fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Proiect pentru cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie, care completează Legea pensiilor din 2019

de Vladimir Ionescu , 12.8.2020

Persoanele care nu au calitatea de pensionari și nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare pentru a beneficia de o pensie au posibilitatea de a plăti retroactiv contribuții, pe o perioadă de maxim șase ani, potrivit unui proiect de OUG lansat miercuri în dezbatere publică.

Legea 127/2019, prin care sunt reglementate pensiile,  permite cumpărarea vechimii în muncă începând cu 1 septembrie 2021, astfel încât proiectul de OUG lansat în dezbatere publică acoperă intervalul de timp rămas până atunci.

Conform Notei de fundamentare, Guvernul speră ca fondurile ce vor intra suplimentar la bugetul asigurărilor sociale să ajute, pentru un timp, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar.

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul trebuie să îndeplinească trei condiții cumulative:

  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii
  • la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Principalele prevederi din OUG:

  • “Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege şi ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.”
  • Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile, prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare.
  • Contractul de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate sau pensiei anticipată parțială, se poate încheia până la data de 1 septembrie 2021, precizează proiectul.
  • Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 01 septembrie 2021.
  • Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență îşi încetează aplicabilitatea la data la care contribuţia de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.
  • În situaţia în care la data de 1 septembrie 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.
  • Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate.

Motivele ce au determinat elaborarea acestui act normativ, conform Ministerului Muncii:

  • plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat pot contribui, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar
  • numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate care nu au fost asigurați la sistemul public din România
  • lărgirea bazei de asigurați ai sistemului public de pensii
  • evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, şi care, în lipsa îndeplinirii condiţiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenţă socială, fapt ce ar împovăra bugetul de stat
  • reorganizările repetate ale angajatorilor sau încetarea activității, au condus în timp la distrugerea, degradarea
    sau pierderea carnetelor de muncă dar și al altor documente primare aflate în evidența acestora pe baza cărora
    putea fi stabilit stagiul de cotizare sau venitul pentru care s-au reținut și virat contribuțiile de asigurări sociale
    de stat, înainte de 1 aprilie 2001, elemente obligatorii în stabilirea pensiilor de asigurări sociale de stat

În momentul de față nimeni nu poate plăti contribuții pentru perioade în care nu a muncit, dar sistemul a mai funcționat în România după criza din 2008.

(DESCĂRCAȚI AICI PROIECTUL DE OUG)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.8.2020

16 comentarii

  1. pit
    14.8.2020, 8:24 am

    o aberatie cu 6 ani anterior, sa lase omul sa plateasca pentru cit vrea, am o perioada de 3 ani imediat dupa revolutie care nu pot sa ii mai recuperez,

  2. pit
    14.8.2020, 8:29 am

    conditiile cumulative te scot automat din joc, nu poti nicicum sa iti recuperezi pentru pensie niste ani in care ai intrerupt activitatea desi ai fost angajat , face un favor persoanelor casnice

  3. Vieriu Miluta
    15.8.2020, 9:21 pm

    De ce nu permiteți și pensionarilor anticipat parțial sa plătescă asigurări ptr ultimii 6 ani, astfel ca să devina în condițiile legii, pensionari ptr limita de virsta (cu pensia întreaga, fără penalități)????

  4. Vieriu Miluta
    15.8.2020, 9:31 pm

    Condițiile cumulative trebuiesc modificate, astfel incit sa permită și pensionarilor anticipati parțial, sa cotizeze ptr ultimii 6 ani, ptr a obține pensia ptr limita de virsta, mai repede (ptr a îndeplini condiția legala de vechime de 35 ani +8 ani)

  5. Cori a
    16.8.2020, 5:35 pm

    de ce nu permite această lege, pata pt urmatorii 6 ani. Dacă ne apropiem de vârsta pensionarii și nu avem job, sau avem unul excesiv de solicitant, stresant, cu volum mare de muncă, de ce nu permiteți să plătim contribuțiile pentru a ne apropia de momentul pensionarii, după ce am acumulat peste 35 de ani de muncă?
    Ați mărit vârsta de pensionare, dar, sunt domenii in care NU MAI POȚI FACE FAȚĂ la peste 55 de ani, când toți ceilalți colegi in jur sunt de maxim 30.Mulțumesc

  6. Liliana
    17.8.2020, 8:26 pm

    Pentru salariații care au lucrat la particulari, și patronii NU le-au plătit contribuția la pensie( au fost practic furați), au rămas fără 1o ani lipsă la stagiu ,ce măsuri reparatorii sunt??? Daca ai lucrat ultimii 10 ani și îți lipsește stagiu până în 2010 ,e normal să plătești la nivelul salariului 2020 / 25%din salar minim brut de 2230lei?? DE CE DOAR pt Ultimii 6 ani??? De ce nu faceți o reducere la baza de calcul ? 25% cotizație din 70% din salar minim sa și poata permite lumea sa plătească….. Practic, aceasta lege ne prostește pe fata,pt 5ani vechime, să plătești in jur de 24000lei asigurarea, din care să ți iei înapoi cate 800 pensie lunara,înseamnă să ți plătești singur pensia pe aproape 2 ani jumate…o lege de 2 bani!

  7. MINU
    19.8.2020, 7:21 am

    Nu inteleg, eu sunt angajat, am 36 ani perioada de contributie,varsta 62 ani, din 1984 de cand m-am angajat nu am perioada fara contributie, pot plati in avans sa m-a pot pensiona fara penalitati ?

    • LATCAN
      21.8.2020, 7:47 am

      Daca va fi ca fosta lege 186/2016 pot intra in pensie de
      invaliditate toate persoanele care platesc 1 luna si dupa
      aceea se ,,imbolnavesc ”subit indiferent de varsta si iau pe viata
      pensia minima, acum 800 lei.ASTA DA POMANA, SI DUPA ACEEA INTREBAM DE CE NU POT CRESTE PENSIILE CELOR CARE AU COTIZAT
      PESTE STAGIUL COMPLET!

  8. jeff
    24.8.2020, 11:30 am

    Da, d-na doctor, aveti dreptate, dar sa vedem cine-si mai permite sa dea decizii de incapacitate de munca ‘din burta’, dupa cazul ‘Dambovita’.

  9. Tudorel Conciu
    1.9.2020, 12:31 pm

    Ar fi corect ca perioada de 6 ani sa fie la alegerea asiguratului, oricand din 1990 pana in prezent!

  10. Emil
    5.9.2020, 12:39 pm

    De ce nu se poate plati deoarece eu am fost personal la casa de pensii și doamna de la ghișeu mi-a spus că ei nu au primit nimic in sensul asta? Nu mai înțeleg nimic, odată spuneți că trebuie să fie plătit pină la 1.09.2021, apoi la primul alineat se spune că contractul se face după această dată.

  11. POPA LUMINITA
    7.9.2020, 11:46 am

    Buna ziua,
    Am o intrebare:Am 57 ani si doresc sa cumpara vechime 2 ani pt;pensie anticipata la anul,2021 Martie.
    Daca lucrez acum la ora actuala pana in Martie pot cumpara vechime?
    Sau daca lucrezi nu poti cumpara vechime.
    Multumesc.

  12. Mitric elena
    16.9.2020, 10:51 pm

    Pot plăti cei 6 ani în perioada 1985 1991 când nu am lucrat. Actualmente lucrez. Aș vrea să recuperez acea perioadă. Cât ar fi de plată.

  13. gaudi
    17.9.2020, 6:05 am

    Buna ziua, exista o adresa de email al casei de sanatate.dar deviaza cand trimiti,1. 2, asa este,se bat cap in cap informatiile,o data zice ca se cumpara incepand cu 1 sept 2021,iar la sf subliniaza ca plata se face pana la 1 sept,si se considera tot ce ai platit pana la acea data.sublim-made romania

Lăsați un comentariu


Europa

Criza a accelerat extracția de aur până la maximul producției anuale. Cât aur a mai rămas în pământ – cei mai mari producători

Adrian N Ionescu

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul… Mai mult

Stiri

Criza din Liban: Premierul desemnat Mustapha Adib demisionează la o lună  după numire

Vladimir Ionescu

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, după aproape o lună de eforturi în vederea formării unui guvern tehnocrat, transmit AFP, Reuters… Mai mult

Europa

Un start-up suedez a inventat un material care poate face inutile cablurile și bateriile în case

Iulian Soare

  Un start-up din Suedia a inventat un material foarte subțire care funcționează asemănător cu panourile solare și cu care pot fi „îmbrăcate” suprafețele din… Mai mult

Europa

Bogdan Aurescu: Lumea are nevoie de un sistem multilateral mai eficient și mai pragmatic

Iulian Soare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care… Mai mult

Europa

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Adrian N Ionescu

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de… Mai mult

Stiri

Meteorologii au extins Codul portocaliu de ploi abundente la 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti

Adrian N Ionescu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau parţial 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti… Mai mult

Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult