vineri

29 martie, 2024

6 noiembrie, 2013

Plenul Senatului a respins miercuri propunerea legislativă a deputatului PPDD de Vaslui Tudor Ciuhodaru cu privire la interzicerea explorării și exploatării prin fracturare sau fisurare hidraulică a hidrocarburilor gazoase sau lichide și anularea licențelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizează această metodă.

Propunerea deputatului de Vaslui a fost luată în discuție marți dar, pentru că discuțiile s-au prelungit, votul a fost dat miercuri.

Inițiativa a fost respinsă cu 87 de voturi împotrivă 8 voturi pentru și 10 abțineri. Termenul de adoptare tacită era 7 noiembrie.


Proiectul prevedea pedepse cu închisoarea sau amenzi pentru companiile care utilizează fracturarea hidraulică pentru exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze.

Senatorul PNL, Dian Popescu, a luat cuvântul şi a atras atenția că propunerea, în forma sa actuală, interzice inclusiv exploatările convenţionale. „E o lege pe care nu aţi citit-o cu atenţie şi care interzice inclusiv exploatarea convenţională. Fracturarea hidraulică se face, în România, din perioada interbelică”, a afirmat el.

Prin expunerea de motive deputatul Ciuhodaru a încercat să demonstreze efectele nefaste ale tehnologiei: „Multiplele controverse se referă la efectele asupra mediului, fiind invocate consumul uriaș de apă, 35.000 de metri cubi doar pentru inițiere, poluarea apei freatice și a aerului, distrugerea unei uriașe zone de teren, a florei și faunei, scoaterea unor importante suprafețe din circuitul agricol sau producerea de cutremure și alunecări de teren, tratarea dificilă a apelor reziduale, precum și efectele nocive asupra sănătății, întrucât fluidul utilizat conține 750 de substanțe chimice, din care cel puțin 38 sunt substanțe extrem de toxice și opt cancerigene”, se arată în document.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: