28 martie, 2016

antena gsmMinistrul Comunicațiilor atenționează că un proiect de lege care a trecut de Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților ar putea reduce semificativ viteza internetului în orașe și va crea probleme cu comunicațiile în marile concentrări urbane.

Proiectul îi aparține liberalei Diana Tușa, care a plecat de la o constatare concretă: există antene GSM care emit radiații de înaltă frecvență atât de puternice încât specialiștii recomandă unei grădinițe din București “folii de protecție transparente  pe zonele vitrate și vopsirea cu vopsea de protecție contra radiațiilor de înaltă frecvență pe zonele opace“.

Soluția este descrisă în finalul unui Buletin de măsurare a câmpului electromagnetic din grădinița care are în imediata apropiere o antenă GSM veche aparținând unuia dintre operatorii din România.

Principala concluzie a Buletinului de măsurare:


„După efectul biologic asupra celulelor, comparând cu valorile adoptate de unele țări din Europa și cu cele propuse de BauBiologie, valorile măsurate sunt cu mult mai mari decât cele admisibile: de la cca 5.000… 14.000 de ori mai mari în intetrior ( interiorul grădiniței – n. red.), până la cca 400.000 la exterior”:

buletin analize antene gsm.png  811×1936

Ce conține proiectul de lege

Proiectul introduce un nou aliniat la articolul 3 din Legea 154 din 2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice:

“Amplasarea pe proprietățile publice sau private a rețelelor de comunicații electronice care realizează procesarea și atrnsportul semnalelor prin suport electromagnetic se face la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, unitățile sanitare, centrele de plasament și căminele de bătrâni”, adică de locurile cu densitate mare de persoane vulnerabile.


“În contextul în care România are cea mai permisivă legislaţie din lume privind instalarea reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură aferente susţinerii acestora este necesară introducerea unor prevederi care să impună obligativitatea asigurării unei distanțe minime între unitățile de învățământ, unitatile sanitare, centrele de plasament si căminele de bătrâni față de rețelele de comunicații electronice care realizează procesarea și transportul semnalelor prin suport electromagnetic.

Conform ”principiului precauției” înscris în Tratatul Uniunii Europene (Art. 130R al Tratatului de la   Maastricht/7 feb.1992) și care este prevăzut și în Recomandarea Comisiei Europene 519/1999 atunci când există elemente ştiinţifice suficiente, chiar în absenţa unor certitudini sau probe absolute, dar ţinând cont de cunoştinţele ştiinţifice şi tehnice ale momentului, autorităţile trebuie sa protejeze, înainte de toate, cetăţenii, contra riscului si prejudiciilor cauzate de expunerea la câmpurile electromagnetice. Considerăm, în acest sens, că nu trebuie întârziată luarea de măsuri care să vizeze prevenirea unui risc de afectare gravă şi ireversibilă asupra sănătății unor categorii de persoane, considerate a fi cele mai vulnerabile la aceste câmpuri electromagnetice”, menționează nota de fundamentare a proiectului Dianei Tușa.

Stadiul proiectului

  • A fost adoptat de Senat
  • Se află în dezbatere la Camera Deputaților, camera decizională
  • Miercuri, comisia de specialitate, IT, a PNL, organizează o dezbatere a proiectului. Vor participa și operatorii, iar inițiatoarea, Diana Tușa, așteaptă să vadă cu ce soluții vin ei.

Ministrul Comunicațiilor – Scade viteza la internetul mobil

Guvernul a da aviz negativ, nu este de acord cu adoptarea unei astfel de legi. Ministerul de resort consideră că legislația actuală oferă un cadru eficient și suficient pentru protejarea populației de radiații ale undelor electromagnetice, iar un raport al GSM Association citat arată că România se înscrie în media Uniunii Europene privind cerințele legale și durata utilizării stațiilor de bază care compun rețelele mobile de comunicații electronice.

marius bostanMinistrul Comunicațiilor, Marius Bostan (foto), a declarat luni pentru cursdeguvernare.ro:

“Dacă legea cu cei 500 de metri este adoptată, înseamnă că vom avea o problemă atât cu comunicațiile, cât și cu internetul din marile orașe din România.

Ar trebui mare atenție la reglementările de acest tip și ar fi necesară o discuție și cu operatorii, și cu clienții. Să știm exact la ce ne expunem”, a explicat ministrul Marius Bostan, care atrage că este normal să scade viteza internetului mobil în aceste condiții.

Pe de altă parte, atrage atenția ministrul, ”cu cât este mai departe antena, cu atât și telefonul radiază mai mult. Cu cât antena este mai departe, cu atât telefonul consumă mai multă energie și are mai mare putere radiantă”.

Diana Tușa – Dacă există altă soluție, e foarte bine

Cazul prezentat de Diana Tușa infirmă concluziile optimiste ale Ministerului Comunicațiilor, dar deputata nu exclude posibilitatea ca cele mai multe dintre antenele GSM să fie foarte moderne și cu radiații ce se încadrează în reglementări.

Marea problemă este că, indiferent de cadrul legislativ, în România nu verifică nimeni respectarea în practică:

diana tusa„În orice țară din Europa există autorități ale statului care chiar verifică acest nivel al radiațiilor. La noi nu verifică nimeni nimic, chiar dacă există reglementări, legislație, problema este că nimeni nu aplică și, mai ales nu verifică.

Și, în această situație, singurul lucru care se poate face în România este să-i protejăm măcar pe cei vulnerabili, interzicând aceste antene pe raza respectivă. Nu este interzisă amplasarea lor în orașe, cum au intrepretat unii.

Dacă operatorii au reacționat acum, să fim serioși, nu avem pe fiecare stradă două școli, grădinițe și spitale și nu riscă Bucureștiul să rămână fără antene GSM”, a explicat Diana Tușa (foto), pentru cursdeguvernare.ro.

Ea a dăugat că acceptă orice altă soluție ce va avea aceeași finalitate și că așteaptă propunerile operatorilor, la întâlnirea de miercuri: „Poate nu este cea mai bună soluție. Eu nu am nicio problemă să găsim o altă soluție ca să ne protejăm. Doresc să fie o dezbatere, aș vrea să știu care este o altă soluție, eu nu am găsit-o”, a declarat Diana Tușa pentru cursdeguvernare.ro.

România și viteza internetului

România stă foarte bine la viteza WiFi public deschis, situându-se pe locul cinci în acest clasament mondial, la care Japonia și alte state asiatice puternice în domeniu stau mai puțin bine.

Potrivit rapoartelor companiei Akamai, România se află printre primele țări la broadband, dar stă rău la conexiunile mobile.

Ocupă locul cinci în topul global al celor mai rapide conexiuni broadband la Internet, după Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud şi Japonia.

Media ratelor maxime de transfer este de 67 Mbps.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. RADIATIILE ANTENELOR SITUATE PE CLADIRILE CELOR CARE SUNT NESATUI DE BANI,APROX.6000 LEI/AN PRODUC CANCER,EXTREM DE PERICULOASE PT COPII,TREBUIE SCOASE DE URGENTA DIN ORASE.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. RADIATIILE ANTENELOR SITUATE PE CLADIRILE CELOR CARE SUNT NESATUI DE BANI,APROX.6000 LEI/AN PRODUC CANCER,EXTREM DE PERICULOASE PT COPII,TREBUIE SCOASE DE URGENTA DIN ORASE.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: