Aproximativ 2.300 de medicamente sunt în pericol de a dispărea de pe piaţa românească în perioada imediat următoare, avertizează reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). 60% din acestea sunt medicamente ieftine – sub 25 de lei, sunt utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi şi, în marea lor majoritate, sunt fabricate în România.
În ultimii doi ani, aproape 2.000 de medicamente au fost retrase de producători, din cauza prețurilor prea mici pentru a le mai face profitabile.
„Deja există o criză majoră a medicamentelor importante, a celor oncologice, precum Cisplatin, Tamoxifen, Fluorouracil sau Flutamidă, care se găsesc din ce în ce mai greu”, arată APMGR, într-un comunicat.
„Taxa clawback are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preţ scăzut, prin urmare acestea ajung să aibă un preţ sub costul de producţie şi sunt scoase din fabricaţie sau oprite de la comercializare”, a declarat Adrian Grecu, citat în comunicat.
„Având în vedere că taxa clawback nu se calculează la prețul de producător, ci la prețul de vânzare cu amănuntul, impactul asupra medicamentelor ieftine este cu mult mai mare. De exemplu, taxa clawback reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, ȋn comparaţie cu cca 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei”.
În această situație, susține APMGR, soluția pentru asigurarea medicamentelor pentru bolnavii cornici ar fi introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback.
Implementarea acestui calcul diferențiat, concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanțare suplimentară sau prin contracte cost Volum sau cost Volum Rezultat reprezintă singurele măsuri care pot opri dispariția medicamentelor ieftine din România.