4 februarie, 2016

adrian curajMinisterul Educaţiei a anunțat joi că pregătește un proiect pentru evaluarea internațională, dar operațiunea nu se va încheia anul acesta.

Deocamdată, spune Adrian Curaj, universitățile se vor evalua singure – „Universităţile sunt invitate să îşi facă autoevaluarea (…) Oriunde, în lumea aceasta, transformările serioase încep uitându-te la tine însuţi. Deci, sunt invitate să îşi facă autoevaluarea”.

“Am anunţat că pregătim – până acum, ştiţi bine, nu am putut, nu au fost deschise toate apelurile – pregătim un proiect – îl voi lăsa şi moştenire colegilor mei – de evaluare internaţională a şcolilor doctorale din România”, a declarat ministrul Adrian Curaj, joi, citat de Agerpres.


Câte școli doctorate există exact în acest moment nu se știe, a mai explicat oficialul, spunând că este nevoie de o actualizare a ultimelor date, din septembrie 2015, când erau peste 300 de astfel de oragnisme.

Problema plagiatelor este ridicată de înmulțirea, în ultimii ani a de plagiat la doctorat, îndeosebi la adresa unor persoane oficiale. Pe lista celor acuzați de plagiat se găsesc fostul premier Ponta, precum și fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, dar și cel actual, Petre Tobă.

Suplimentar, există suspiciuni asupra modului în care Gabriel Oprea a coordonat o serie de lucrări de doctorat în cadrul Academiei SRI.

Guvernul a aprobat în ianuarie ordonanța prin care plagiatele din tezele de doctorat ale demnitarilor nu vor mai verificate de Consiliul Național de Etică, ci de universitățile care le-au acordat.


Modul de retragere a titlului de doctor în cazul celor care au plagiat va fi reglementat în viitor, probabil la începutul lunii februarie, printr-un act normativ care va modifica Legea educației naționale nr.1/2011 și va conține procedurile.

Universitățile care au acordat aceste titluri vor avea curând și posibilitatea de a retrage titlurile obținute incorect.

Autonomia universitară, menționează nota de fundamentare a ordonanței, se exercită numai cu condiţia asumării răspunderii publice, sens în care instituțiile de învățământ superior sunt obligate să emită și să respecte Codul de etică şi deontologie profesională, aprobat de senatul universitar.

Situația fostului premier Victor Ponta ar putea fi lămurită curând, imediat după ce se va reglementa modul de retragere a titlului de doctor și a calității de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: