Asociațiile de presă din Italia au cerut jurnaliștilor să proteste față de atacurile dure lansate de liderii mișcării populiste 5 Stele (M5S), aliată la guvernare cu formațiunea extremistă Liga, lideri care i-au catalogat pe angajații organizațiilor media drept ”șacali” și ”prostituate”.
Situația a fost declanșată de modul în care liderii M5S au reacționat la materialele jurnalistice publicate după ce Virginia Raggi, primar al Romei, a fost achitată instanță în procesul în care era acuzată de abuz în serviciu, scrie The Guardian.
Luigi Di Maio, vicepremierul Italiei și președintele M5S, i-a atacat pe jurnaliștii care au scris critic despre Raggi și i-a numit ”șacali”. Alessandro Di Battista, un alt lider al partidului, i-a catalogat pe ziariști ”prostituate”.
Partidul M5S a mers mai departe și a amenințat că va tăia fondurile publice pentru presă și va introduce o lege a conflictelor de interese, care va afecta publicațiile.
Insultele au stârnit furia jurnaliștilor. Sindicatele FNSI și Usigrai au organizat flashmob-uri în orașele italiene, dar și la Bruxelles și Londra.
Președintele FNSI, Raffaele Lorusso, i-a reamintit lui Di Maio că aceiași jurnaliști care au scris acum despre primărița Romei, scriau critic, în trecut, despre predecesorul acesteia la cârma capitalei, Ignazio Marino, membru al Partidului Democrat.
”Di Maio și cei ca el din M5S, care visează să țină informația în lesă trebuie să renunțe la această idee: amenințările sau insultele nu vor împiedica jurnaliștii să își facă meseria”, a spus Raffaele Lorusso.
Gianni Riotta, directorul școlii de jurnalism de la Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli, din Roma, a explicat că fondurile publice care subvenționau presa au fost tăiate acum mai mulți ani, astfel încât amenințarea este inutilă.
Mario Calabresi, directorul La Repubblica, a scris că liderii M5S știu că aceste fonduri nu există – cu mici excepții, îndreptate spre ziare locale – dar că repetă acest neadevăr pentru a genera impresia că presa se află pe ștatul de plată al guvernului.
Anna del Freo, de la European Federation of Journalists EFJ steering committee, a declarat într-un comunicat al asociație că aceste atacuri foarte grave sunt fără precedent după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Președintele italian, Sergio Mattarella, a abordat și el subiectul, într-un discurs ținut studenților care au vizitat ieri palatul prezidențial Qurinale, explicând importanța presei și respectarea opiniilor diferite.