joi

25 iulie, 2024

cele mai mari parcuri eoliene din românia

20 iulie, 2024

Producătorii chinezi de turbine eoliene au câștigat luna aceasta prima comandă în Germania, sporind îngrijorarea industriei din UE, scrie Euractiv, că și în acest domeniu se vor confrunta cu o amenințare existențială.

Tensiunile sunt mari între Beijing și Bruxelles, după c Comisia Europeană, a lansat o investigație pentru a stabili dacă jucătorii chinezi din piața auto beneficiază de subvenții neloiale. Investigații similare sunt planificate și în piața producției de turbine eoliene.

Europa ”s-a ars” deja cu panourile solare

Europa este marcată de experiența industriei sale solare, cu factorii de decizie europeni luând în trecut măsuri limitate pentru a reduce importurile din China efectul fiind că mulți producători europeni s-au prăbușit.


Producătorii chinezi Goldwind, Mingyang Smart Energy și Windey reprezintă până acum mai puțin de 1% din capacitatea eoliană a Europei, dar comenzile lor s-au ridicat la 1,2 gigawați (GW) în 2023, arată datele WindEurope. Anterior, le-a luat un deceniu pentru a instala acel volum.

Prima comandă din Germania

În acest an, comenzile europene pentru turbine fabricate în China au ajuns la 546 de megawați. Această cifră include o comandă dată la începutul acestei luni de firma Luxcara din Germania, care a contractat cu Mingyang turbine eoliene cu o capacitate totală de 296 MW.

A fost prima comandă de turbine de fabricație chineză din cea mai mare economie a Europei, iar guvernul german a spus că va examina îndeaproape decizia. „Odată ce deschideți ușa, nu o puteți închide din nou”, a spus Wolfram Axthelm, directorul general al asociației germane de energie eoliană BWE, care crede că rivalii chinezi caută să inunde piața europeană.

Reprezentanții industriei europene spun că producătorii chinezi oferă stimulente, cum ar fi plăți fracționate și prețuri cu până la 50% mai mici decât cele ale rivalilor europeni.

De patru ori capacitatea Europei


Potrivit Global Wind Energy Council, China are o capacitate de producție de aproximativ 82 GW, mai mult decât a putut absorbi piața internă anul trecut și de aproape patru ori capacitatea Europei.

Asociația chineză pentru energia eoliană a arătat într-o declarație că statul chineez nu îți subvenționează producătorii de turbine eoliene, adăugând că competitivitatea Chinei provine din dimensiunea pieței sale, care a redus costurile.

„Investigația anti-subvenție” a UE asupra firmelor eoliene chineze nu este favorabilă obiectivelor de dezvoltare a energiei eoliene ale Europei și nici atingerii obiectivelor globale privind schimbările climatice”, a spus secretarul general al Asociației chineze pentru energia eoliană, Qin Haiyan.

Acesta a mai spus că Europa trebuie să cumpere echipamente din China și că în absența acestui lucru ar pune în pericol obiectivele verzi ale UE „în fața decalajului de capacitate de producție a energiei eoliene a Europei”.

Va începe China să producă în Europa?

În ciuda provocării de a expedia echipamente gigantice, Mingyang și majoritatea celorlalți producători chinezi de turbine nu au unități de producție în Europa.

Vensys, o divizie a Goldwind, este o excepție. Planifică să producă un model de pale de turbină eoliană de 86 de metri la fabrica sa din Ferreira, Spania, a declarat pentru Reuters în iunie, fără a oferi detalii suplimentare.

Zhenshi holding Group a achiziționat în martie o fabrică Airbus din Spania pentru a produce palete de turbine eoliene, potrivit firmei imobiliare Colliers, care a oferit consultanță cu privire la tranzacție.

Producătorul chinez de turbine eoliene Sany a declarat anul trecut că analizează ideea de a construi o fabrică de turbine în Europa. A angajat foști directori de la Siemens și Nordex pentru a-și consolida echipa locală, au arătat profilurile LinkedIn actualizate.

Mingyang a spus că concurența chineză este benefică pentru Europa, deși a înțeles că nu toată lumea ar fi binevenită. „Unii concurenți… nu vor să fim în Europa. Poate fi de înțeles”, a declarat Zhang Qiying, director de tehnologie al Mingyang, pentru Reuters. „Dacă Occidentul ne cere turbinele, atunci vom fi acolo.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: