fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

de Cristina Sbirn , 17.5.2020

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care vor să ridice la noi unități de producție, adică fabrici.

Nu o spunem noi, ci Banca Mondială, în ultimul raport Doing Business. Practic, după ce au analizat cât i-ar lua unui antreprenor cu un depozit să se lege la reţelele de energie electrică din 190 de țări, analiștii Băncii Mondiale au plasat România pe locul 157 din 190. Au descoperit că la noi un astfel de antreprenor are de parcurs 9 etape și are de așteptat 174 de zile.

Și asta în condițiile în care depozitul ar fi amplasat în Capitală, cel mai important oraș economic al țării, unde distribuitorul este E-Distribuţie Muntenia, companie deținută de italienii de la Enel.

Este drept că perioada de așteptare s-a redus în ultimii 5 ani, dar nesemnificativ.

În raportul din 2017, analiștii Băncii Mondiale spuneau că durata mare a procesului de racordare „se datorează în principal numărului mare de avize cerute înainte de începerea execuției conexiunii și după finalizarea inspecțiilor ulterioare. În viitor, eficientizarea procedurii de racordare s-ar putea obține prin simplificarea avizelor preliminare, reducerea numărului de aprobări și inspecții obligatorii precum și prin realizarea unei mai bune comunicări a procedurii și a cerințelor către clienți”.

Acest lucru este valabil și astăzi.

În Italia, racordarea la energie electrică durează, potrivit Băncii Mondiale 75 de zile și costă mai puțin ca în România.

 În Germania și Cehia, țările-mamă pentru alte două mari grupuri de energie, care controlează la noi mai multe companii de distribuție de energie electrică, E.ON și CEZ, același antreprenor are de așteptat doar 28, respectiv 58 de zile, iar întregul proces de racordare este împărțit în doar 3 pași.

Mai mult decât la noi, durează legarea la energia electrică doar în Ungaria (257 de zile) și în Bulgaria (262 de zile).

Explicațiile

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spune, însă, că lucrurile sunt mai nuanțate și că „timpul efectiv de realizare a instalației de racordare, recepția și punerea în funcțiune depind de nivelul de tensiune la care se realizează racordarea la rețeaua electrică de interes public, de complexitatea soluției de racordare și a lucrărilor de execuție a instalației de racordare”.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) adaugă printre factorii care influențează durata de racordare și „obținerea certificatelor de urbanism, a avizelor, acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism și obținerea autorizațiilor de construire”, care țin în mare parte de autoritățile locale și de client.

Anul trecut, de exemplu, durata medie de racordare la joasă tensiune a fost de 96 de zile, în timp ce pentru racordarea la medie tensiune s-a așteptat, în medie, 254 de zile. În ambele situații timpul mediu de racordare a crescut față de 2018.

Durata medie de racordare la rețeaua electrică de joasă tensiune a crescut în 2019 cu 6 zile față de 2018

Potrivit datelor ANRE, transmise la solicitarea cursdeguvernare.ro, durata medie de racordare la reţeaua electrică de joasă tensiune a crescut anul trecut față de 2018, de la 90 la 96 de zile. Și asta în condițiile în care legislația impune clar că în acest caz timpul dintre data depunerii cererii de racordare cu documentația de justificare completă și data punerii sub tensiune a instalației de utilizare să nu depășească 90 de zile.

Datele ANRE arată, însă, că doar pentru 3 din cele 8 zone de distribuție, durata de racordare la reţeaua electrică de joasă tensiune a fost anul trecut sub limita legală de 90 de zile.

Cel mai puțin au avut de așteptat clienții Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord (SDEE Transilvania Nord), parte a Grupului Electrica, care își desfășoară activitatea în județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Bihor, Sălaj și Cluj: în medie doar 45 de zile.
La polul opus s-au aflat clienții E-Distribuție Banat, companie din cadrul grupului Enel, care au avut de așteptat în medie 143 de zile pentru a se racorda la rețeaua de energie electrică.

Branşamentele electrice de joasă tensiune sunt destinate alimentării cu energie electrică a consumatorilor care solicită puteri electrice mici. Rețele electrice de joasă tensiune se folosesc in instalatiile interioare din construcții civile și industriale.

A crescut și durata de racordare la rețeaua de medie tensiune cu 13 zile

În 2019 a crescut față de anul precedent și durata medie de racordare la medie tensiune, de la 235 de zile la 254 de zile, potrivit datelor furnizate de ANRE la solicitarea cursdeguvernare.ro. Ba mai mult, cine s-a racordat la rețeaua E-Distribuţie Muntenia, companie deținută de italienii de la Enel și care deservește și Bucureștiul, a avut de așteptat în medie 480 de zile, de peste 8 ori mai mult față de clienții Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud (SDEE Transilvania Sud)

În 2019, ANRE a primit 396 de plângeri de la persoane fizice și 143 de plângeri de la persoane juridice (firme, companii) referitoare la racordarea la rețeaua electrică. Autoritatea a dat 24 de amenzi în valoare totală de 270.000 lei și 16 avertismente.

Dar asta nu pare să resolve lucrurile, pentru că miza aici nu sunt amenzile, ci ușurința de-a porni un punct de producție.

Costul mediu de racordare la rețeaua de joasă tensiune a fost, în 2018, de 1.775 de lei, la nivelul întregii țării, iar cel pentru racordarea la rețeaua MT a fost de 92.033 lei, potrivit datelor ANRE.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

„Pentru a racorda la rețeaua de distribuție a energiei electrice un loc nou de consum, beneficiarul va plăti tariful de emitere a Avizului Tehnic de Racordare (ATR), tariful de emitere a avizului de amplasament (dacă va fi cazul) și tariful de racordare. În unele cazuri, este nevoie și de elaborarea studiului de soluție pentru ATR, care presupune, la rândul său, un cost. În acest caz, tariful pentru emiterea ATR scade cu 70%. Tariful de racordare la rețeaua de energie electrică se plătește după încheierea contractului de racordare și este calculat conform metodologiei stabilite de ANRE. Acest tarif este unic pentru fiecare caz în parte, în funcție de soluția stabilită pentru racordare. Costul pentru întreg procesul de racordare variază în funcție de mai mulți factori, specifici fiecărui client în parte – distanța față de rețeaua electrică, tipul instalației de racordare, puterea aprobată, nivelul de tensiune al punctului de delimitare”, spun cei de la Federația ACUE.

Racordarea la gaze naturale, (foarte) puțin mai rapidă

În cazul racordării la rețeaua de gaze naturale, conform datelor furnizate de ANRE la solicitarea cursdeguvernare.ro, durata medie de realizare a racordurilor a fost de 115 zile, calculată de la data înregistrării solicitării însoțite de documentația completă.

Legislația care permite termene lungi pentru furnizorii de utilități. Noua legislație nu se aplică unitar

Pe de altă parte, pentru extinderi/redimensionări ale conductelor de gaze naturale puse în funcțiune de operatorii sistemelor de distribuție, termenul mediu de realizare a fost de 216 zile, în condițiile în care legislația permote ca racordul să se realizeze în termen de cel mult 270 de zile (9 luni) de la data semnării contractului sau de 180 de zile (6 luni) de la data obținerii autorizației de construire.

„Durata medie de racordare nu variază în funcție de beneficiar, ci de soluția de alimentare stabilită și de complexitatea acesteia. Etapa care durează cel mai mult și care ajunge, uneori, până la 6 luni, este obținerea autorizației de construire și a altor documente necesare, în funcție de cerințele specifice ale primăriilor. Această etapă s-ar putea scurta semnificativ prin debirocratizare, pentru care Federația ACUE a avansat mai multe propuneri în ultimii ani”, au precizat cei de la Federația ACUE, care apără interesele companiilor de utilități din energie cu afaceri în România.

Un prin pas a fost făcut prin adoptarea a două acte normative în noiembrie anul trecut (Legea nr. 193/2019) și în ianuarie anul acesta (Legea nr.7/2020) a căror aplicare ar trebui să conducă la scurtarea timpilor de obținere a avizelor și autorizațiilor necesare racordării.

Prin Legea 193/2019 s-a dispus ca, pentru autorizarea lucrărilor de racordare şi branşament la reţelele publice de utilităţi, să poată fi utilizate avizele şi acordurile emise în cadrul procesului de autorizare a lucrărilor pentru clădire. În plus, se instituie unele obligații pentru unitățile administrativ-teritoriale (UAT), precum emiterea autorizației de construire în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

De asemenea, acolo unde nu se modifică structura de rezistenţă sau aspectul arhitectural al construcţiilor, a fost reglementată posibilitatea de a executa lucrări de branşamente şi racorduri pe domeniul public şi de branşamente aeriene fără autorizaţie de construire.

„Momentan, prevederile acestor acte normative nu sunt aplicate unitar, existând încă diferențe de abordare între UAT-uri”, spun cei de la Federația ACUE.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.5.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult

Stiri

Parlamentul european, acuzat că blochează planul de relansare de Germania și alte state membre

Iulian Soare

State membre ale UE, în frunte cu Germania, acuză Parlamentul European că pune în pericol planul de relansare de 750 de miliarde de euro şi… Mai mult

Stiri

Două persoane au fost înjunghiate în apropierea sediului Charlie Hebdo. Victimele sunt în stare gravă

Raluca Florescu

Două persoane se află în stare critică în urma unui atac ce a avut loc vineri în apropierea fostului sediu al revistei Charlie Hebdo, a… Mai mult

Stiri

Cătălin Ioniță, fost șef DGA, a ieșit la pensie la 44 de ani, după ce a pierdut funcția din cauza lipsei certificatului ORNISS

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de încetare a raporturilor de serviciu ale fostului șef DGA, chestor principal de poliție Cătălin Ioniţă (foto), anunță… Mai mult

Stiri

CFA România: Euro va ajunge la 5 lei în următoarele 12 luni. Crește prima de risc pentru creditarea României

Adrian N Ionescu

Marea majoritate a analiștilor CFA® din România (90%) anticipau deja din august o apreciere a euro până la 4,9777 lei pentru orizontul următoarelor 12 luni,… Mai mult

Stiri

Hidroelectrica câștigă la CJUE procesul cu ANRE pe tema exporturilor de energie

Razvan Diaconu

În data de 17 septembrie, Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a dat câștig de cauză Hidroelectrica în procesul cu ANRE având ca obiect restricțiile impuse… Mai mult

Stiri

Rata șomajului a crescut cu aproape 25% în T2 2020. Absenteismul la locul de muncă, de 7 ori mai mare ca în 2019

Raluca Florescu

Rata şomajului a fost de 5,4% în al doilea trimestru al anului, în creștere cu 1,1 puncte procentuale (circa 25%)  față de cea înregistrată în… Mai mult