fbpx

Just Business

Radiografia creditării corporate: Comerțul răstoarnă ierarhia creditării – construcțiile și serviciile au profitat cel mai mult de dobânzile mici și de programele guvernamentale

Cele mai mari creșteri ale creditelor au fost înregistrate anul trecut de companiile din construcții și comerț. Au urmat cele din servicii, pe seama telecomunicațiilor… Mai mult

20.07.2021

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

La obiect

Noua țintă a României de reducere a emisiilor de gaze de seră ajunge la 12% în transporturi, clădiri și agricultură – Proiect

România are cea mai mare reducere a emisiilor totale de GES dintre membrele UE, mai ales ca urmare a dezagregării industriei și mai ales a… Mai mult

19.07.2021

Just Business

300 mil. euro alocate de România pentru a intra în revoluția europeană a microelectronicii: Banii sunt singura problemă?

Cercetarea și producția în domeniul microelectronicii au alocate prin PNRR 300 milioane euro, iar ministrul Cristian Ghinea anunța, cu câteva zile în urmă: ”Pariez că… Mai mult

18.07.2021

Proteste peste tot – aparent, din motive diferite

de Iulian Soare , 8.11.2019

În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere aparent masivă a protestelor la nivel global – valuri uriașe de oameni au ieșit în stradă la Hong Kong, La Paz, Port-au-Prince, Quito, Barcelona, ​​Beirut și Santiago, pentru a-și exercita dreptul de a protesta și pentru a le cere celor aflați la putere schimbări.

Aceste manifestații de proporții au motive declanșatoare diferite, dar există unele teme comune care le leagă, nota BBC săptămâna trecută.

The Washington Post face o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu nouă ani, când a izbucnit Primăvara Arabă, fenomenul ce a răvășit  Orientul Mijlociu.

La prima vedere, mișcările de atunci și cele de acum (remarcabil mai multe și de pe continente diferite) nu au nimic în comun. Însă, scrie WP, ambele valuri au apărut pe un fundal îngrijorător: prăbușirea creșterii economice.

În ultimul an, Fondul Monetar Internațional și-a redus brusc estimarea pentru 2019, avertizând că „economia globală se află într-o încetinire sincronizată” și crește în cel mai lent ritm de după criza financiară globală.

Protestele, legate de prăbușirea așteptărilor clasei mijlocii…

Când creșterea economică se prăbușește, anxietățile cresc, mai ales în rândul clasei de mijloc, care se înfurie din cauza corupției și a inegalităților și care are capacitatea de a-și exprima furia.

“Cred că multe dintre proteste sunt legate de critica austerității și a neoliberalismului,” a explicat, pentru Global News, Roberta Lexier, de la Universitatea Mount Royal.

S-a ajuns într-un punct în care oamenii simt efectele în număr masiv și în moduri semnificative, ceea ce duce la izbucnirea protestelor în diferite puncte de pe glob.

Protestele politice sunt generate de o combinație ciudată de factori: așteptări spulberate, inegalitate în creștere, corupție persistentă și un sentiment profund de frustrare, consideră Fareed Zakaria, în WP.

În opinia acesteia, precum și a celor de la The Guardian și The Washington Post motivele declarate sunt doar de suprafață, pretexte – prețul ridicat al cepei (în India), majorarea tarifelor la metrou (în Chile), taxa Watsapp (în Liban), nu pot fi motive pentru proteste cum nu s-au mai văzut de decenii.

Contextul economic și social arată adevărata cauză – nu cu mult timp în urmă, Chile era economia stelară a Americii Latine, crescând cu 6% în anii 90 și cu 4% în anii 2000. În ultimii cinci ani, creșterea a înregistrat o medie de 2%, iar FMI și-a redus estimarea, pentru America Latină în ansamblu, de la 2% la 0,2%, în ultimul an.

… și, în special, ale tinerilor

În toate epocile, tinerii sunt predispuși să zguduie ordinea stabilită, însă dezechilibrele demografice, sociale și politice extreme intensifică presiunile actuale.

