Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat marţi într-o conferință de presă că a depus o iniţiativă legislativă pentru protecţia producătorilor şi procesatorilor români din sectorul agricol şi alimentar.
„Am depus o iniţiativă legislativă în 9 noiembrie care implementează Directiva nr. 633/2019 privind practicile comerciale neloiale, iar prin această iniţiativă readucem toate acele măsuri pe care le-am prins în Legea 150/2016, dar de data aceasta într-un limbaj european, astfel încât această lege să fie aplicabilă, şi nu cred că vor mai avea curajul să o modifice”, a declarat Adrian Oros, citat de Agerpres.
Acesta a făcut o trecere în revistă a principalelor obiective urmărite de inițiativa legislativă.
„Scopul implementării acestei iniţative legislative: un lanţ de aprovizionare cu alimente bine echilibrat şi funcţional; combaterea comportamentelor care încalcă principiul bunei-credinţe în relaţiile comerciale; protecţia producătorilor din sectorul agricol şi alimentar; protecţia producătorilor şi procesatorilor români, pentru că această directivă (633/2019 n.r.) pune pe picior de egalitate producătorul şi procesatorul mic care din nefericire în România este român şi comerciantul este dominant”, a precizat Ministrul Agriculturii.
Proiectul de act normativ prevede termene clare de plată ce trebuie respectate de comerciant de maxim 7 zile – produse proaspete; maxim 30 zile – alte produse; maxim 60 zile – produse fără valabilitate sau care au termene peste 12 luni.
Şeful MADR a precizat şi ce anume este interzis prin această lege, respectiv modificarea unilaterală a clauzelor din contract, perceperea de taxe ascunse, „aceste taxe ascunse care la unii retaileri ajung la 24% şi au diverse forme”, interzicerea plăţii pentru pierderile suferite în spaţiile cumpărătorului.
Abonează-te la newsletter aici.
De asemenea, se interzic represaliile comerciale împotriva furnizorului, returnarea de produse nevândute, plata pentru listare şi pentru expunere, plata pentru amenajarea spaţiilor de vânzare şi a personalului, practicarea schemelor de formare a preţului în mod diferenţiat pentru produse similare.
Instituțiile care se vor supraveghea implementării legii sunt Consiliul Concurenţei şi Ministerul Agriculturii.