duminică

21 aprilie, 2024

18 februarie, 2021

Pe ansamblul anului 2020, scăderea producției industriale a ajuns la -9,2%, potrivit datelor comunicate de INS. Valoarea calculată oficial a fost mai scăzută pe segmentul cel mai important, cel al industriei prelucrătoare (-10,2%). Ceea ce, din perspectiva de ansamblu a economiei, înseamnă o influență în sensul scăderii PIB pe anul trecut de circa două puncte procentuale.

România a consemnat în luna decembrie 2020 o scădere de -8,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). Cu toate acestea, valoarea ajustată la numărul de zile lucrătoare și sezonailitate a fost ușor pozitivă (+0,9%), ceea ce înseamnă că rezultatul brut a fost determinat de dispunerea în calendar a zilelor libere și nu de o performanță mai scăzută.

Datele extinse prezentate de INS cu referință statistică în performanța medie a anului 2015 sunt edificatoare în privința evoluției de anul trecut a industriei. Trendul crescător înregistrat din aprilie încoace a fost reluat după micul recul din noiembrie iar performanța ajustată din decembrie 2020 s-a îmbunătățit cu un punct procentual față de decembrie 2019.


Datele din ultimii doi ani rămân, însă problematice (vezi evoluția pe verticală) deoarece arată un declin semnificativ al producției industriale lunare, redusă în a doua parte a anului 2019, mult sub pragul de 120% în jurul căruia s-a plasat în T2 – T4 2018. Practic, industria a recuperat valoarea lunară din semestrul doi 2019, dar a rămas sub nivelul din 2018 sau începutul lui 2020.

De remarcat consolidarea valorilor pozitive ale productivității muncii în industrie față de aceeași lună a anului trecut, comunicată deocamdată pentru primele 11 luni (însă doar +2,6% în noiembrie, sub valorile din perioada august – octombrie). Decalajul mediei lunare între 2020 și 2019 s-a redus până la -5,2% la finele lui noiembrie, față de -6% după luna octombrie.


În structură, datele nu arată încă bine pe seria brută, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a performat mai modest. Cu o scădere destul de consistentă față de noiembrie 2020 (-13,1%) deși a recuperat în raport cu aceeași lună a anului anterior (+2,8%).

Industria extractivă a consemnat o creștere față de noiembrie 2020 (+3,9%) dar încă insuficientă față de ultima lună a anului anterior (-3,8%), situație problematică în sezonul rece. Singura evoluție clară spre recuperare ( deocamdată la -2,7% pe întreg anul) a avut-o sectorul energetic (+8,8% față de luna precedentă și cu +2,6% față de decembrie 2019).

În 2020, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut cu 7% în termeni nominali. Singura creștere s-a consemnat la bunuri de folosință îndelungată (+4,4%). În rest, la bunuri intermediare (-2,8%), bunuri de uz curent (-3,2%), bunuri de capital (-8,1%) și, mai ales, în industria energetică (-33,3%) au avut loc scăderi.

Deși comenzile noi au scăzut cu 4,5% în termeni nominali pe ansamblu anului trecut, în luna decembrie ele reveniseră la +7,7%. Valoarea de ansamblu era susținută pe segmentele bunurilor de folosință îndelungată (+39% față de decembrie 2019) și al bunurilor intermediare (+29,3%), în timp bunurile de capital (-0,5%) și bunurile de uz curent (-8,8%) erau încă mai scăzute.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: