29 ianuarie, 2017

(Foto: Realitatea TV)

UPDATE2:

Ora 21:

– aproximativ 45.000 de demonstranți în București
peste 11.000 demonstranți la Timișoara
peste 10.000 demonstranți la Cluj
peste 10.000 protestatari la Cluj
peste 5000 protestatari la Iași


UPDATE 1:
ora 19.30.

Participare semnificativă la mitingurile anunțate în întreaga țară:
între 25.000 – 30.000 de oameni în București,
peste 10.000 în Cluj
peste 10.000 la Timișoara,
peste 5.000 de oameni la Sibiu, potrivit media locale.

Numărul celor care s-au alăturat protestelor este mai mare decât săptămâna trecută.

*


Știrea inițială.

Noi proteste faţă de intenția Guvernului de a adopta o ordonanță de grațiere şi de a modifica Codul penal sunt organizate, duminică, în Capitală şi în alte 22 localităţi din ţară, precum şi în Bruxelles, Copenhaga, Paris, Chișinău, Bordeaux, Hamburg, Londra și Zurich.

Manifestațiile sunt organizate cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor respective.

Manifestanţii din București anunță, pe Facebook, „vizite” la sediile Guvernului, Ministerului Justiţiei, CNA şi Avocatului Poporului.

În țară sunt anunțate manifestații în: Alba Iulia, Arad, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Brașov, Buzău, Cluj, Timișoara, Constanța, Craiova, Deva, Focșani, Galați, Iași,  Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Satu Mare, Turda și Târgu Jiu.

Ministrul Justiţiei a anunţat că la dezbaterea publică de luni, programată să înceapă la ora 10.00, sunt aşteptaţi toţi cei care s-au înscris- peste 200 de persoane, lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacităţii limitate a sălii. Inițial, ministerul a anunțat că va organiza aceste dezbateri cu 50 de invitați, care urmau să fie selectați din lista celor înscriși.

Jurnaliştii vor avea acces la dezbatere, deşi iniţial urmau să participe doar la o declaraţie de presă după eveniment.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Proteste similare au avut loc şi duminică trecută, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

La protestul din Bucureşti au participat peste 25.000 de oameni, care au mers în marş din Piaţa Universităţii în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff. În Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

În ceea ce priveşte conflictul de interese- una dintre modificările preconizate pentru Codul penal printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: