miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 noiembrie, 2020

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat marţi într-o conferință de presă că a depus o iniţiativă legislativă pentru protecţia producătorilor şi procesatorilor români din sectorul agricol şi alimentar.

„Am depus o iniţiativă legislativă în 9 noiembrie care implementează Directiva nr. 633/2019 privind practicile comerciale neloiale, iar prin această iniţiativă readucem toate acele măsuri pe care le-am prins în Legea 150/2016, dar de data aceasta într-un limbaj european, astfel încât această lege să fie aplicabilă, şi nu cred că vor mai avea curajul să o modifice”, a declarat Adrian Oros, citat de Agerpres.

Acesta a făcut o trecere în revistă a principalelor obiective urmărite de inițiativa legislativă.


„Scopul implementării acestei iniţative legislative: un lanţ de aprovizionare cu alimente bine echilibrat şi funcţional; combaterea comportamentelor care încalcă principiul bunei-credinţe în relaţiile comerciale; protecţia producătorilor din sectorul agricol şi alimentar; protecţia producătorilor şi procesatorilor români, pentru că această directivă (633/2019 n.r.) pune pe picior de egalitate producătorul şi procesatorul mic care din nefericire în România este român şi comerciantul este dominant”, a precizat Ministrul Agriculturii.

Proiectul de act normativ prevede termene clare de plată ce trebuie respectate de comerciant de maxim 7 zile – produse proaspete; maxim 30 zile – alte produse; maxim 60 zile – produse fără valabilitate sau care au termene peste 12 luni.

Şeful MADR a precizat şi ce anume este interzis prin această lege, respectiv modificarea unilaterală a clauzelor din contract, perceperea de taxe ascunse, „aceste taxe ascunse care la unii retaileri ajung la 24% şi au diverse forme”, interzicerea plăţii pentru pierderile suferite în spaţiile cumpărătorului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, se interzic represaliile comerciale împotriva furnizorului, returnarea de produse nevândute, plata pentru listare şi pentru expunere, plata pentru amenajarea spaţiilor de vânzare şi a personalului, practicarea schemelor de formare a preţului în mod diferenţiat pentru produse similare.


Instituțiile care se vor supraveghea implementării legii sunt Consiliul Concurenţei şi Ministerul Agriculturii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: