cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Procurorii italieni cer oficial judecarea lui Silvio Berlusconi * Mobilizare fără precedent în Cairo, în cea de-a treia săptămână de proteste * Cele două Corei reiau discuţiile bilaterale privind unificarea familiilor coreene * Premierul francez recunoaşte că a fost în vacanţa de iarnă oaspetele lui Hosni Mubarak * CE cere oficialilor europeni să călătorească mai puţin în străinătate, în vremuri de criză * Noul sediu-gigant al NATO va costa 1 miliard de euro

9 februarie, 2011

Procurorii italieni cer oficial judecarea lui Silvio Berlusconi. Procurorii vor înmâna dosarul de 660 de pagini judecătorilor, astăzi, cerând oficial judecarea lui Berlusconi sub acuzaţia de abuz de putere şi plata unor servicii sexuale către prostituate minore. Edmondo Bruti Liberati, procurorul şef în acest caz, a declarat că va trimite cererea de judecare a primului ministru italian unui tribunal din Milano, oraşul în care au avut loc actele respective. Un judecător va avea apoi la dispoziţie cinci zile pentru a decide dacă există dovezi suficiente pentru ca procesul să înceapă. Premierul a plătit pentru a întreţine relaţii sexuale cu o dansatoare exotică marocană, de 17 ani, Karima El Mahroug. Întreţinerea de relaţii sexuale cu prostituate minore este pedepsită de legile italiene cu amendă sau închisoare până trei ani. Berlusconi a negat aceste acuzaţii, dar este de aşteptat ca avocaţii lui să susţină că, de fapt, tânăra era majoră, astfel încât acuzaţiile să nu mai aibă nicio relevanţă. Ţara este împărţită în două acum: jumătate dintre italieni îl acuză pe premier pentru ceea ce a făcut şi crede că el trebuie judecat, cealaltă jumătate crede că acuzaţiile sunt instrumentate politic. Berlusconi mai are un proces pe rol – acesta urmând să se încheie în 11 martie. Este vorba despre acuzaţiile de mită pentru avocatul său David Mills, căruia i-ar fi oferit 600.000 dolari, pentru a aduce dovezi false în timpul a două procese ale sale, la mijlocul anilor ’90. Procesul a fost suspendat în aprilie, din cauza unei legi temporare care-i oferea imunitate primului ministru. (Telegraph)

Mobilizare fără precedent în Cairo, în cea de-a treia săptămână de proteste. Demonstraţia din Piaţa Tahrir a luat amploare, ieri, sute de mii de oameni venind pe străzi, cea mai mare mulţime de la începutul acestor demonstraţii, în 25 ianuarie. Oamenii n-au plecat acasă în ciuda anunţului făcut de guvern în privinţa planurilor de transfer paşnic de putere. SUA au cerut, între timp, executivului egiptean să ridice imediat starea de urgenţă din ţară, impusă acum 30 de zile. Vicepreşedintele american Joe Biden a discutat, telefonic, cu omologul său egiptean Omar Suleiman, făcând publice, pentru prima oară de la începutul revoltelor, cereri specifice. El a spus că ministrul egiptean de interne ar trebui să ceară imediat încetarea acţiunilor de arestare şi bătaie a jurnaliştilor şi activiştilor şi să garanteze dreptul la liberă asociere şi exprimare. Politicieni germani din coaliţia condusă de cancelarul Angela Merkel au propus, ieri, ca liderul egiptean Hosni Mubarak să primească dreptul de a se adăposti, temporar, într-o clinică de lux din Germania. (BBC News)

Cele două Corei reiau discuţiile bilaterale privind unificarea familiilor coreene. Coreea de Sud a acceptat, în principiu, oferta Coreei de Nord de a relua negocierile pe probleme umanitare. Acestea includ reunificarea familiilor divizate de războiul coreean, care s-a încheiat în 1953, precum şi realizarea unor proiecte comune în turism şi industrie. Ministrul sud-coreean pentru unificare a declarat că vor fi stabilite data şi locul de întâlnire, pentru discuţiile ce vor fi mediate de Crucea Roşie, după ce se vor încheia discuţiile militare. Reunificarea familiilor coreene a fost suspendată în 2009, din cauza tensiunilor militare de la graniţă. „Am căzut de acord să organizăm discuţii mediate de Crucea Roşie, fiind important pentru Nord şi pentru Sud să se rezolve problemele umanitare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministrului sud-coreean, Lee Jong-joo. (BBC News)


Premierul francez recunoaşte că a fost în vacanţa de iarnă oaspetele lui Hosni Mubarak. Francois Fillon a declarat că a fost invitat, împreună cu familia, să-şi petreacă vacanţa de Crăciun în Egipt, ca oaspete al preşedintelui Mubarak. Declaraţia vine la puţin timp după criticile la adresa ministrului de externe francez Michelle Alliot-Marie, care şi-a petrecut vacanţa ca oaspete al unor oameni de afaceri apropiaţi conducătorilor unui alt regim controversat din Orientul Mijlociu, Tunisia. Fillon este, astfel, cel de-al doilea ministru al Cabinetului francez, forţat să recunoască favorurile primite din partea dictatorilor arabi. Fillon a admis că a zburat la Aswan, împreună cu soţia şi copiii săi, în 26 decembrie, la invitaţia autorităţilor egiptene, cu un avion special destinat miniştrilor francezi, din motive de securitate.  S-au întors la Paris în 2 ianuarie. „A fost o vizită privată, aşadar costurile de călătorie au fost suportate de familia premierului, la un preţ calculat de forţele aeriene, în concordanţă cu regulile ce i se aplică primului ministru de câte ori pleacă într-o vizită privată”,  s-a anunţat într-un comunicat de presă al guvernului. (Guardian)

CE cere oficialilor europeni să călătorească mai puţin în străinătate, în vremuri de criză. Comisia Europeană a cerut instituţiilor UE să fie solidare cu cetăţenii europeni afectaţi de criza economică şi să trimită mai puţini angajaţi în călătorii peste hotare, pentru a economisi fonduri europene. Nu se face însă nicio referire la reduceri masive de cheltuieli, de pildă prin desfiinţarea unor agenţii europene. Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru buget, Patrizio Fiorilli, a declarat că şeful său a trimis, marţi, o scrisoare celor 16 instituţii europene şi peste 30 de agenţii, cerându-le să limiteze creşterea chetuielilor interne, în 2012, la cel mult 1%, ceea ce înseamnă o reducere a costurilor în termeni reali, a explicat el. Unele instituţii europene organizează conferinţe în Europa, la care participă, de obicei,câte 50 de angajaţi, fără a fi nevoie de atât de mulţi oameni în aceste cazuri. „Poate 30 ar fi suficient. Dacă cineva vrea să facă un studiu important, pe 10 ani, poate opt oameni ar fi suficient”, a spus Fiorilli. El a adăugat că angajaţii instituţiilor UE trebuie să transmită un mesaj cetăţenilor din statele membre că ei nu trăiesc izolaţi, rupţi de realitate, în propriul lor glob de sticlă. (EUObserver)

Noul sediu-gigant al NATO va costa 1 miliard de euro. Noul sediu NATO, acum în construcţie, are costuri estimate la 1 miliard de euro, a anunţat secretarul general al organizaţiei, avertizând asupra nevoii de coordonare a reducerii bugetelor apărării în Europa. Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, le-a spus jurnaliştilor despre aceste costuri, după o conferinţă a secretarului general Anders Fogh Rasmussen. Rasmussen a declarat că bugetul pare a fi chiar mai mic decât estimările iniţiale, ca urmare a scăderii costurilor de construcţie din cauza crizei economice. Preţul iniţal al construirii uriaşului sediu al NATO a fost de 650 milioane de euro, dar conform procedurii de licitaţie, statul belgian, care va găzdui clădirile, a reuşit să-l reducă cu 28%, până la 460 milioane eruo. Pe lângă aceste costuri, există alte chetuieli prevăzute în buget, precum: costurile de demolare, asigurarea securităţii perimetrului respectiv, cablarea sa, facilităţile IT şi TV, costurile de personal, în total 1 miliard de euro. Construcţia va dura 5 ani, se va face pe 250.000 de metri pătraţi, pe un teren aflat peste drum de actualul sediu al NATO, pe autostrada dintre Bruxelles şi aeroportul Zaventem şi va găzdui circa 4.000 de persoane. (EUObserver)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: