Persoanele care nu au calitatea de pensionari și nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare pentru a beneficia de o pensie au posibilitatea de a plăti retroactiv contribuții, pe o perioadă de maxim șase ani, potrivit unui proiect de OUG lansat miercuri în dezbatere publică. Practic, este vorba despre cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie.
Legea 127/2019, prin care sunt reglementate pensiile, permite cumpărarea vechimii în muncă începând cu 1 septembrie 2021, astfel încât proiectul de OUG lansat în dezbatere publică acoperă intervalul de timp rămas până atunci.
Conform Notei de fundamentare, Guvernul speră ca fondurile ce vor intra suplimentar la bugetul asigurărilor sociale să ajute, pentru un timp, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar.
La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul trebuie să îndeplinească trei condiții cumulative:
- nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia
- nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii
- la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.
Cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie. Principalele prevederi din OUG:
- „Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege şi ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.”
- Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile, prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare.
- Contractul de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate sau pensiei anticipată parțială, se poate încheia până la data de 1 septembrie 2021, precizează proiectul.
- Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 01 septembrie 2021.
- Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență îşi încetează aplicabilitatea la data la care contribuţia de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.
- În situaţia în care la data de 1 septembrie 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.
- Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate.
Cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie. Necesistatea acestei legi
Motivele ce au determinat elaborarea acestui act normativ, conform Ministerului Muncii:
- plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat pot contribui, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar
- numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate care nu au fost asigurați la sistemul public din România
- lărgirea bazei de asigurați ai sistemului public de pensii
- evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, şi care, în lipsa îndeplinirii condiţiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenţă socială, fapt ce ar împovăra bugetul de stat
- reorganizările repetate ale angajatorilor sau încetarea activității, au condus în timp la distrugerea, degradarea
sau pierderea carnetelor de muncă dar și al altor documente primare aflate în evidența acestora pe baza cărora
putea fi stabilit stagiul de cotizare sau venitul pentru care s-au reținut și virat contribuțiile de asigurări sociale
de stat, înainte de 1 aprilie 2001, elemente obligatorii în stabilirea pensiilor de asigurări sociale de stat
În momentul de față nimeni nu poate plăti contribuții pentru perioade în care nu a muncit, dar sistemul a mai funcționat în România după criza din 2008.
19 răspunsuri
o aberatie cu 6 ani anterior, sa lase omul sa plateasca pentru cit vrea, am o perioada de 3 ani imediat dupa revolutie care nu pot sa ii mai recuperez,
conditiile cumulative te scot automat din joc, nu poti nicicum sa iti recuperezi pentru pensie niste ani in care ai intrerupt activitatea desi ai fost angajat , face un favor persoanelor casnice
De ce nu permiteți și pensionarilor anticipat parțial sa plătescă asigurări ptr ultimii 6 ani, astfel ca să devina în condițiile legii, pensionari ptr limita de virsta (cu pensia întreaga, fără penalități)????
Condițiile cumulative trebuiesc modificate, astfel incit sa permită și pensionarilor anticipati parțial, sa cotizeze ptr ultimii 6 ani, ptr a obține pensia ptr limita de virsta, mai repede (ptr a îndeplini condiția legala de vechime de 35 ani +8 ani)
de ce nu permite această lege, pata pt urmatorii 6 ani. Dacă ne apropiem de vârsta pensionarii și nu avem job, sau avem unul excesiv de solicitant, stresant, cu volum mare de muncă, de ce nu permiteți să plătim contribuțiile pentru a ne apropia de momentul pensionarii, după ce am acumulat peste 35 de ani de muncă?
Ați mărit vârsta de pensionare, dar, sunt domenii in care NU MAI POȚI FACE FAȚĂ la peste 55 de ani, când toți ceilalți colegi in jur sunt de maxim 30.Mulțumesc
Pentru salariații care au lucrat la particulari, și patronii NU le-au plătit contribuția la pensie( au fost practic furați), au rămas fără 1o ani lipsă la stagiu ,ce măsuri reparatorii sunt??? Daca ai lucrat ultimii 10 ani și îți lipsește stagiu până în 2010 ,e normal să plătești la nivelul salariului 2020 / 25%din salar minim brut de 2230lei?? DE CE DOAR pt Ultimii 6 ani??? De ce nu faceți o reducere la baza de calcul ? 25% cotizație din 70% din salar minim sa și poata permite lumea sa plătească….. Practic, aceasta lege ne prostește pe fata,pt 5ani vechime, să plătești in jur de 24000lei asigurarea, din care să ți iei înapoi cate 800 pensie lunara,înseamnă să ți plătești singur pensia pe aproape 2 ani jumate…o lege de 2 bani!
Nu inteleg, eu sunt angajat, am 36 ani perioada de contributie,varsta 62 ani, din 1984 de cand m-am angajat nu am perioada fara contributie, pot plati in avans sa m-a pot pensiona fara penalitati ?
Daca va fi ca fosta lege 186/2016 pot intra in pensie de
invaliditate toate persoanele care platesc 1 luna si dupa
aceea se ,,imbolnavesc ”subit indiferent de varsta si iau pe viata
pensia minima, acum 800 lei.ASTA DA POMANA, SI DUPA ACEEA INTREBAM DE CE NU POT CRESTE PENSIILE CELOR CARE AU COTIZAT
PESTE STAGIUL COMPLET!
Da, d-na doctor, aveti dreptate, dar sa vedem cine-si mai permite sa dea decizii de incapacitate de munca ‘din burta’, dupa cazul ‘Dambovita’.
Ar fi corect ca perioada de 6 ani sa fie la alegerea asiguratului, oricand din 1990 pana in prezent!
Asa si este. Dupa varsta de 18 ani pana in prezent se piate plati o perioada nelucrata.
De ce nu se poate plati deoarece eu am fost personal la casa de pensii și doamna de la ghișeu mi-a spus că ei nu au primit nimic in sensul asta? Nu mai înțeleg nimic, odată spuneți că trebuie să fie plătit pină la 1.09.2021, apoi la primul alineat se spune că contractul se face după această dată.
Deocamdata este proiect de lege pentru OUG. Urmeaza sa se aprobe.
Buna ziua,
Am o intrebare:Am 57 ani si doresc sa cumpara vechime 2 ani pt;pensie anticipata la anul,2021 Martie.
Daca lucrez acum la ora actuala pana in Martie pot cumpara vechime?
Sau daca lucrezi nu poti cumpara vechime.
Multumesc.
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 163 din 24 septembrie 2020
pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii
EMITENT •GUVERNUL ROMÂNIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 883 din 28 septembrie 2020
În Ordonanță nu scrie că cei 6 ani pot fi cumpărați pentru pensie anticipată sau anticipată parțială, ci doar pentru limită de vârstă.
Intrați pe Legi-CNPP/ Ordonanțe de urgență.
Pot plăti cei 6 ani în perioada 1985 1991 când nu am lucrat. Actualmente lucrez. Aș vrea să recuperez acea perioadă. Cât ar fi de plată.
Buna ziua, exista o adresa de email al casei de sanatate.dar deviaza cand trimiti,1. 2, asa este,se bat cap in cap informatiile,o data zice ca se cumpara incepand cu 1 sept 2021,iar la sf subliniaza ca plata se face pana la 1 sept,si se considera tot ce ai platit pana la acea data.sublim-made romania
Legea127/2019spune ca de la1 septembrie2019poti cumpără vechime si pentru pensie anticipată ce sa credem
Este o foarte mare discriminare pentru salriatii cu studii superiore , s-au facut tot felul de modificari legislative pentru alte categorii de salariati ( ma refer in primul rind la cei cu peste 25 de ani de grupa speciala dar nu numai , astfel ca a ajuns un muncitotr din aceasta categorie sa primeasca pensie mai mult ca un fost sef cu studii superioare din aceiasi societate . Sper ca cineva sa observe acest lucru si sa repare aceasta nedreptate . Pe scurt va prezint cazul meu , am 60 de ani si 35 de ani stagiul de cotizare , daca dorec sa ies la pensie , voi avea o diminuare de 30 % , nu este corect pentru ca eu am invatat in acei 5 ani de facultate ca sa pot deveni mai competitiv , si pina la aceasta virsta nu aveam cum sa indeplinesc stagiul de cotizare astfel incit sa nu am penalizare . Doresc doar sa am posibilitatea sa platesc CAS-ul anticipat astfel incit sa se mai reduca din acea penalizare de 30%, ma adresez doamnelor si domnilor parlamentari , specialistilor din Ministerul Muncii sau casa Nationala de Pensii .