„Va dura 10 ani până când situaţia privind criza datoriilor în Europa va fi mai bună” – a opinat cancelarul german Angela Merkel sâmbătă, într-un mesaj video adresat naţiunii, potrivit Die Welt.
„Este cert că va dura un deceniu până când situaţia se va îmbunătăţi” – a spus Merkel, „iar asta înseamnă că această criză a datoriilor nu va trece dintr-o dată” – a adăugat ea.
Cancelarul le-a explicat germanilor şi de ce ţara sa este atât de implicată în problema datoriilor ţărilor cu probleme: „Câtă vreme Europa nu se află pe drumul cel bun, nici Germania nu se află pe drumul cel bun”, drept pentru care Germania trebuie să se implice „să aducă ordine în lucrurile din Europa”.
„Pentru asta, fiecare ţară din Europa „trebuie să se implice puternic şi să-şi facă temele” – a spus Merkel. Potrivit cancelarului, cei zece ani vor fi „un drum plin de eforturi, care se cere stăbătut pas cu pas”.
Un răspuns
S-ar putea sa fie mult prea optimista.
Datoriile publice enorme ale statelor dupa razboaiele napoleoniene s-au platit in mai mult de 40 de ani. Datorii publice comparabile, facute pentru sustinerea WWII s-au platit in medie in 30 de ani. Mecanismul: inflatie mare. Nici datoriile publice de acum nu pot fi platite imediat, iar perioada de 10 ani s-ar putea sa fie prea mica.
Intrebare: ce razboi s-a purtat si finantat pentru ca datoriile sa ajunga pana aici? Indiciu: pentru a largi posesiunile unora pe piata chineza, pe pietele tarilor foste comuniste, pentru a pune mana pe resurse minerale importante a fost nevoie de o nebuneasca expansiune a creditului.