miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 septembrie, 2018

În plin război comercial, Comisia Europeană a prezentat primul set de idei menite să modernizeze Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Ideile documentului UE vor să confere normelor comerciale internaţionale capacitatea de a face faţă provocărilor economiei globale, spune un comunicat al Executivului comunitar.

Documentul de reflecţie al UE stabileşte direcţia acestui efort de modernizare şi se referă la trei domenii-cheie:

  • actualizarea cadrului de reglementare al comerţului internaţional, astfel încât să reflecte economia globală de astăzi
  • consolidarea rolului de monitorizare al OMC şi la
  • depăşirea impasului iminent referitor la sistemul OMC de soluţionare a litigiilor.

Uniunea Europeană a început deja colaborarea cu alţi parteneri din cadrul OMC:

  • cu SUA şi Japonia, în cadrul discuţiilor trilaterale;
  • cu China, în cadrul grupului de lucru special constituit în cursul celei mai recente reuniuni la nivel înalt UE-China;
  • cu alţi parteneri, cel mai recent în cadrul reuniunii ministeriale a G20.

În săptămânile care urmează, UE va continua să discute aceste prime idei cu diverşi parteneri din cadrul OMC, în vederea elaborării unor propuneri concrete pe care să le prezinte OMC. Parlamentul European şi Consiliul vor fi ţinuţi în permanenţă la curent în legătură cu aceste discuţii.

Documentul de reflecţie referitor la reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului va fi făcută cunoscută partenerilor UE cu ocazia unei reuniuni pe această temă convocată de Canada, care va avea loc la 20 septembrie la Geneva.

„În ultimele decenii, sistemul comercial multilateral a oferit un cadru stabil, previzibil şi eficient pentru întreprinderile din întreaga lume, ajutând multe economii să înregistreze o creştere rapidă. De asemenea, în prezent, OMC este indispensabilă în ceea ce priveşte asigurarea unui comerţ deschis, echitabil şi reglementat”, a declarat comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström.


Pe de altă parte, „în pofida succesului său, Organizaţia Mondială a Comerţului nu a putut să se adapteze suficient de bine la economia globală aflată în rapidă schimbare. Lumea s-a schimbat, OMC însă nu. A sosit momentul să acţionăm pentru ca acest sistem să poată răspunde actualelor provocări ale economiei globale şi să funcţioneze din nou pentru toată lumea”, a mai spus oficialul european.

UE se declară „un susţinător ferm al sistemului comercial multilateral şi, din acest motiv, Consiliul European din 28 – 29 iunie 2018 a acordat Comisiei Europene un mandat pentru a urmări modernizarea OMC, cu scopul de a o adapta la o lume aflată în continuă schimbare şi de a o face mai eficientă”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: