vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 noiembrie, 2017

Producţia  industrială  a  crescut  în România cu  4,2%  ca serie brută, în septembrie 2017 faţă de aceeaşi lună din 2016,  şi cu 7,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Producţia industrială a crescut cu 3,3% în zona euro şi cu 3,6% în Uniunea Europeană (UE 28), în septembrie 2017 faţă de  perioada similară din 2016, potrivit datelor publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).


Cele mai mari creşteri anuale ale producţiei industriale au fost în Letonia (12,9%), Slovenia (8,6%), Ungaria (8%), Lituania (7,7%), Cehia (6,9%), Polonia (6,8%) şi România (6,7%). Singurul declin a fost raportat în Irlanda, de minus 3,1%.

În septembrie 2017 comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 0,6% în zona euro şi cu 0,5% în Uniunea Europeană, potrivit Eurostat.

Cele mai mari creşteri lunare ale producţiei industriale au fost raportate în Olanda (4,3%), Suedia (2,4%) şi Estonia (2,3%), iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Portugalia (minus 6,7%), Danemarca (minus 3,7%) şi Grecia (minus 3,6%).

Potrivit INS, în  luna septembrie 2017 faţă de luna precedentă , producţia industrială a crescut ca serie brută  cu 16,5% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,7%.


În primele 9 luni din 2017, producţia industrială a fost mai mare cu 7,7% ca serie brută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv cu 8,7%, ca serie ajustată.

Creşterile pe primele trei trimestre din cele trei sectoare industriale au fost, în serie bruta:

  • industria prelucrătoare (+8,3%),
  • industria extractivă (+5,8%) şi
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,8%).

În serie  serie  ajustată  creșterile au fost:

  • industria  prelucrătoare  (+8,9%),
  • industriei  extractivă  (+5,1%)  şi
  • producţia  şi  furnizare   de  energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,3%).
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: