sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 aprilie, 2016

ceasuri contrafacuteProdusele piratate și contrafăcute reprezintă 2,5% din comerțul mondial, sau aproximativ 461 miliarde de dolari pe an, ceea ce afectează în mod semnificativ bugetele companiilor și statelor, a apreciat luni Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), informează Reuters – citată de Agerpres.

Potrivit OECD, comerțul cu produse contrafăcute, precum poșete Louis Vuitton sau pantofi sport Nike, s-a înrăutățit în ultimul deceniu, în condițiile în care precedentul studiu al OECD, care datează din 2008, estima că produsele piratate și contrafăcute erau responsabile pentru 1,9% din comerțul mondial, sau aproximativ 200 miliarde de dolari pe an.

De asemenea, studiul arată că impactul contrafacerii este mai mare pentru țările bogate, în special SUA, Franța și Italia, unde își au sediul majoritatea companiilor care realizează produse de mărci renumite. OECD susține că până la 5% din produsele importate de Uniunea Europeană în 2013, adică aproximativ 116 miliarde de dolari, au fost produsele piratate și contrafăcute.


„Concluziile acestui nou raport contrazic ideea că aceia care se ocupă cu contrafacerea afectează doar marile companii și producătorii de bunuri de lux. Aceștia profită de încrederea noastră în mărci și branduri pentru a submina economii și a pune în pericol vieți”, a declarat secretarul general adjunct al OECD, Doug Frantz.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

OECD susține că de vină pentru creșterea comerțului cu produse contrafăcute și piratate după 2008 sunt relansarea schimburilor comerciale după criza financiară, apariția unor lanțuri de valoare adăugată globalizate și creșterea comerțului electronic. O dovadă în acest sens este faptul că principala metodă de livrare a bunurilor piratate și contrafăcute sunt coletele poștale, fiind utilizată în 62% din cazuri, ceea ce reflectă importanța comerțului online în schimburile internaționale.

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 34 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: