sâmbătă

27 aprilie, 2024

24 martie, 2019

Zeci de mii de persoane au protestat la sfârşitul săptămânii în mai multe oraşe din Germania împotriva reformelor de la nivel european în ceea ce priveşte protejarea drepturilor de autor în mediul online, acuzând că acestea ar putea duce la cenzură, potrivit AFP.

Agenţiile străine relatează că cea mai mare manifestaţie a avut loc sâmbătă, în Munchen, unde 40.000 de protestatari au marşat sub sloganul „salvaţi internetul”.

Mii de alte persoane au ieşit în stradă în Koeln, Hamburg, Hannover şi Berlin pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de legislaţia care ar urma să fie votată marţi.


„Nu suntem boţi” şi „Filtre Diesel în loc de filtre de Upload”, au fost câteva dintre mesajele afişate de protestatari.

Cele mai controversate articole ale directivei europene ar impune unor companii precum YouTube sau Facebook să îşi asume responsabilitatea asupra faptului că materialele postate de utilizatori pe platformele lor nu încalcă legislaţia drepturilor de autor. Iniţiatorii prevederilor susţin că acestea îi vor proteja pe creatorii de conţinut din varii industrii, de la mass media la publicistică sau muzică.

Oponenţii spun că ar putea încălca dreptul la liberă exprimare, obligând platformele să implementeze filtre pentru a se conforma legislaţiei.

Recent, oficialii Google au criticat forma directivei, definitivată sub preşedinţia României la Consiliul UE.


„După ce am studiat textul final, suntem de acord că directiva nu ar ajuta, ci mai degrabă va împiedica economia creativă și digitală a Europei”, a scris Kent Walker, vicepreședinte senior pentru Afaceri globale la Google, pe blogul companiei.

UE argumentează că evoluţia tehnologiilor digitale a schimbat modul în care sunt create, produse, distribuite şi exploatate operele protejate.

„Deși obiectivele și principiile stabilite în cadrul juridic al UE privind drepturile de autor continuă să fie valabile, este necesar caele să fie adaptate la aceste noi realități. Intervenția la nivelul UE este necesară și pentru a se evita fragmentarea pe piața internă”, se arată în expunerea de motive a Directivei 2016/0280 privind dreptul de autor pe piața unică digitală, propusă de comisarul european Günther Oettinger.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: