ciocniri dure cu forţele de securitate, în timp ce încercau să ajungă în zona unde se află guvernul şi mai multe ambasade.

În sudul Irakului, protestatarii au atacat şi incendiat sediile mai multor partide politice şi miliţiile aliate cu Iranul, susţinute de guvern.

Într-o ţară care este al doilea cel mai mare producător de petrol din OPEC, locuitorii sărăciţi se plâng că puternicele miliţii şiite legate de Iran au construit imperii economice, preluând controlul proiectelor de reconstrucţie a statului şi implicându-se în activităţi ilicite.

În HONG KONG, protestul început în aprilie, față de un proiect controversat al guvernului chinez de a facilita extrădările către China, s-a transformat într-o mișcare ce revendică mai multe libertăți politice pentru acest teritoriu.

Proiectul de lege a fost retras, dar manifestanții continuă să iasă în stradă. La cele mai recente demonstrații, ei au cerut demisia premierului susținut de Beijing, Carrie Lem.

Tinerii din Hong Kong se confruntă cu probleme familiare din cauza deficitului de locuri de muncă rare și a chiriilor mari.

Campania lor a obținut o remarcabilă imagine la nivel internațional, motiv de îngrijorare pentru președintele Chinei, Xi Jinping.

Multe dintre tacticile ale tinerilor din Hong Kong au fost preluate de către susținătorii autonomiei CATALONIEI, care au blocat principalul aeroport al orașului.

Protestele au fost inițiate după ce nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid.

Protestatarii au instalat baricade în centrul turistic al Barcelonei, pe bulevardul La Rambla. Au dat foc meselor din cafenele, scaunelor şi coşurilor de gunoi şi au aruncat cu sticle incendiare în forţele de ordine, care la rândul lor au tras cu gloanţe de cauciuc.

Proteste au mai avut loc anul acesta, sau se desfășoară încă, în Sudan, Eccuador și ALgeria, dar și în Europa.

Franța a avut protestele violente ale Vestelor Galbene, declanșate de impunerea unei taxe pe combustibilii fosili (la care s-a rneunțat). Pe parcurs, revendicările au atins mai multe nemulțumiri de ordin economic, social sau politic.

În state din Europa Centrală și de Est au avut loc proteste față de regimurile autoritare și presiunile exercitate asupra magistraților, iar la Berlin locuitorii au demonstrat împotriva creșterii chiriilor la prețuri prohibitive (și s-a obținut plafonarea chiriilor).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.11.2019

Lăsați un comentariu


Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult

Europa

UE – 13 noi proiecte de apărare: România participă la 5, și conduce 2 dintre acestea

Victor Bratu

Statele membre UE au aprobat marți demararea a 13 noi proiecte sub umbrela PESCO, în care Franța va juca un rol predominant care reflectă dorința… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Nu am mai avut vacanțe în ultimii 2 ani, am stat să păzesc țara de PSD

Vladimir Ionescu

În conferința de presă organizată miercuri, la sediul PSD, președintele a fost întrebat despre vacanțele sale și despre imaginea unei zile de muncă la Cotroceni.… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis anunță participarea la o dezbatere electorală, dar nu cu Viorica Dăncilă

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, de la sediul PNL, că săptămâna viitoare va participa la o dezbatere electorală la care interlocutori îi vor fi… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban a demis din guvern consilierii Vioricăi Dăncilă

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a mai demis încă un rând de reprezentanţi ai PSD. Din deciziile publicate… Mai mult

Stiri

Minuta BNR – Problemele principale: Incertitudinile investițiilor, creșterea defictului de cont curent, creșterea salariilor și pensiilor

Adrian N Ionescu

Dezbaterile de politică a consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) au relevat, în noi dimensiuni, aceleași probleme cu care se confruntă România… Mai mult