Sunt mai mulți tineri ca niciodată. Aproximativ 41% din populația globală de 7,7 miliarde are cel mult 24 de ani. În Africa, 41% din populație are vârste sub 15 ani.

În țările dezvoltate, dezechilibrele sunt în sens invers – în timp ce 16% dintre europeni au sub 15 ani, aproximativ 18%, dublu față de media mondială, au peste 65 de ani.

Recesiunea, stagnarea și scăderea nivelului de trai viață sunt parte consistentă a existenței acestor tineri.

Acest fenomen global de aspirații neîmplinite produce adevărate bombe cu ceas, atrage atenția The Guardian. În Orientul Mijlociu și Africa de Nord, aproximativ 27 de milioane de tineri vor intra pe piața muncii în următorii cinci ani. Orice guvern care nu reușește să ofere locuri de muncă, salarii și locuințe decente se confruntă cu mari probleme.

Tinerii au așteptări mari, sunt mai educați decât părinții lor, sunt mai puțin legați de convențiile sociale și sunt gata să răspundă atunci când li se refuză dreptul la liberă exprimare sau la un trai decent.

Protestele

În CHILE, după 10 zile de proteste violente, soldate cu moartea a 20 de persoane și rănirea altor 1.132, manifestațiile continuă, iar faptul că preşedintele Sebastián Piñera a înlocuit opt miniştri cheie ai Cabinetului nu pare să calmeze situația.

Mai multe magazine şi sedii de firme au fost jefuite şi incendiate, iar staţiile de metrou au fost închise după ce protestatarii le-au blocat, le-au vandalizat și le-au dat foc.

Protestele au fost declanșate de scumpirea călătoriilor cu metroul (cu 4%, echivalentul a 0,04 dolari americani). Nemulțumirile sunt legate însă de inegalitatea economică endemică din ţară, costurile ridicate de trai şi creşterea datoriilor.

Când protestele au luat amploare, a apărut o fotografie a președintelui cinând într-un luxos restaurant, ceea ce le-a confirmat protestatarilor că elitele politice sunt rupte de realitate.

În LIBAN, premierul Saad Hariri a demisionat marți, în contextul protestelor masive ce se desfășoară de două săptămâni, după anunţul privind impunerea unei noi taxe asupra apelurilor efectuate prin aplicaţii de mesagerie pe internet de tipul WhatsApp.

Măsura a fost anulată rapid, dar mişcarea de contestare publică a continuat să crească și s-a transformat într-o mișcare politică și anticorupție, mobilizarea atingând sute de mii de manifestanţi ce au ieşit în stradă în întreaga ţară.

Furia libanezilor a fost amplificată după ce în spațiul public a apărut o listă conform căreia primii 10 politicieni ai țării ar deține, împreună, în jur de 70 de miliarde de dolari, adică aproape la fel de mult cât datoria externă a țării.

Protestatarii au acuzat că, în timp ce ei au de suferit din cauza crizei economice, liderii politici se folosesc de funcțiile deținute pentru a se îmbogăți și mai mult.

În IRAK, protestele au fost reluate, demonstranţii adunându-se în Piaţa Tahrir din  Bagdad, unde au avut loc ciocniri dure cu forţele de securitate, în timp ce încercau să ajungă în zona unde se află guvernul şi mai multe ambasade.

În sudul Irakului, protestatarii au atacat şi incendiat sediile mai multor partide politice şi miliţiile aliate cu Iranul, susţinute de guvern.

Într-o ţară care este al doilea cel mai mare producător de petrol din OPEC, locuitorii sărăciţi se plâng că puternicele miliţii şiite legate de Iran au construit imperii economice, preluând controlul proiectelor de reconstrucţie a statului şi implicându-se în activităţi ilicite.

În HONG KONG, protestul început în aprilie, față de un proiect controversat al guvernului chinez de a facilita extrădările către China, s-a transformat într-o mișcare ce revendică mai multe libertăți politice pentru acest teritoriu.

Proiectul de lege a fost retras, dar manifestanții continuă să iasă în stradă. La cele mai recente demonstrații, ei au cerut demisia premierului susținut de Beijing, Carrie Lem.

Tinerii din Hong Kong se confruntă cu probleme familiare din cauza deficitului de locuri de muncă rare și a chiriilor mari.

Campania lor a obținut o remarcabilă imagine la nivel internațional, motiv de îngrijorare pentru președintele Chinei, Xi Jinping.

Multe dintre tacticile ale tinerilor din Hong Kong au fost preluate de către susținătorii autonomiei CATALONIEI, care au blocat principalul aeroport al orașului.

Protestele au fost inițiate după ce nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid.

Protestatarii au instalat baricade în centrul turistic al Barcelonei, pe bulevardul La Rambla. Au dat foc meselor din cafenele, scaunelor şi coşurilor de gunoi şi au aruncat cu sticle incendiare în forţele de ordine, care la rândul lor au tras cu gloanţe de cauciuc.

Proteste au mai avut loc anul acesta, sau se desfășoară încă, în Sudan, Eccuador și ALgeria, dar și în Europa.

Franța a avut protestele violente ale Vestelor Galbene, declanșate de impunerea unei taxe pe combustibilii fosili (la care s-a rneunțat). Pe parcurs, revendicările au atins mai multe nemulțumiri de ordin economic, social sau politic.

În state din Europa Centrală și de Est au avut loc proteste față de regimurile autoritare și presiunile exercitate asupra magistraților, iar la Berlin locuitorii au demonstrat împotriva creșterii chiriilor la prețuri prohibitive (și s-a obținut plafonarea chiriilor).

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.11.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

PSD a atacat în instanţă hotărârile Guvernului care restrâng participarea la mitinguri

Razvan Diaconu

PSD a depus luni la Curtea de Apel Bucureşti o cerere în anulare care vizează prevederile din hotărârile de Guvern 730/2021 şi 795/2021 prin care… Mai mult

Europa

FMI a aprobat cea mai mare alocare de rezerve de lichiditate din istoria sa, DST în valoare de 650 mld. dolari SUA

Adrian N Ionescu

Consiliul guvernatorilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat alocarea de 456 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST, moneda de cont a rezervelor FMI), echivalentul… Mai mult

Stiri

Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan, exerciții militare comune la frontiera cu Afganistan

Iulian Soare

Unități militare din Rusia și din Uzbekistan au început marți exerciții militare lângă frontiera cu Afganistan, pe fondul temerilor că deteriorarea stării de securitate din… Mai mult

Stiri

Prețul electricității urcă până aproape de 1.000.000 de lei / kWh la bursă, sub tensiunea cererii din Ungaria

Adrian N Ionescu

Prețul electricității a bătut încă un record istoric din această vară, cotând la 981 de lei / MWh pe piața spot cu livrare joi (piața… Mai mult

Europa

Activistul bielorus Vitali Şişov a fost găsit spânzurat, într-un parc din Kiev

Iulian Soare

Poliția din Ucraina a anunțat marți că activistul din Belarus Vitali Şişov (foto) a fost găsit mort într-un parc din apropierea locuinței sale din Kiev,… Mai mult

Europa

Elveția / Poliția dispersează un protest al activiștilor climatici organizat în districtul financiar Zurich

Iulian Soare

Poliția elvețiană a îndepărtat luni dimineață activiști climatici care protestau în cartierul financiar din Zurich împotriva băncilor care finanțează tranzacții cu combustibili fosili. Zeci de… Mai mult

Stiri

Atleta bielorusă Kristina Timonovskaia a fost primită în Ambasada Poloniei din Tokyo, unde a primit viză umanitară

Razvan Diaconu

Kristina Timonovskaia, atleta bielorusă care a cerut duminică ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în în țară înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de… Mai mult