duminică

16 iunie, 2024

inteligența artificială conversațională

26 mai, 2024

Sectoarele care utilizează inteligența artificială (AI) au înregistrat o creştere de aproape cinci ori mai mare a productivităţii muncii, comparativ cu celelalte domenii, la nivel global, conform raportului PwC 2024 Global AI Jobs Barometer.

Serviciile financiare, IT și serviciile profesionale sunt cele mai expuse schimbărilor generate de inteligența artificială (IA), atât în activitatea lor, cât și în privința competențelor angajaților, mai arată analiza PwC.

De asemenea, numărul locurilor de muncă ce necesită competenţe legate de inteligenţa artificială (AI) a crescut de 3,5 ori mai repede decât restul joburilor, precizează un comunicat al PwC.


Cele mai importante date rezultate în urma analizei:

  • Serviciile financiare, IT și serviciile profesionale sunt cele mai expuse la schimbările generate de inteligența artificială (AI).

  • Exemple de ocupații expuse la AI: analiști financiari, asistenți de relații cu clienții și programatori de software.

  • Sectoarele care utilizează AI au înregistrat o creștere de aproape 5 ori mai mare a productivității muncii.

  • Numărul locurilor de muncă în ocupațiile expuse la AI este încă în creștere, dar cu o rată cu 27% mai mică.

  • Angajații care ocupă roluri expuse la AI vor fi nevoiți să demonstreze sau să dobândească noi competențe pentru a rămâne relevanți pe piața muncii

”Creșterea productivității muncii este o premisă cheie a creșterii economice și a nivelului de trai, așa cum a fost întotdeauna, iar tehnologia este un factor critic. În consecință, orice inovație în tehnologie, cum este și inteligența artificială este binevenită. Istoria ne arată că fiecare val de tehnologie duce la o reconfigurare a cererii și ofertei pe piața muncii, care însă a însemnat întotdeauna o cerere totală în creștere, atât numeric, cât și din punct de vedere al competențelor cerute. Singura diferență este legată de viteza cu care inteligența artificială penetrează activitatea economică și societatea, în general.  Datele noastre sugerează că IA nu anunță o perioadă de pierderi de locuri de muncă, ci mai degrabă o creștere graduală a pozițiilor care vor necesita mai multe competențe în acest domeniu, combinată cu o reprofilare a rolurilor cu un conținut care poate fi înlocuit de tehnologie. Pe de o parte, aceasta poate fi o veste bună pentru țările care se confruntă cu deficit de forță de muncă în multe sectoare, dar pe de altă parte, creează o nevoie acută de dezvoltare de competențe noi sau chiar recalificare. Este critic deci pentru fiecare dintre noi, pentru a ne păstra valoarea pe piața muncii, să avem o atitudine deschisă pentru învățare continuă și să înțelegem că lumea în care trăim presupune adaptare și flexibilitate”, a declarat Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România, citată în prezentarea studiului.

Scade angajarea în domeniile unde competențele necesare sunt înlocuite de AI

La nivel comparativ, în ceea ce priveşte productivitatea în aceste sectoare, de exemplu în IT, cererea de competenţe legate de inteligenţa artificială, cum ar fi „AI/Machine Learning Inference” sau procesarea în limbaj natural, este în creştere, în timp ce pentru anumite competenţe de programare în limbaje clasice, care pot fi uşor de înlocuit de AI, este în scădere.

„Există însă şi sectoare care nu vor fi afectate de inteligenţa artificială sau care înregistrează o cerere de forţă de muncă în creştere datorită altor macro tendinţe, precum sectorul energiei regenerabile, construcţiile, activităţile sportive sau serviciile medicale sau de îngrijire personală. În prezent, există de şapte ori mai multe anunţuri pentru locuri de muncă specializate în AI decât în 2012″, se arată în concluziile raportului de specialitate.

Cea mai rapidă creştere a ponderii rolurilor care necesită competenţe în domeniul AI s-a înregistrat în servicii financiare (pondere de 2,8 ori mai mare faţă de alte sectoare), serviciile profesionale (de trei ori mai mare) şi IT (de cinci ori mai mare).

Crește importanța competențelor cognitive complicate (analiză, gândire critică, creativitate)

Totodată, studiile arată o creştere semnificativă a importanţei competenţelor cognitive sofisticate (analiză, gândire critică, creativitate etc.), dar şi a celor emoţionale şi comportamentale (adaptabilitate, inteligenţă emoţională, influenţă socială, autonomie etc.), pe lângă competenţele digitale.

În opinia liderilor din companiile mari, AI va schimba modul în care organizaţiile îşi vor desfăşura activitatea, iar în acest sens angajaţii vor avea nevoie de competenţe noi

Astfel, 84% dintre directorii executivi ale căror companii au început să adopte inteligenţa artificială cred că aceasta va creşte productivitatea, iar 70% sunt de părere că noua abordare tehnologică va schimba semnificativ activitatea companiei lor. De asemenea, aproape jumătate dintre respondenţi (46%) văd o creştere a profitabilităţii din utilizarea AI, în timp ce 41% estimează o majorare a veniturilor.

Raportul PwC 2024 Global AI Jobs Barometer a analizat peste jumătate de miliard de anunţuri de angajare din 15 ţări care cumulează mai mult de 30% din PIB-ul global.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: