joi

18 iulie, 2024

4 februarie, 2022

Cinci sute de tibetani au protestat joi în faţa sediului Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) din Lausanne pentru a protesta față de organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă de către China, scrie AFP citată de Agerpres.

Organizatoarea protestului, Karma Choekyi, preşedinta comunităţii tibetanilor din Elveţia, a criticat mişcarea olimpică şi pe partenerii săi financiari pentru că au închis ochii la situaţia libertăţilor civile din China: „Regimul comunist chinez se consolidează şi crede că aceste Jocuri îi legitimează dreptul de a suprima drepturile omului. (…) Condamnăm CIO şi sponsorii pentru că au permis ca acest lucru să se întâmple”.

Veniţi din toată Europa, protestatarii au parcurs distanţa de trei kilometri de la sediul CIO până la Muzeul Olimpic în ajunul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.


Mulţi manifestanţi fluturau steaguri tibetane şi purtau măşti tibetane, afişând pancarte care făceau apel la boicotarea Jocurilor, denunţând ceea ce au calificat ca fiind „Jocuri ale ruşinii” şi scandând „Opriţi încălcările drepturilor omului în Tibet”.

Pe o pancartă se putea vedea un schior în faţa unui tanc ale cărui urme au fost înlocuite de inelele olimpice, o aluzie vizuală la celebra fotografie a unui demonstrant care blochează singur o coloană de vehicule blindate în timpul represiunii mişcării democratice din piaţa Tiananmen din Beijing, în 1989. Pe o alta scria: „Beijing 2022 să nu devină Berlin 1936”.

Artistul tibetan Loten Namling, care locuieşte în Elveţia de 32 de ani, a condus protestul pe schiurile pe care era scris cuvântul „libertate”. „Motivul pentru care trag după mine drapelul chinez este pentru că China mi-a distrus ţara, China mi-a distrus cultura. Să îşi dea seama cât de greu ne este”, a spus el.”Nu ar trebui niciodată ca organizarea Jocurilor Olimpice să fie acordată ucigaşilor în masă şi dictatorilor. Este timpul să spunem stop”.

Tibetanii denunţă cucerirea ţării lor, alipită de facto Chinei în 1951, şi acuză de represiune religioasă şi culturală guvernul central de la Beijing. Protestatarii au mărşăluit scandând sloganuri precum „Fără drepturi, fără jocuri” şi „Jocuri de la Beijing, jocuri ale genocidului”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: