miercuri

18 mai, 2022

Surpriză în Germania – Producția industrială a scăzut în ianuarie, după opt luni consecutive de creștere

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 martie, 2021

Producția industrială a Germaniei a scăzut cu 2,5% în ianuarie față de ultima lună a anului trecut, spre surprinderea analiștilor care se așteptau la o creștere de 0,2%, transmite MarketWatch.

Producția industrială a consemnat o scădere de 3,9% față de ianuarie 2020, potrivit datelor Destatis, biroul german de statistică.

Scăderea vine după opt luni consecutive de creștere. Din vara anului trecut, activitatea industrială s-a decuplat de cea din sectorul serviciilor, unde restricțiile impuse de autorități au lovit puternic segmente precum HoReCa. Natura ”restricțiilor inteligente” a fost un factor important al acestor evoluții divergente, notează economiștii ING Bank.


”În vreme ce multe sectoare manufacturiere din Germania s-au închis voluntar în timpul primul val de restricții, fiind afectate și de blocajele generate de ruperea lanțurilor de aprovizionare, majoritatea fabricilor au rămas deschise în timpul celui de-al doilea val de restricții. De asemenea, sectorul manufacturier german a beneficiat mult pe seama revenirii puternice și constante a economiei chineze. Cu toate acestea, există o distincție între revenirea ciclică și cea structurală. Performanța industrială puternică din vară este, în opinia noastră, una ciclică și nu structurală”, notează specialiștii băncii olandeze.

În opinia lor, este improbabil ca industria să salveze din nou Germania de recesiune în primul trimestru al acestui an.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe de altă parte, exporturile Germaniei au consemnat o creștere neașteptată în ianuarie, datorită relațiilor comerciale cu China, transmite Reuters.

Exporturile ajustate sezonier au crescut cu 1,4% în ianuarie, după o creștere revizuită ascendent de 0,4% în decembrie. Importurile au scăzut cu 4,7%. Analiștii anticipau un declin al exporturilor de 1,2% în ianuarie. Exporturile către China au crescut cu 3,3%, în vreme ce schimburile comerciale cu statele UE au scăzut cu 6%, iar cele cu SUA cu 6,2%.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: