marți

16 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2020

Sute de iranieni au protestat sâmbătă seara în fața Universității Amirkabir, cerându-le liderilor de la Teheran, inclusiv liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, să demisioneze.

Manifestanții acuză conducerea țării că a mușamalizat doborârea avionului de pasageri ucrainean, în care și-au pierdut viața 176 de persoane. Teheranul a recunoscut abia sâmbătă că aeronava a lovită, din greșeală, de o rachetă antiariană, dar autoritățile au știut încă din primul moment adevărul și au ales să dezinformazele familiile victimelor și comunitatea internațională.


O parte dintre victime erau studenți iranieni ce se întorceau în Canada, unde studiau.

Protestatarii au scandat, așa cum se vede în imaginile filmate postate pe rețelele sociale, “Moarte dictatorului,” “Rușine, Khamenei, pleacă din țară,” “Moarte mincinoșilor,” și “Rușine Gărzilor Revoluționare.”

De asemenea, manifestanții au strigat că nu vor guvern islamic și au rupt cel puțin un banner cu imaginea generalului Qassem Soleimani, comandantul Forțelor Quds (trupe de elită din cadrul armatei ideologice, Gărzile Revoluționare), ucis într-un atac cu dronă ordonat de președintele Donald Trump.

Agenția iraniană de presă Fars, apropiată conservatorilor, scrie că studenții au scandat sloganuri  “distructive” și “radicale”, scrie Al jazeera.


Reamintim că l-a înmormântarea generalului, considerat un erou de o mare parte a populației, peste 50 de persoane au murit din cauza busculadei formate în orașul Kerman, unde s-au aflat în cortegiu sute de mii de persoane.

Donald Trump: Nu poate fi alt masacru al manifestanților pașnici

Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat sâmbătă regimul iranian împotriva unui „alt masacru al manifestanţilor paşnici”. „Nu poate fi un alt masacru al manifestanţilor paşnici şi nici întreruperea internetului. Lumea priveşte”, a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă.

„Bravului popor iranian, care suferă de mult timp: sunt alături de voi de la începutul preşedinţiei mele şi administraţia mea va continua să fie alături de voi”, a scris pe Twitter sâmbătă Donald Trump, în engleză şi persană. „Urmărim îndeaproape manifestaţiile voastre şi curajul vostru ne inspiră”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Protestele la care se referă președintele american  au avut loc în noiembrie. Peste 300 de persoane au murit, potrivit ONG-ului Amnesty International, în timpul reprimării manifestațiilor declanșate de scumpirea benzinei.

Accesul la internet a fost întrerupt în mai multe rânduri, în special după apelurile la comemorare lansate pe reţelele sociale, la o lună după manifestaţii.

Regimul de la Teheran a răspuns la toate protestele populației cu o violență dură, principala armă a conducerii țării fiind Unitatea Specială, formată din trupe de elită, paramilitare, pe motocicletă, care atacă demonstranții în forță pentru a-i dispersa și a-i descuraja să mai participe la astfel de manifestații.

Pe fiecare motocicletă se află, în mod obișnuit, câte doi soldați, îmbrăcați în civil, unul care conduce și, celălat, aflat în spate, lovește cu bâta sau chiar rangă, demonstranții.

Primele imagini cu aceste trupe au apărut în anii 90, iar de atunci ele au fost folosite împotriva tuturor protestelor, începând cu cea din 1999, cea mai mare din Iran.

Unitatea Specială a făcut sute de victime și în 2009, când zeci de mii de persoane au manifestat împotriva realegerii preşedintelui populist şi ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

Presa începe să pună presiune pe conducătorii iranieni

Guvernarea de la Teheran s-ar putea confrunta cu o puternică criză de legitimitate, după ce autoritățile au ascuns mai multe zile că Iranul este responsabil de doborârea avionului ucrainean.

Știrile despre protestele care se extind la mai multe universități au început să apară chiar și la agențiile de stat.

Publicația moderată Etemad a titrat pe prima pagină „Cereți-vă iertare și dați-vă demisia” și scrie că ”dorința poporului” este ca cei responsabili de gestionarea crizei avionului ucrainean doborât să plece.

Un alt cotidian moderat, relatează Reuters, Jomhuri-ye Eslami (Republica Islamică), scrie într-un editorial: “Cei care au întârziat publicarea cauzei prăbușirii avionului și au afectat, astfel, încrederea poporului în sistem, trebuie să fie demiși sau să-și dea demisia.”

Momentul este unul complicat pentru puterea de la Teheran, întrucât în februarie urmează alegeri, iar conducătorii iranieni mizau pe prezență uriașă, pentru a-și dovedi legitimitatea, rezultatele nefiind o necunoscută.

Tot atunci va fi votată și componența Adunării Experților, organismul clerical care selectează liderul suprem, care nu este constrâns de un număr de mandate. Ali Khamenei, 80 de ani, se află în această poziție din 1989, când l-a înlocuit pe fondatorului republicii islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Unul dintre oficialii iranieni de orientare dură a declarat că eroarea doborârii avionului ucrainean nu trebuie folosită ca instrument politic împotriva sistemului și a Gărzii Revoluționare, armata ideologică a Iranului, ce funcționează paralel cu armata convențională și răspunde doar la ordinele ayatollahului, scrie CNBC.

Ambasadorul Marii Britanii, reținut scurt timp pentru incitare

Ambasadorul Marii Britanii la Teheran, Robert Macaire, care a participat la comemorarea victimelor din avionul ucrainean, a fost reținut pentru scurt timp la Teheran, fiind cauzat de incitare la proteste.

„Arestarea ambasadorului nostru la Teheran, fără niciun fundament sau explicație, este o încălcare flagrantă a legislației internaționale”, a declarat ministrul de Externe britanic, Dominic Raab.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: