vineri

19 aprilie, 2024

14 februarie, 2017

Este o situaţie specială pentru aproape 100 de medicamente, care ar putea fi retrase de pe piaţă, după ce, în ultimii ani, 2.000 de produse au dispărut deja, fiind înlocuite cu altele mai scumpe, de aceea companiile din Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) vor să colaboreze cu autorităţile pentru a găsi imediat alternative la ce este nevoie, a declarat, marţi, Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR (foto).

Declarațiile apar în perioada în care Ministerul Sănătății a scos în dezbatere publică un proiect de lege care modifică prețurile medicamentelor, proiect care provoacă îngrijorări ale industriei.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a anunţat marți că îşi afirmă disponibilitatea de a colabora cu Ministerul Sănătăţii pentru asigurarea de alternative generice la medicamentele ieşite de sub brevet care ar putea dispărea de pe piaţă în urma alinierii preţurilor.


“Credem că este important ca pacienţii să nu sufere în momentul în care medicamentele ieşite de sub brevet îşi aliniază preţul în raport cu preţul de referinţă al medicamentului generic, conform recomandării Consiliului Concurenţei. Înţelegem că este o situaţie specială pentru circa 100 de medicamente, care ar putea fi retrase de pe piaţă, iar companiile membre APMGR se angajează să colaboreze cu autorităţile pentru a găsi imediat alternative la ce este nevoie,” a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR, citat de News.ro.

În acelaşi timp, APMGR repetă apelul către autorităţi de a regândi în totalitate atât politica de preţ a medicamentului, cât mai ales povara fiscală a taxei clawback, care ar risca să afecteze accesul populaţiei la tratamente cu preţ accesibil.

„Putem să gândim soluţii punctuale pentru 100 de medicamente, dar nu putem să stăvilim dispariţia a mii de medicamente generice de pe piaţă ca urmare a aplicării unitare a taxei clawback,” a mai spus Laurenţiu Mihai.

Conform calculelor APMGR, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani, fiind înlocuite cu alternative mult mai scumpe.


APMGR mai susţine că soluţia ar fi implementarea unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: