Primarul general Nicuşor Dan a anunţat luni lansarea dezbateri publice pe tema Programului Municipal de Restaurare, precizând că urmăreşte susţinerea clădirilor care pot avea un rol în creşterea economiei locale. Directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Edmond Niculuşcă, a afirmat că este ”cel mai inovator şi mai curajos program”.
”Lansăm azi în dezbatere publică Programul Municipal de Restaurare, destinat clădirilor istorice din Bucureşti, indiferent de forma de proprietate. Suntem interesaţi să susţinem în special clădirile care pot avea un rol în creşterea economiei locale, în dezvoltarea culturii, educaţiei şi turismului. Ne pregătim astfel să oferim o cale concretă pentru salvarea şi valorificarea patrimoniului istoric al Capitalei, dincolo de efortul nostru de a rezista presiunii asupra vechilor clădiri şi de a stopa demolările”, a scris Nicuşor Dan, luni, pe Facebook.
Acesta a mulţumit Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic pentru elaborarea documentaţiei necesare.
Directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Edmond Niculuşcă, a afirmat că este ”cel mai inovator şi mai curajos program”.
”O zi importantă pentru Bucureşti: patrimoniul construit devine sursă pentru creşterea economică şi dezvoltarea economiei locale. Prin eforturile ultimelor luni, am reuşit să creăm primul mecanism de salvare a clădirilor istorice din Capitală. Cu sprijinul primarului general Nicuşor Dan, proiectul Programului Municipal de Restaurare devine realitate. Timp de 30 zile, Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, lansează în dezbatere publică cel mai inovator şi mai curajos program pentru finanţarea proiectării, definitivării cărţilor funciare, inventarierii, consolidării, restaurării şi punerii în valoare a imobilelor monumente istorice, imobilelor aflate în ansambluri de arhitectură clasate şi în zone construite protejate de pe raza Municipiului Bucureşti”.
Programul Municipal de Restaurare este unul multianual de sprijin financiar şi consultanţă de specialitate şi se bazează pe întreaga legislaţie în vigoare privind protejarea patrimoniului construit.
Beneficiarii programului sunt toţi proprietarii de imobile monumente istorice, imobile aflate în ansambluri de arhitectură clasate şi în zone construite protejate, persoane fizice sau juridice, de drept privat sau public, care îndeplinesc criteriile stabilite conform Normelor Metodologice publicate astăzi în dezbatere publică.
Finanţarea se face pe baza unor principii şi criterii şi se acordă în baza unui apel anual organizat de Primăria Capitalei prin Administraţia pentru Consolidări.
Accesul la program este ierarhizat pe baza unui punctaj al unui consiliu tehnico-ştiinţific.
”Un criteriu fundamental al Programului este stabilirea unor funcţiuni ale imobilelor finanţate care să asigure finanţarea mentenanţei imobilului, crearea de locuri de muncă şi susţinerea industriilor culturale şi creative, ospitalitate, HORECA, antreprenoriatul local, educaţia ş.a. care asigură creştere economică şi atractivitate turistică. Programul Municipal de Restaurare rezolvă problema punerilor în siguranţă şi a intervenţiilor în primă urgenţă, cu respectarea valorii de patrimoniu în intervenţie şi pune bazele unui inventar digital al studiilor istorice pentru monumentele istorice şi imobilele din zonele construite protejate de la nivelul Municipiului Bucureşti”, a mai trasmis Nicuşuşcă.
”Ne dorim o dezbatere largă la care să participe arhitecţi, urbanişti, proiectanţi, restauratori, experţi, asociaţii profesionale, ONG-uri, antreprenori, companii private, şi instituţii financiare. Urmează întâlniri de consultare online, datele vor fi anunţate curând. Oraşul este moştenirea pe care o lăsăm copiilor noştri, iar patrimoniul construit este o resursă neregenerabilă pe care trebuie să o protejăm ca să o transmitem mai departe”, a mai precizat Niculuşcă.