Peste 70 de parlamentari, majoritatea de la PSD, au inițiat un proiect d elege prin care ”copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material”.
Inițiatorii au conceput proiectul țintind spre diaspora. În nota de fundamentare se precizează că este nevoie de o astfel de lege din cauza migrației forței de muncă în străinătate și a cazurilor de bătrâni abandonați.
Proiectul prevede și pedepse cu închisoarea pentru cei care, din „rea-credință”, nu plătesc pensia de sprijin timp de două luni.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a semnat și el Legea recunoștinței între generații, dar joi a anunțat că-și va retrage semnătura: „Trebuie să evităm o zonă neconstituțională și nu este necesar un proiect nou, a declarat el”.
Propunerea legislativă a stârnit un val de comentarii dure nu numai pentru că ar fi neconstituțională, dar și întrucât este considerată un semnal privind situația bugetului.
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat în repetate rânduri că există bani pentru pensii și salarii, dar surse politice au declarat pentru Agerpres, miercuri, că Executivul la tăia la rectificarea din iulie mai multe programe sociale.
Vor fi afectați copiii din familii defavorizate, pe lista programelor la care se va renunța figurând „Cornul şi laptele” (lansat în 2002) și „Primul ghiozdan”.
Desigur, în această situație nu există bani pentru intrarea în vigoare a ultimei promisiuni PSD referitoare la copii: 10 lei pentru fiecare zi de școală fără nicio absență.