vineri

29 martie, 2024

19 noiembrie, 2013

Senatul a respins proiectul de lege pentru exploatarea auriferă din perimetrul Roşia Montană, proiect trimis la Parlament de către Guvern.

Senatul a adoptat cu 119 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, raport ce le recomanda parlamentarilor respingerea proiectului de lege în forma transmisă de Guvern.

Actul normativ are caracter organic, Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor, for decizional.


Proiectul a fost respins după ce PSD şi PNL au ajuns săptămâna trecută la o înţelegere politică pe acest subiect: social-democraţii au acceptat  ca activitatea Comisiei speciale  să se finalizeze printr-un raport care să recomande respingerea proiectului de lege primit de la Guvern, iar liberalii să voteze ulterior o lege cu referire la exploatările de aur şi argint, în general.

În timpul dezbaterilor, liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, i-a avertizat pe cei care au fost implicaţi în proiectul exploatării de la Roşia Montană (în perioada 1997 – 2012) că nu vor avea sărbători liniştite, raportul Comisiei speciale fiind deja trimis la Parchetul General: „Pentru liniştea celor implicaţi în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când s-au făcut transferurile şi până astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General (…) Liniştea celor care au dat aceste semnături în mod abuziv, ilegal, a început să dispară, iar aceasta este satisfacţia parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. (…) Cei care au fost implicaţi, părerea mea e că nu vor avea sărbători liniştite”, a spus senatorul Ilie Sârbu.

Comisia pentru Roşia Montană a concluzionat, pe 11 noiembrie, că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi au comandat celor două camere respingerea proiectului, aşa cum a fost el trimis de Guvern.

În concluziile Raportului, Comisia solicita desecretizarea licenţei şi a altor documente (mai puţin a hărţilor referitoare la zăcământ) şi propunea elaborarea unei legi privind proiectele miniere auro-argentifere.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: