vineri

19 aprilie, 2024

21 decembrie, 2017

Persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de închisoare, dacă în timpul anchetei sau al procesului returnează prejudiciul sau semnează un angajament în care se obligă să-l restituie în unul sau cel mult trei ani, portivit unui proiect legislativ inițiat de deputatul independent Cătălin Rădulescu (foto) și semnată de 16 parlamentari PSD.

Conform legii, evaziunea fiscală este sancționată cu închisoare între doi și 15 ani, sau mai mult, în cazul pedepselor majorate: pentru asocierea în vederea săvârșirii acestei fapte, pedeapsa cu închisoarea crește de la cinci la 15 ani.

Mai mult, dacă prin faptele amintite se produce un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu cinci ani, iar dacă prejudiciul trece de 500.000 de euro, pedeapsa se majorează cu șapte ani.

Expunerea de motive: Statul câștigă de două ori


În Expunerea de motive, deputatul Cătălin Rădulescu invocă starea sistemului de detenție și gradul de aglomerare din penitenciare (amintește condamnările României la CEDO), precum și un aspect pe care-l consideră primordiar în cazul acestor infracțiuni – recuperarea prejudiciului suferit de stat.

Astfel, explică el, statul ar câștiga de două ori:

  • economișește cheltuielile presupuse cu detenția
  • recuperează în scurt timp prejudiciul

Trebuie precizat că deputatul Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv, în decembrie 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Propunerea concretă a deputatului PSD

Proiectul propune:

  • În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9 (din Legea evaziunii fiscale – n. red.), dacă în cursul urmăririi penale inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, se va dispune clasarea cauzei
  • Dacă prejudiciul va fi achitat în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, ar urma să fie dispusă sancțiunea amenzii penale sau efectuarea muncii în folosul comunității pentru șase luni
  • Dacă în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul își ia angajamentul că va acoperi integral (sau „va acoperii”, așa cum scrie în proiectul de lege), în termen de un an, pretențiile părții civile la care se adaugă dobânda legală, se va dispune sancțiunea de un an de închisore cu suspendare.
  • Dacă inculpatul își ia angajamentul că va acoperi integral, în termen de trei ani, pretențiile părții civile la care se adaugă dobânda legală, se va dispune sancțiunea de trei ani de închisore cu suspendare.

Dacă un condamnat nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, pedeapsa închisorii cu suspendare e va transforma în pedeapsa închisorii cu executare, mai spune documentul.

(DESCĂRCAȚI AICI PROIECTUL DE LEGE)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: