fbpx

Just Business

Companiile antreprenoriale la Bursă: Valoarea totală s-a dublat față evaluările inițiale

Valoarea companiilor antreprenoriale listate la Bursa de Valori București (BVB) a crescut de 2,7 ori, în prezent, față de totalul capitalizărilor inițiale pe care le-au… Mai mult

01.06.2021

Digital

Digitalizarea României: componenta digitală din PNRR atinge la limită ținta de 20% alocări

Planul Național de Redresare și Reziliență depus de România, oficial, luni la Bruxelles respectă la limită cerința Comisiei Europene de alocare a 20% dintre fonduri… Mai mult

31.05.2021

Chestiunea

Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE

Proiectele pe care România le-a trecut în PNRR-ul său au de-a face mai degrabă cu investiții specifice secolului trecut – și nici nu poate fi… Mai mult

30.05.2021

La obiect

Deficitul bugetar după prima treime a lui 2021, redus cu 23% – creștere spectaculoasă a încasarilor din TVA

Bugetul general consolidat a consemnat după primele patru luni ale  anului în curs un deficit de 20,7 miliarde lei, echivalent cu circa 1,8% din noul… Mai mult

30.05.2021

Proiect: Distribuitorii de gaze și electricitate – obligați să racordeze gratuit companiile, în anumite condiţii. Controversele

de Adrian N Ionescu , 8.6.2020

Distribuitorii de gaze naturale și de electricitate ar putea fi obligați să racordeze, gratuit, la rețele, firmele care se află la mai puțin de 2.500 de metri de acestea, potrivit unui proiect de lege.

Proiectul va intra pentru avizare, în această săptămână, la Comisia  de industrii și servicii a Camerei Deputaților, după ce a fost adoptat de Senat în octombrie anul trecut.

Condiția acoperirii cheltuielilor de către distribuitor este ca firma racordată să folosească gazele sau electricitatea timp de 5 ani.

Cheltuielile vor fi, însă, incluse ulterior din tarifele recunoscute de Autoritatea din Energie (ANRE).

(Citiți și: ”Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania”)

Proiectul de lege în cauză (PLx 513/2019) moduifică Legea 123 / 2012 a energiei electrice şi gazelor naturale, şi trebuia să primească încă din 19 noiembrie 2019 raportul Comisiei de industrie şi servicii al Camerei, al cărei președinte este Iulian Iancu, principalul inițiator al proiectului. Lui i s-au alăturat 7 senatori, toți de la PSD.

Ce spun modificările

„Operatorul de distributie are obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare a clientului final non-casnic, a cărei lungime va fi până în 2.500 de metri, a cărei contravaloarea va fi recunoscută în tarif de ANRE, într-o perioadă de maxim 5 ani”, spune alineatul (32) adăugat la articolul 51 al Legii 123.

Mai departe se prevede că:

 • „Solicitantul, viitor client final non-casnic, are obligația să utilizeze locul de consum și să păstreze destinația acestuia pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare”, şi că
 • „În cazul în care clientul final non-casnic nu respectă prevederile alin (33) (anterior – n.r.) acesta este obligat să restituie operatorului de distribuție contravaloarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare, proporțional cu perioada rămasă neutilizată, în mod gradual, într-o perioadă de maximum 5 ani, în conformitate cu reglementările adoptate de ANRE”.

Cine decide „eficienţa economică”?

Un alt alineat nou adăugat cu bucluc este cel în care „operatorul de distribuţie este obligat să restituie contravaloarea sumei investite de solicitant conform prevederilor alin. (2), în limita cotei de eficienţă economică a investitiei, în conformitate cu reglementarile adoptate de ANRE”.

Și acum, principiul legii actuale este că distribuitorul trebuie să dispună de întreaga reţea pentru că răspunde de parametrii de funcţionare şi că un solicitant care îşi plăpteşte partea de reţea până la racord poate fi despăgubit pentru investiție.

Legea 123, în Alin. (2) la Art. 51 (invocat mai sus), lasă practic la latitudinea ANRE să decidă care investiţie de extindere a reţelei este sau nu „justificată economic” şi de plătit o plăteşte, de fapt, clientul. La electricitate, distribuitorul preia „capacităţile energetice” cu despăgubirea clientului pentru cheltuieli (alineatele 7 şi 8 la art. 44). La gazele naturale, ideea despăgubirii se complică la Art. 108.

Noul alineat propus (31) introduce ideea că investiția poate fi eficientă economic într-o anumită „cotă” și din nou ANRE va stabili cum se calculează cota. ANRE nu are însă competența de a calcula eficiența economică decât în perspectiva tarifelor pe care le aprobă, în funcție de investiții pe care le recunoaște sau nu.

Reproșurile operatorilor

Distribuitorii specializați pe electricitate (Enel, Electrica, CEZ și E.On) sau pe gaze (Engie și E.On) nu au reacționat, încă, oficial și direct la modificările propuse la Legea 123 / 2012.

Totuși, un document de propuneri al Camerei de Comerț Americane în România (AmCham Romania) se opune hotărât alineatelor noi (31-4) adoptate deja de Senat şi propune eliminarea lor, cu argumentele:

 • prevederile propuse pot reprezenta ajutor de stat și contravin principiului asigurării accesului la rețele electrice în condiții nediscriminatorii.
 • costurile se socializeaza prin tarif/tratament discriminatoriu.
 • prevederile ridică probleme de competiție incorectă, fiind sunt aplicabile inclusiv cu privire la agenți economici care se pot afla în concurență:
 • (i) fie cu alti agenți economici aflati în aceeași situatie (beneficiari ai unei instalații de racordare de pana la 2500 metri), dar care au fost deja racordați pe cheltuiala proprie,
 • (ii) fie cu alti agenți economici care se vor racorda la rețea.

„ANRE a realizat, în urmă cu câțiva ani, o analiză privind suportarea costurilor de racordare pentru o lungime de 50-100 metri și a rezultat un impact major în tarife. De aceea, impactul pentru lungimea propusă este semnificativ mai mare și trebuia analizat și cuantificat de către inițiator”, mai spune documentul AmCham.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.6.2020

Un raspuns

 1. Cornel
  29.9.2020, 8:19 pm

  Buna ziua.
  Ce va insemna asta daca se citeste cu atentie.
  1. Conform legi care se va promulga valoarea executie va intra in tariful de racordare, deci persoana NON CASNICA care va solicita OSD racordare va fi se4rvit gratuit , i se va face racordul si se va pune contorul, iar tariful de N+1 lei cca cateva sute de mii le va fi inclus in tariful de distributie, deci vom plati TOT NOI PROSTI care ne bucuram ca OSD va face gratis, eu ,tu ,noi, ne-am achitat racordurile si contoarele la vremea noastra, iar ei cei de acum care vezi doamne ne vor binele nostru vor face gratuit. Cel mai bine ar fi sa lase legea asa cum este, ptr ca ceea ce se vehiculeaza a fi o mare izbanda politica este de fapt un bumerang care ne va veni in BOT noua Romanilor si nici decum lor OSD-urilo, dar ca de obicei noi Romani batem din palme ca ni se va face gratis ,dar nici prin cap nu ne trece ce ne asteapta si anume PRETURILE vor EXPOLDA in facturi intrucat toata valoarea lucrarilor OSD vor fi recunoscute de ANRE si vor fi incluse in Tariful de Distributie , deci TEAPA. Asa ca iar ne-am FURAT-O, dar cu steaguri , vuvuzete, si multa fericire ptr ca statul ne ajuta. Multumim din inima partidelor.
  2. Eu mi-am platit Bransamentul, cel care-si va face Bransamentul dupa aparitia legi , nu si-l va plati, ci il vom plati noi. Iar TEAPA

  DECI scorul este de 2-0 ptr cei care vor beneficia de lege, iar noi cei care ne-am platit serviciile catre OSD ,respectiv Bransarea, vom retrograda, pe cand Societatile Comerciale si vecini nostri care se vor bransa dupa apritia legi vor intra in Liga 1-a. Noi FRAIERI ei SMECHERI.
  Asta este PROSTIA este varf de lance care ne inteapa ,iar noi batem din palme si multumim odata la 4 ani in felul nostru tipic Romanesc.
  Exista o Vorba in Romania.
  Se zice ca PROSTUL te prosteste astfel
  – prima data te injoseste de te aduce la nivelul sau dupa care te bate prin experienta LUI., iar noi nici nu simtim , ptr ca suntem cum suntem.

  Imi cer scuze si va rog ca sa faceti tot ce va sta in putinta si sa combateti punerea in aplicare al acestei legi, altfel uni se vor ridica pe bani nostri.
  Stima si respect celor care citesc si iau atitudine.

Lăsați un comentariu


Europa

Miniștrii Energiei din țările UE au decis să înceteze finanțarea conductelor de transport de gaze și petrol

Vladimir Ionescu

Miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord vineri cu privire la “abordarea generală” a finanțării proiectelor europene de energie, punând capăt finanțării pentru… Mai mult

Stiri

2.103 elevi din România au participat la faza de pretestare PISA, realizată în premieră pe calculator

Un număr de 2.103 elevi din Bucureşti şi 20 de judeţe au participat la faza de pretestare PISA 2022, pentru prima oară administrată computerizat, a… Mai mult

Stiri

Legea 5G promulgată – reacție a ambasadei Chinei

Iulian Soare

Ambasada Chinei în România a făcut vineri un apel la autoritățile române pentru nediscriminarea companiilor chineze și a cerut acțiuni concrete pentru a menține interesele… Mai mult

Europa

Cu trei zile înainte de summitul NATO, Rusia a început exerciţii militare în Crimeea

Razvan Diaconu

Rusia a început vineri o nouă serie de exerciţii militare în Crimeea, la care participă forţele aeriene ale Flotei ruse din Marea Neagră şi un… Mai mult

Stiri

Organizații civice cer demisia judecătorilor CCR care au decis că instanțele nu pot aplica direct dreptul european

Vladimir Ionescu

Un număr de 25 de organizaţii non-guvernamentale din România şi străinătate solicită demisia celor șapte judecători CCR care au decis săptămâna aceasta că instanțele naționale… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană a început evaluarea aprofundată a planurilor naționale de redresare şi rezilienţă

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă (PNRR) pe care le-a primit din partea statelor membre pentru a accesa fonduri… Mai mult

Stiri

BNR – Acord de cooperare cu Banca Naţională a Moldovei

Vladimir Ionescu

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), şi Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, au semnat vineri un acord de cooperare între cele… Mai mult