Proiectul de Ordonanță de Urgență care fixează la 20 de zile reducerea de care beneficiază cei care scriu lucrări științifice după gratii, indiferent de numărul acestor cărți, a fost pus în dezbatere publică.
Proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal urmează să fie discutat în următoarea ședință de Guvern.
Statistica acestor lucrări
La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost realizată o evaluare a numărului de lucrări științifice estimate pentru viitor, exclusiv prin raportarea la media lucrărilor scrise în perioada februarie 2014 – decembrie 2015.
- în anul 2014 au fost elaborate 89 lucrări științifice (cu 50 autori)
- în anul 2015 au fost elaborate 337 lucrări științifice (cu 165 autori)
- există o medie de 213 lucrări/an și 107 autori.
Modificările propuse prin OUG:
Prima modificare din proiect se referă la articolul 96 alineatul (1), litera f) care se modifică și va avea următorul cuprins:
”f) în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor științifice sau a invențiilor realizate”.
Inițiatorul susține, în nota de fundamentare a proiectului, că această soluție legislativă a luat în considerare necesitatea clarificării de urgență a acestei situații și constituirea unei baze legale certe și previzibile în acest domeniu care a generat ample discuții atât în rândul practicienilor dreptului, cât și în cel al societății în general.
De asemenea, se prevede introducerea unui nou articol
Art. 96 indice 1 – procedura elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, prin care sunt prevăzute expres instituțiile competente să stabilească brevetarea invențiilor și caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți, precum și precizarea expresă că lucrările științifice se pot realiza în domeniile și specializările universitare stabilite prin HG nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2016 — 2017, publicat în MO, Partea I, nr.413 din 1 iunie 2016.
- ‘(1) Caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți este stabilit, potrivit dispozițiilor legale, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice, denumit în continuare CNCȘ, cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării, denumită în continuare UEFISCDI.
- 2) Brevetarea invențiilor se realizează, potrivit dispozițiilor legale, de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, denumit în continuare OSIM”
Lucrările persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare în România, să fie evaluate din perspectiva caracterului științific de către trei evaluatori independenți, potrivit dreptului comun în materie.
Totodată, este exclusă posibilitatea ca un deținut să desfășoare în paralel, în cuprinsul aceluiași interval orar, activități cuantificate ca fiind dedicate elaborării unei lucrări științifice sau a unei invenții și activități lucrative, iar pe de altă parte este impusă limita prevăzută de legislația muncii în prestarea de activități lucrative.
”Pe durata elaborării de lucrări științifice sau de invenții pot fi desfășurate activități lucrative, fără ca acestea să se suprapună și fără ca, însumată, durata desfășurării tuturor acestor activități să depășească durata prevăzută de legislația muncii”, mai prevede proiectul.
Cultura/cercetarea/știința de după gratii
Procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu cu privire la “lucrările științifice” scrise de condamnați și au declanșat o anchetă ce are în centru acuzația de favorizare a făptuitorului.
Investigația ar putea duce la acuzarea unora din profesorii universitari, reprezentanți ai editurilor care au publicat aceste volume, angajați din penitenciare implicați în verificarea condițiilor pentru eliberarea condiționată și chiar a autorilor reali, în cazul cărților cumpărate de condamnați.
Reglementarea ce prevede că pentru fiecare carte încadrată ca lucrare științifică pe care un deținut o scrie în timpul executării condamnării se scad din pedeapsă 30 de zile, a făcut ca în închisorile din România să se dezvolte o adevarată industrie – aproximativ 400 de “lucrări științifice” au fost scrise în celule de aproape 200 deținuți, în ultimii 3 ani, de când afacerea a luat proporții.
Dan Voiculescu și Dinel Staicu sunt cei mai prolifici condamnați – fiecare a publicat câte 10 volume în perioada petrecută în penitenciar.
Primul, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării faruduloase ICA, se află în detenție din august 2014.
Șapte dintre lucrări au avut recomandări de la profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, unde a predat şi Dan Voiculescu.
Două dintre cărţile sale au fost publicate de Editura Niculescu, trei de Editura Bibliotecha Târgovişte, două de Editura Casa Cărţii de Ştiinţă Cluj-Napoca şi una de Editura Monitorul Oficial.
Fostul ministru al Transporturior Relu Fenechiu a publicat două cărți:
- “Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi” a fost recomandată de preotul profesor Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.
- “Ingineria avansată, soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a Regiunii de Nord-Est” l-a avut coordonator ştiinţific pe profesorul universitar doctor Alexandru Trifu de la Universitatea “Petre Andrei” din Iaşi.
Și Gigi Becali ar fi scris cinci lucrări științifice:
- Muntele Atos, patria ortodoxiei
- Steaua și Becali
- Becali și politica. Începuturile
- Iubirea milostivă și mântuitoare
- Becali – Parlamentul Europei și Parlamentul României