joi

25 aprilie, 2024

10 octombrie, 2020

O autostradă și o linie de cale ferată care să lege portul Constanța de portul Gdansk, din Polonia – acest proiect major de infrastructură ar putea fi demarat cu asistență și cofinanțare americană.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, anunța ambasadorul Adrian Zuckerman, vineri, la Washington.

Ministrul economiei, Virgil Popescu, confirmat la Digi24 existența acestui important proiect de infrastructură cu Polonia și spune că partea română a insistat și pe realizarea infrastructurii adecvate din portul Constanțae, astfel încât mărfurile care intră prin portul românesc să ajungă în Europa foarte repede.

Componentă esențială de Apărare


„România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, spunea ambasadorul Zuckerman.

Un proiect major de infrastructură care să lege cele mai mari porturi din România și Polonia are, pe lângă componenta economică, un și mai important rol strategic. România și Polonia sunt cei mai importanți parteneri americani din Europa în plan militar, ambele state fiind la granița de est a NATO și găzduind importante contingente de militari și tehnică americane.

NATO și UE pun accent deosebit pe dezvoltarea unor coridoare de transport strategice în Uniunea Europeană, care să faciliteze deplasarea rapidă a trupelor și armamentelor, iar din acest punct de vedere România are de recuperat față de Occident.

Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa reprezintă unul dintre cele 27 de proiecte susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.


Aflat la rândul său în Statele Unite, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și secretarul Apărării, Mark T. Esper, s-a întâlnit joi, la Pentagon, cei doi semnând o „foie de parcurs pentru cooperarea în domeniul apărării” pe 10 ani.

Acordul interguvernamental – susținut prin banca americană EXIM

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington și a semnat un proiect de acord interguvernamental România- SUA, care deschide premisele unei implicări a Statelor Unite în proiecte strategice pentru România.

Un prim exemplu oferit: dezvoltarea proiectului nuclear de la Cernavodă – construirea reactoarelor 3 și 4 și retehnologizarea reactorului 1 – cu finanțare și management de proiect americane. Cum reactoarele de la Cernavodă sunt realizate după proiect canadian, evident în consorțiul care va derula proiectul vor intra companii canadiene, dar și franceze.

Oficialii americani și români au vorbit de o valoare totală a proiectelor de investiții de 8 miliarde dolari americani, parte din finanțare urmând să fie asigurată de banca americană EXIM.

Precizările ministrului român al Economiei

„În 12 iunie s-a reziliat acordul cu compania chineză de la Cernavodă și toată lumea întreba ce vom pune în loc. I-am rugat să aibă răbdare și astăzi am parafat acordul interguvernamental cu SUA pentru colaborarea în domeniul nuclear civil pentru retehnologizarea Unității 1 și construcția reactoarelor 3 și 4. Acordul mai cuprinde și o colaborare universitară în domeniul nuclear, inclusiv colaborarea pe o nouă tehnologie a reactoarelor mici modulare pe care americanii o dezvoltă, dar vorbind în principal de Reactoarele 3 și 4 vorbim de tehnologie CANDU 6, deci ceea ce România are în Unitatea 1 și Unitatea 2 în momentul de față”, a explicat vineri seara, la Digi24, ministrul economiei, Virgil Popescu.

„În plus față de acest acord guvernamental, acolo unde partea americană s-a angajat să contribuie cu finanțare la realizarea acestor unități 3 și 4, am mai semnat un Memorandum între România și Banca de Import-Export a Statelor Unite care asigură o finanțare de până la 7 miliarde de dolari pentru proiecte din energie – și aici vorbim de nuclear, vorbim de gaze naturale – și proiecte de infrastructură. Deci, practic, Statele Unite au venit în spatele acestui acord interguvernamental și cu un Memorandum cu finanțări până la 7 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de finanțare pe care banca americană o oferă în acest moment unui stat în baza unor proiecte care, evident, vor fi analizate separat”, a precizat Virgil Popescu.

„Tot astăzi am mai avut o întâlnire și la fondul american de investiții USDFC (The United States International Development Finance Corporation), care de câteva luni de zile a primit aprobarea Congresului pentru a se putea implica inclusiv în proiecte nucleare și de acolo avem vești foarte bune, așa cum partea americană s-a angajat în Acordul interguvernamental, există și de acolo voință pentru a finanța Unitatea 3 și 4 de la Cernavodă”, a mai spus ministrul economiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

  1. Daca ne uitam pe harta, traseul acestei autostrazi ar trebui sa treaca prin Moldova nu prin Transilvania, astfel sunt evitati Carpatii, care pot scumpi mult devizul lucrarii.
    Deci afirmatia ambasadorului american cum ca va lega Iasul la aceasta autostrada merge in acest sens!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

  1. Daca ne uitam pe harta, traseul acestei autostrazi ar trebui sa treaca prin Moldova nu prin Transilvania, astfel sunt evitati Carpatii, care pot scumpi mult devizul lucrarii.
    Deci afirmatia ambasadorului american cum ca va lega Iasul la aceasta autostrada merge in acest sens!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: