sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 decembrie, 2017

Peste 2.000 de sindicaliști de la Blocul Național Sindical (BNS) și Cartel Alfa au protestat marți în Piața Victoriei, nemulțumiți de transferul contribuțiilor la angajat, de limitarea dreptului la liberă asociere și de modul în care a fost gândit bugetul pentru 2018.

Organizatori au fost cei de la BNS, cărora li s-au alăturat sindicaliști de la Cartel ALfa, deoarece nemulțumirile și revendicările sunt comune.

Manifestanţii au avut  vuvuzele, fluiere, bannere şi pancarte.

Principalele motive ale protestului, așa cum au fost prezentate de BNS:

  • transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat – „un experiment social ce afectează milioane de salariați” (OUG 79/2017)
  • Legea Dialogului Social – „un pumn în gura salariatului român” (fără contracte colective de muncă la nivel național sau sectorial și cu dreptul la liberă asocieră și dreptul la grevă restricționate)
  • noua lege a salarizării personalului bugetar – va duce la scăderea salariilor în cazul multor angajați (legea 153/2017)
  • proiectul de buget de stat pentru anul 2018, ce „condamnă România la subdezvoltare” – fară investiții publice în Transporturi (cale ferată și autostrăzi), în Sănătate, în Educație și Cultură.

„Prin această acţiune de protest continuăm să atragem atenţia Guvernului şi puterii politice cu privire la efectele negative, pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung, generate de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Transferul tuturor riscurilor sociale către salariat dar si distrugerea sistemului negocierilor colective condamnă forţa de muncă din România la o precarizare consolidată a relaţiilor de muncă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Drepturile fundamentale ale lucrătorilor sunt ameninţate, şansele pentru relaţii de muncă corecte, bazate pe încredere şi respect reciproc, continuă să se degradeze.


Principiul solidaritatii va deveni o responsabilitate exclusivă a salariaţilor cu restul categoriilor sociale. Cu salariaţii din România nu va mai fi nimeni solidar de la 01.01.2018″, spun liderii BNS despre mutarea tuturor contribu’iilor sociale la angajat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: