sâmbătă

27 aprilie, 2024

26 iunie, 2020

Cu o săptămână înainte de preluarea oficială a președinției rotative a Consiliului UE, pe 1 iulie, programul Germaniei a fost aprobat de cabinetul cancelarului Angela Merkel (foto), prioritățile axându-se pe administrarea crizei economice și sociale generate de pandemia Covid-19,  scrie Euractiv.

”Așteptările partenerilor noștri sunt mari”, a comentat Ulrike Demmer, purtător de cuvânt al guvernului federal. Germania este ”motorul și moderatorul Europei”, a precizat și Heiko Maas, ministrul german de externe.

Bugetul – cea mai dificilă misiune a Germaniei

Negocierea cadrului financiar multianual, bugetul pe șapte ani al Uniunii Europene, sunt esențiale având în vedere că acesta este principalul instrument financiar post-criză menită să sprijine relansarea europeană, dar și pentru că este strâns legat de Fondul de reconstrucție ”Next Generation EU”.


Găsirea unui consens pe această temă reprezintă principala misiune a Berlinului, iar discuțiile se anunță dificile în contextul în care statele responsabil fiscal nu sprijină acordarea de granturi țărilor cu poziții fiscale precare.

Suveranitatea digitală

Pentru a salva competitivitatea continentului pe parcursul acestei crize și pentru a-i asigura suveranitatea economică ulterior, Germania își propune ”să construiască o infrastructură digitală europeană performantă, suverană și rezistentă”.

Pentru a nu mai fi dependentă de furnizorii americani de servicii de cloud, spre exemplu, Germania dorește promovarea proiectului european ”Gaia X”, o inițiativă franco-germană.

În plus, o altă inițiativă sprijinită va fi cea a utilizării comune de date privind sănătatea, care ar urma să fie reglementată printr-un cod de conduită. Germania mai dorește ca inteligența artificială să fie ”utilizabilă în toate sectoarele”, dar ”întotdeauna în vedere asigurării bunăstării societății noastre democratice și libere”.

Noile taxe europene


Cu privire la problema securității cibernetice, țările UE trebuie să coopereze mai îndeaproape, în special în privința protecției infrastructurilor critice. De asemenea, Germania susține un ”nivel minim uniform de securitate IT pentru toate dispozitivele de pe piață”.

Cu toate acestea, programul nu a menționat extinderea 5G, în timp ce o taxă digitală va fi pusă în aplicare de îndată ce statele OCDE vor ajunge la un acord pe această temă.

De asemenea, Germania pledează pentru o taxă pe tranzacțiile financiare, un proiect inițiat de ministrul Finanțelor, Olaf Scholz (SPD).

Poziția față de China și SUA

Potrivit programului, politica externă a UE se va concentra asupra Chinei. Guvernul german intenționează să ”lucreze pentru o mai mare reciprocitate în toate domeniile politicilor publice” și ”să stabilească condiții de concurență mai bune”, de exemplu prin acorduri de investiții bilaterale.

În ceea ce privește negocierile Brexit, guvernul german insistă asupra ”unei relații echilibrate între drepturi și obligații și condiții de concurență echitabilă”.

Guvernul federal numește SUA ”cel mai apropiat partener de politică externă și de securitate din afara UE”, cu care se va stabili o cooperare activă.

Salariul minim european

În ceea ce privește problemele sociale, care au provocat dezacorduri între partenerii de coaliție din Germania, guvernul a decis că dorește să promoveze dezvoltarea unor ”cadre europene” pentru salariile minime naționale și sistemele de asigurări sociale de bază.

Similar, guvernul german va căuta ”un semnal politic” pentru susținerea egalității de gen. Conferința despre viitorul Europei, eveniment pe care Parlamentul European și societatea civilă îl solicită de săptămâni întregi, este prezentată în program.

Nimic nou pe frontul climatic

Inițiativele din zona politicilor climatice sunt destul de vagi, notează publicația citată. În conformitate cu prevederile Acordului asupra climei de la Paris, guvernul german intenționează să obțină o poziție comună în Consiliu pentru a da drumul strategiei de biodiversitate și proiectului european de lege privind clima.

De asemenea, invită Comisia să discute ”în ce domenii sunt necesare măsuri politice suplimentare”. Un alt element nou al programului punctează explicit nevoia de a fi mai atenți cu privire la bunăstarea animalelor și nevoia de a eticheta corect produsele alimentare.

Migrația și statul de drept

În ceea ce privește migrația, programul pune în prim-plan reforma îndelungată a sistemului european comun de azil (CEAS). Deși guvernul federal intenționează să promoveze reformele ”pe baza propunerilor prezentate de Comisie”, programul aduce o serie de propuneri noi.

Acestea poartă în mod clar semnătura ministrului de interne, Horst Seehofer (CSU) – inclusiv redefinirea responsabilităților și implementarea extrem de controversată a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE.

Un alt pilon este promovarea statului de drept în toată Europa. Germania susține propunerea Comisiei Europene de a lega respectarea de către stat a standardelor de drept cu dezafectarea fondurilor UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: