marți

17 mai, 2022

Proiect de lege al UNPR pentru scoaterea hipermarketurilor în afara orașului

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 mai, 2015

Hipermarket - CoraAsalt teoretic împotriva marilor lanțuri de magazine- deputații UNPR au depus vineri un proiect de lege care reglementează activitatea marilor retaileri, proiect potrivit căruia aceste magazine ar urma să fie scoase în afara localităților și să fie închise duminica.

Alte două proiecte mai vechi de acest gen (primul datând de la începutul anului 2014), nu au depășit nici astăzi stadiul discuțiilor din comisiile de specialitate chiar dacă sunt mai puțin radicale decât propunerea UNPR.

Ce propun parlamentarii UNPR

Potrivit viziunii parlamentarilor partidului lui Gabriel Oprea, retailerii cu magazine mai mari de 800 de metri patrați ar trebui să își desfășoare activitatea în extravilan, la o distanță de cel puțin 5 km de granițele unei localități.


Alte prevederi importante ar fi:

  • program redus sâmbătă, până la ora 14.00
  • magazinele ar trebui să fie închise duminica
  • magazinele ar trebui să pună la dispoziția producătorilor români spații de vânzare separate de mărfurile din import și birouri pentru contractarea acestor produse
  • plata bunurilor vândute se face în termen de 90 de zile, în caz de întârziere, fără formalități suplimentare, vânzătorul este obligat să plătească producătorului penalități zilnice de întârziere dublă față de dobânda de referință a BNR, calculată la întreaga sumă datorată

Nerespectarea acestor prevederi se pedepsește cu amendă între 100.000 și 150.000 de lei.

Descărcați AICI proiectul de lege al UNPR

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cea mai spinoasă problemă a acestui proiect, care cu siguranță va stârni reacții vehemente ale marilor retaileri, este cea referitoare la relocare:

  • Pe de-o parte, prevederea ar putea fi inoperabilă din cauză că nu conține un termen-limită până la care hipermarketurile ar trebui să se conformeze deciziei.
  • Pe de altă parte, în jurul marilor orașe de exemplu, care sunt înconjurate de orașe-satelit, hipermarketurile ar trebui poziționate din acest motiv la 20-25 km de marile aglomerări urbane, fapt ce ar genera scăderea vânzărilor acestor magazine.

În plus, marii retaileri s-ar confrunta și cu o problemă ”imobiliară” pentru că magazinele din orașe ar trebui dezafectate, terenurile vândute sau folosite cu altă destinație.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: