23 de parlamentari PSD au înregistrat pe data de 1 septembrie, la Camera Deputaților, un proiect de lege vizând înființarea Gărzii Civile și realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat.
Proiectul pare să dubleze în anumite puncte prevederi ale sistemului de voluntariat militar, deja aplicat în România.
Potrivit acestui proiect, Garda Civilă ar urma să funcționeze la nivel local în subordinea primarului și ar urma să fie coordonată la nivel județean de către prefect. Garda ar urma să fie compusă din voluntari ce ar urma să desfășoare stagii periodice de pregătire militară și civilă.
Misiunea gărzii ar fi să intervină în situații de urgență (inundații, alunecări de teren, cutremure etc) și ori de câte ori situația o impune, scrie în proiectul de lege.
Pot să se înscrie în garda civilă și foste cadre militare sau de poliție, aflate în rezervă, precum și alte persoane care au efectuat de-a lungul vieții o pregătire militară.
(Descărcați AICI proiectul de lege)
Perioada în care voluntarii își vor desfășura activitatea de pregătire, scrie proiectul, poate fi considerată vechime în muncă pentru activități specifice pregătirii școlare, iar pe perioada participării la pregătirea militară și cea de perfecționare profesională acestora li se va acorda o soldă egală cu salariul minim pe economie.
Programul de pregătire al voluntarilor va fi finanțat anual de la bugetul MApN.
Potrivit proiectului, voluntarilor li se vor plăti contribuțiile la CAS și CASS pe perioada efectuării stagiului, iar timp de 2 ani după terminarea acestuia aceștia vor beneficia de scutire de la impozitul pe venit respectiv CAS și CASS în proporție de 50%.
Suplimentar, autorii proiectului propun ca cei care se înscriu în program să beneficieze de garanție de stat pentru programul Prima Casă și Prima Mașină.