Cancelarul german Olaf Scholz și premierul ucrainean Denys Shmyhal anunță marți un nou proiect comun de apărare între Rheinmetall și Ukroboronprom, companie de stat a Ucrainei, care acoperă vehiculele blindate.
Anunțul are loc în cadrul Forumului de afaceri germano-ucrainean de la Berlin.
Pe fondul războiului susținut acasă și al conflictului fierbinte din Orientul Mijlociu, Kievul nu vrea doar să continue să ”înghită” arme și ajutor de la aliații occidentali. Își dorește ca antreprenorii din domeniul apărării să investească la nivel local și să ajute la construirea unei industrii moderne a armelor, în ciuda momentului neprielnic pentru afaceri în Ucraina, a declarat ministrul Industriilor Strategice, Oleksandr Kamișin (foto), într-un interviu oferit Politico.
Oleksandr Kamișin s-a remarcat în primele luni ale războiului când a ținut în funcțiune căile ferate ale Ucrainei în condiții de război. Acum, el a fost însărcinat cu dezvoltarea bazei industriale a țării.
Ucraina oferă ”condiții speciale” celor care investesc în industria de apărare
„Lumea liberă ar trebui să producă suficient pentru a se proteja”, a spus Kamișin, adăugând că modalitatea de a face acest lucru este de a crește producția și de a muta producția acolo unde este nevoie – aproape de linia frontului.
Planul ministrului este de a convinge jucători occidentali importanți din apărare să semneze acorduri de joint venture. Kiev se concentrează pe producția de vehicule blindate, muniție și drone, a spus ministrul Kamișin.
„Ceea ce se întâmplă acum în Israel arată și demonstrează că industria de apărare la nivel global este o destinație pentru investiții de zeci de ani”, a spus el, adăugând că, chiar dacă războiul se încheie mâine, amenințarea Rusia se poate „mereu întoarce”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat recent că guvernul său „este pregătit să ofere condiții speciale companiilor care doresc să dezvolte producția de apărare”.
„Companiile germane caută să înceapă MRO local (întreținere, reparații și operațiuni) armelor pe care le-au trimis în Ucraina”, a spus Oleksandr Kamișin. Următoarea etapă este „asamblarea și fabricarea” în Ucraina – pe care ministrul a descris-o drept o „dezvoltare logică a relațiilor” dintre Berlin și Kiev.
***
Un răspuns
Nimic nou sub soare .Ucraina devine o fortareata la granita Europei cu Rusia si in acelasi timp devine un furnizor de echipamente militare fortelor NATO ce vor veni catre granita .In paralel Trilaterala Ucraina Rep.Moldova si Romania devine si ea o mare putere militara in zona ce va face legatura intre Ucraina si UE asigurind si expertiza necesara tranzitiei ,celor doua natiuni ,din trilaterala, catre structurile UE si NATO. Polonia trece si ea cu bagaje cu tot in format Germania dupa ce PIS a pierdut puterea .Doar Ungaria lui Orban se mai zbate in ape tulburi dar o data cu vizita lui Iohannis in Ungaria doamna Katalin va prelua usor, usor,puterea chiar daca de fatada Orban va ramine Premier . Proiectele vor curge in cascada si Romania va fi parte a acestor proiecte Europene .totul se desfasoara conform planurilor initiale si Europa isi reface granitele .