sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 mai, 2019

Indicele producției industriale din sectorul energetic a scăzut cu peste 8% în martie 2019 față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Naționale de statistică (INS), marți.

Sectorul energetic este unul dintre cele mai afectate de OUG 114 / 2014, chiar și după amendamentele aduse în acest an.

Astfel, indicatorul pentru întreaga industrie a scăzut (-0,2%) pe serie brută față de martie 2018 și, chiar dacă a crescut cu 1,4%, ajustat în funcție de sezonalitate, „face dificilă identificarea unei tendințe clare”, potrivit unei note a Erste Group Research (EGR).


Indicele de producție industrială în termeni de evoluție lunară sporește îngrijorarea analiștilor, pentru că și-a redus creșterea până la numai 0,3% în martie 2019 de la 1,8% în februarie, față de lunile anterioare, în seria ajustată. În serie brută creșterea a fost de 8,1%.

Statisticile indică evoluția sub ritmul potențial pentru a șasea lună consecutiv în martie, evoluție care confirmă persistența unui climat investițional dificil, în contextul finalului ciclului industrial post-criză pe plan european și provocărilor interne din sfera echilibrului macroeconomic (cu impact asupra deciziilor de investiții ale companiilor)”, spune o notă a Băncii Transilvania.

Performanțele industriei din martie sunt departe de cele din vara anului 2017 până în ianuarie 2018 și s-au prăbușit în ianuarie 2019, după OUG 114 / 2018 (așa zisa „ordonanță a lăcomiei, mult contestată de mediul de afaceri și încă incomplet amendată):

Sectoarele sensibile la costurile salariale (alimente, îmbrăcăminte, mobilă) au continuat să aibă performanțe slabe,fiind afectate de competiția externă țo recentele creșteri ale salariului minim pe economie”,  scrie analistul BCR Eugen Șinca, pentru EGR.


La rândul său, Andrei Rădulescu de la Banca Transilvania remarcă „divergența dintre creșterea producției de bunuri de capital cu 3,1% an/an și scăderea producției de bunuri de folosință îndelungată cu 7,6% an/an în primul trimestru al anului curent”.

Ce urmează

„Sondajele arată că producția industrială se confruntă cu dificultăți, în timp ce comenzile noi din industria prelucrătoare alternează nivelurile moderate cu cele slabe, toate sub cele din 2018”, spune nota EGR.

Analiştii EGR rămân „prudenţi privind perspectivele apropiate ale producţiei industriale, care depind substanţial de forţa cererii externe venite din Zona Euro”, potrivit sursei citate.

Cifrele

Metodologia INS spune că „indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: