marți

20 februarie, 2024

16 mai, 2021

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a depus un proiect de lege ce va obliga primăriile să vândă chiriaşilor, la preţuri foarte mici, zeci de mii de apartamente închiriate. Măsura, avertizează primarii, va agrava criza locuinţelor, întrucât nu vor mai exista locuințe sociale.

Proiectul, depus de Laszlo Borocz, parlamentar al Fidesz, propune ca apartamentele deţinute de municipalităţi şi de stat să fie vândute chiriaşilor cu un discount de 15%-30% faţă de preţul pieţei.

Reglementarea nu ar interzice revânzarea imediată a apartamentelor, dintre care multe se află în cel mai scump cartier al Budapestei, Castle, scrie Reuters, citată de News.ro.


Măsura ar ajuta familiile care nu pot cumpăra locuinţe din cauza creşterii recente a preţurilor proprietăţilor, conform inițiatorului.

Preţurile locuinţelor din Ungaria au crescut puternic din 2015, susţinute de subvenţiile generoase acordate familiilor pentru achiziţia de locuinţe noi şi de reducerea dobânzilor, care a alimentat cererea din partea investitorilor.

Criticii, inclusiv unii din cadrul Fidesz, afirmă că legea ar agrava criza locuinţelor, prin desfiinţarea sistemului locuinţelor sociale.

În 2019, primăriile din Ungaria aveau în proprietate 105.174 de apartamente, respectiv 2,6% din totalul apartamentelor din Ungaria, potrivit Biroului Central de Statistică.


Într-un semn rar de opoziţie din interiorul Fidesz, membrul de partid Peter Kovacs, primarul districtului 16 al Budapestei, a numit proiectul de lege ”o prostie” şi ”o nedreptate”. El a spus că vânzarea apartamentelor înseamnă că municipalitatea sa nu va mai putea ajuta oamenii care au nevoie.

Vânzarea celor 200 de apartamente din districtul său ar însemna o pierdere de 3-8 miliarde de forinţi (10 milioane – 27 milioane dolari) pentru municipalitate, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Primarul opoziţiei din districtul 13 al Budapestei, o municipalitate care deţine aproape 6.000 de apartamente, a criticat proiectul de lege pe Facebook. Jozsef Toth a spus că este sacrificat sistemul de locuinţe municipale destinate închirierii, de măsură urmând să beneficieze oamenii mai înstăriţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: