Comisia Europeană anticipează un declin al economiei României de 6% din PIB în acest an, urmat de o revenire de 4% din PIB în 2021, potrivit prognozei de vară publicată marţi.
Recesiunea ar putea fi mai abruptă de atât în situaţia manifestării unui al doilea val al pandemiei care să ducă la reimpunerea unor restricţii. De asemenea, introducerea de noi restricţii la nivelul unui partener comercial important al României (Germania, Italia) ar putea întârzia revenirea, se arată în raport.
Economia României a dat semne de rezilienţă în primul trimestru din 2020, notează Comisia. PIB-ul a consemnat o creştere de 2,4% faţă de trimestrul I din 2019, respectiv 0,3% faţă de ultimul trimestru din 2019.
(Consultaţi aici varianta integrală a raportului CE)
„Ca urmare a blocajelor produse de pandemia Covid-19, creşterea reală a PIB-ului este prognozată să înregistreze un declin pronunţat în trimestrul al doilea al anului. Consumul privat este aşteptat să scadă ca urmare a restricţiilor de circulaţie, precum şi a scăderii veniturilor. Incertitudinea va cântări greu în deciziile companiilor de a realiza investiţii, în vreme ce activitatea din construcţii ar putea susţine economia. Activitatea redusă a principalilor parteneri comerciali ai României va avea un impact semnificativ asupra exporturilor”, notează Comisia Europeană.
Scăderea accentuată a preţurilor la energie, precum şi cererea agregată scăzută vor reduce presiunile inflaţioniste în acest an, compensând o creştere aşteptată a preţurilor la produse alimentare, pe fondul problemelor survenite la nivelul lanţului de aprovizionare, dar şi ca urmare a anului agricol secetos, se arată în raport.
Executivul european anticipează un nivel al inflaţiei IAPC de 2,5% în medie în 2020, respectiv de 2,8% în 2021, susţinut de revenirea cererii.
Comisia înrăutăţeşte prognoza pentru UE la -8,3% din PIB
Economia Zonei Euro se va contracta cu 8,7% în 2020, pentru ca în 2021 să revină pe creștere, în timp ce economiiile țărilor UE vor înregistra o scădere medie de 8,3% în 2020, dar și o crește de 5,1% în 2021, potrivit raportului de vară.
Scăderile sunt semnificativ mai mari decât cele din prognoza de primăvară, când Comisia preconiza o contractare de 7,7% în Zona Euro și de 7,4% la nivelul întregii Uniuni Europene.
„Economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid și cuprinzător la nivel UE și la nivel național. Din cauza faptului că eliminarea restricțiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decât s-a estimat în previziunile noastre din primăvară, impactul asupra activității economice în 2020 va fi mai semnificativ decât s-a anticipat”, se arată într-un comunicat transmis de executivul european.